7+1 hétköznapi szokás, melytől hamarabb öregszel

bőr öregedés szokások szex hétköznap magazin alvás ráncok evés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A bőrünk öregedését nemcsak a kor előrehaladtával észlelhetjük, befolyásolják a mindennapi szokásaink is. Ha ezekre odafigyelsz, sokáig szép és feszes lesz a bőröd.

Kevés alvás

A nem megfelelő mennyiségű és minőségű alvás elősegíti az öregedést. Alvás közben a test kiegyensúlyozza folyadékháztartását, a bőr visszanyeri a nap folyamán elvesztett nedvességet, a fölösleges vizet viszont eltávolítja. A túl kevés alvás rossz vízháztartáshoz vezet, ami kedvez a szem alatti karikák, táskácskák, ráncok kialakulásának és a bőr kiszáradásának.

Dohányzás

Minden egyes elszívott cigaretta közelebb visz az öregedéshez, minden slukkal ráncosodik a bőr. Az erős dohányosok jellemzően 5-10 évvel néznek ki idősebbnek kortársaiknál. Az erős és folyamatos dohányzás hatására a sejtek és a szövetek öregedése felgyorsulhat, a bőr a sejtképződés lelassulása következtében petyhüdtté válik, kiszárad és nehezebben védi ki a külső káros hatásokat.

Az erős dohányosok jellemzően 5-10 évvel néznek ki idősebbnek kortársaiknál Forrás: Shutterstock

Kevés zöldség és gyümölcs fogyasztása

A sok friss gyümölcs és zöldség, rostok és telítetlen zsírsavak fogyasztása egészséges a bőrünk számára is, hiszen a bőr regenerációjához szükség van tápanyagokra. Ha nem fogyasztunk megfelelő mennyiségű zöldséget, gyümölcsöt, akkor a bőrünk nem kap megfelelő nedvességet sem, elveszti rugalmasságát és ragyogását.

Helytelen táplálkozás

Aki rendszeresen adalékanyagokban gazdag élelmiszereket fogyaszt, üres kalóriákat tartalmazó ételekkel csillapítja az éhségét, literszámra issza a cukrozott italokat, az nehéz feladat elé állítja szerveit: a veséket, a májat és a bőrt. Aki hosszú időn keresztül túl sok savas ételt és egyben a szükségesnél kevesebb bázikus ételt vesz magához, ne csodálkozzon, ha a bőre színe szürkéssé válik, feszessége csökken, és az arcán a ráncok idő előtt jelentkeznek.

Sok alkohol

Kutatások bizonyították, hogy az alkohol csökkenti a bőr nedvességtartalmát, és gátolja a sejtek regenerálódását. A mérsékelt alkoholfogyasztás szem alatti duzzanatot és puffadtabb arcot okozhat. A nagy mértékű alkoholfogyasztás viszont már az öregedési folyamat felgyorsulását is kiválthatja.

Az alkohol csökkenti a bőr nedvességtartalmát, és gátolja a sejtek regenerálódását Forrás: Shutterstock

Negatív érzelmek

A sok stressz és a folyamatos szorongás hatására a bőr hamarabb elkezd öregedni. A negatív érzés hatására több kortizol nevű hormon kezd termelődni a testben. A kortizol hatására az erek törékennyé válnak, az új bőrsejtek nem képződnek olyan gyorsan, a sejtek megújulása lelassul. Emellett a szokások is megváltoznak, amikor stresszes időszakot él át az illető. Több káros nassolnivalót eszik, kevesebb vizet és több alkoholt fogyaszt, ami könnyen kiszáradáshoz vezethet. A kiszáradás pedig apró ráncok, túl erős kontúrok okozója lehet.

Nem megfelelő krémek

Fontos megnéznünk, hogy mit kenünk a bőrünkre, nem mindegy, hogy természetes antioxidánsokkal és jó minőségű, bőrbarát tartósítószerekkel készítik azokat a gyártók, vagy pedig olyan anyagokkal, amelyek mérgezik a bőrt. A parabének káros mivoltuk ellenére talán a legnépszerűbb tartósítószerek a kozmetikai iparban, pedig jelentős mértékben gyorsítják a bőrsejtek öregedését. Ezen felül figyeljünk oda, hogy ne legyenek a krémekben kőolajszármazékok és szilikonolajok, mert ezek is káros hatással vannak az egészségünkre, többek között elősegítik az öregedést.

A parabének káros mivoltuk ellenére talán a legnépszerűbb tartósítószerek a kozmetikai iparban, pedig jelentős mértékben gyorsítják a bőrsejtek öregedését Forrás: Shutterstock

Szexmentes élet

Az orgazmus jótékony hatását pozitív biológiai folyamatok sokasága kíséri. A test oxitocint és endorfinokat szabadít fel. Az orgazmus hatására elindul az arc felé a véráramlás, és ettől kisimultabbnak tűnik. Ezen felül pedig felszabadul DHEA is, amely nem más, mint egy öregedés elleni szteroid hormon.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.