Így befolyásolják az alvási szokásaink az egészségünket - érdemes odafigyelni

Forrás: Shutterstock -
személyiség horkolás magazin egészség alvás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Lehet, hogy pusztán megszokásból fekszel mindig a jobb oldaladon, hiszen gyerekkorod óta ezt szoktad meg, és nincs is benne semmilyen tudatosság. Viszont amint bedőlsz az ágyba egy hosszú nap után és elkezded keresni a számodra legkényelmesebb helyzetet, hogy minél komfortosabban érezd magad, az akár még az egészségi állapotodról is árulkodhat. 

Az emberek általában nem gondolják túl, hogy milyen pózban alszanak, csupán a kényelmet helyezik előtérbe, pedig sok mindent elárul rólunk az általunk leginkább kedvelt alvópóz. Szakértők úgy gondolják, hogy akár még a személyiség és a preferált alvópóz között is lehet összefüggés:

Pédául kiderült, hogy a magzatpóz a nők körében sokkal gyakoribb. Ez utalhat félénkségre és érzékenységre. Azok az emberek pedig, akik kinyújtott karral alszanak az oldalukon, általában nyitottak, de kissé gyanakvóak, és hajlamosabbak kitartani a döntéseik mellett. Akik inkább a hasukon alszanak, társaságkedvelők, de rosszul viselik a kritikát.

Azok az emberek, akik "farönk pózban" alszanak (az oldalukon, mindkét karral lefelé), úgy gondolják, hogy egészségesebbek, mint azok, akik más pózokat részesítenek előnyben. Akik magasabb végzettséggel rendelkeznek, nagyobb valószínűséggel részesítik előnyben a magzatpózt. A fiatalabb generációk körében gyakoribb a hason alvás, mint az idősebbeknél, az idősebbek viszont gyakrabban alszanak az oldalukon, kinyújtott karral. Az introvertáltak pedig jobbára elkerülik a hason alvást szétdobott karokkal.

Sok mindent elárul rólunk az általunk leginkább kedvelt alvópóz Forrás: Shutterstock

Természetesen a szakértők véleménye sok esetben nem egyezik, így eléggé vitatott a kérdés, hogy valójában mekkora összefüggés van az alvás és a személyiség között. Abban viszont már nagyobb az egyetértés, hogy az alvópóz összefüggésben van az egészséggel.

Az oldalunkon alvás például segíthet a horkolás megelőzésében, és segíti az emésztést, sőt, segíthet a derékfájás enyhítésében és a gerincoszlop egyensúlyának javításában.

Azonban az már nem minden esetben mindegy, hogy melyik oldalunkon alszunk: ha a jobb oldalon, súlyosbodhat a reflux és más emésztési problémák is. A bal oldalon alvás viszont a nyelőcső alatt tartja a gyomrot, ezáltal megnehezíti a gyomorsav nyelőcsőbe jutását.

A hason alvás segíthet a krónikus horkolás és az alvási apnoe enyhítésében, emellett viszont megterheli a nyakat és a derekat, főleg akkor, ha puha a matrac. Ez a terhelés kibillentheti a gerincet, és akár elhúzódó nappali fájdalmat is okozhat.

Az oldalunkon alvás segíthet a horkolás megelőzésében, és segíti az emésztést Forrás: Shutterstock

Az érzékeny bőrrel rendelkezőknek pedig igazán rossz hír, hogy akik rendszeresen az oldalukon vagy a hasukon alszanak, több pattanást és irritációt tapasztalhatnak. Ráadásként ezek az alvópózok ráncokat is okozhatnak, mivel az arc hosszú órákon keresztül a párnába fúródik.

A háton alvásnak, bár sok előnye lehet, mégsem javasolt mindenkinek. Jó hír, hogy azoknak, akik a hátukon alszanak, kapásból kevésbé kell aggódni az éjszakai ráncosodás miatt. Sajnos azonban az alvási apnoéban szenvedők, akiknél a légutak hajlamosak elzáródni alvás közben, több légzési problémát is érzékelhetnek, amikor a hátukon alszanak. Akiknek pedig fáj a nyaka vagy a dereka, a háton alvás csak tovább ronthatja a kellemetlen tüneteket. Másoknak viszont pontosan ez az egyetlen póz, ami igazi megkönnyebbülést okoz.

Most, hogy kiderült, hogy nem létezik egyetlen, mindenek felett álló póz a jó alvás érdekében, felmerül a kérdés, hogy akkor mégis mit lehet tenni? Mivel a helyzet több tényezős, vannak egyéni preferenciák és különböző egészségi állapotok: leginkább saját magunk megfigyelése segíthet. Ha sokszor ébredsz fájdalommal és rossz közérzettel, érdemes átgondolnod az alvópózok lehetséges hatásait. Emellett fontos, hogy sok minden múlhat a számodra megfelelő keménységű matrac és párna kiválasztásán is.

Nemrég arról is írtunk, mit mond el a párok szexuális életéről az, hogy milyen pózban alszanak, legyen szó kiskifli-nagykifliről, összefonódásról, vagy esetleg arról, hogy az egyik fél uralja az ágy egészét.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.