A világ egyik legveszélyesebb szegénynegyede: a kábítószer-kereskedelem melegágya

Kolumbia Medellín magazin szegénység szegénynegyed
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kolumbia második legnagyobb városa Medellín, melynek a Comuna 13 az egyik legveszélyesebb negyede.

A városvezetés közösségi projekteket és szabadtéri mozgólépcsőket épített a város egyik legszínesebb szegénynegyedébe.

Az 1980-as és 1990-es években a Comuna 13-at a világ egyik legveszélyesebb negyedének tartották. A város peremén fekvő terület a kábítószer-kereskedelemmel foglalkozó szervezetek fennhatása alá tartozott, akik a szegénynegyedet kereskedelmi útvonalként használták.

A legnagyobb csapást 2002-ben mérték a medellíni fegyveresekre: Alvaro Uribe elnök elrendelte az Orion hadműveletet, melynek következményeként véres küzdelemben szerezték vissza a területet a milíciáktól. A rajtaütés következtében többen megsérültek, meghaltak, és többeket letartóztattak. A környék 100 000 lakója került így kereszttűzbe, ami szintén háborgásokhoz vezetett.

A városvezetés közösségi projekteket és szabadtéri mozgólépcsőket épített a város egyik legszínesebb szegénynegyedébe Forrás: Shutterstock

A következő évtizedbena kormány hozzáfogott a domboldalban fekvő negyed megreformálásához, a téglaházak átalakításához, közösségi központok kiépítéséhez, de a városnak e részét továbbra is nehéz volt megközelíteni, egészen addig, amíg meg nem épültek a kültéri mozgólépcsők, amelyek összekötötték az elszigetelt domboldali negyedet a város többi részével.

A mozgólépcsők szabadságot adtak az ott élő lakosoknak és teljes változást idéztek elő a helyiek életében. A gyerekek ismét játszhattak az utcákon, és a helyi művészek is nagyobb biztonságban érezhették magukat.

A változtatásoknak köszönhetően létrejött Medellín egyik legszínesebb kommunája. A hat mozgólépcsővel körbeölelő területet most falfestmények borítják, élénk színekkel bemutatva az utcai művészetet. A falfestmények elmesélik a Comuna 13 történetét, vagy helyi hősöket ábrázolnak: a műalkotások a mozgólépcsőtől egészen a hegytetőig húzódnak, ahol a kilátó és a sétány kettőse pazar kilátást nyújt a városra.

A hat mozgólépcsővel körbeölelő területet most falfestmények borítják, élénk színekkel bemutatva az utcai művészetet Forrás: Alexander Canas Arango/Shutterstock.com

Mióta a város megépítette ezeket a mozgólépcsőket, a turisták könnyebben el tudnak jutni a városnak erre a részére, és betekintést nyerhetnek az ottaniak életébe. A környék a fejlesztések ellenére továbbra is szegény maradt, és annyira nem is biztonságos.

Mindenesetre a világ egyik legveszélyesebb környéke már eddig is nagy fejlődésen ment keresztül..

Bizonyos városrészek biztonságosak a turisták számára, másokat viszont kerülni kell. A legtöbb túra a Las Independencias és a 20 de Julio területre összpontosít, ahol a Comuna 13 utcai művészek alkotásainak a legnagyobb része található.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.