Pápá, puffadás! 10 villámgyors házi gyógymód szorult helyzetekre

felfúvódás puffadás magazin rosszullét emésztés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Aki megtapasztalta már ezt az őrjítő emésztési problémát, bizonyára számtalanszor fogadkozott magában, hogy bármit hajlandó megtenni, csak végre enyhüljön a kínzó, szinte fojtogató puffadásérzés.

A felfúvódás hátterében számos egészségügyi probléma állhat, és amennyiben egy orvossal vagy dietetikussal folytatott konzultáció során fény derül arra, hogy nálad mi váltja ki ezt a kellemetlen panaszt, célirányos kezelést érdemes alkalmaznod. Bármi is legyen a gond, az alábbi házi gyógymódokkal gyorsan és hatékonyan veheted fel a harcot a bosszantó bélpanaszok ellen.

Probiotikumok

A jótékony baktériumokat és gombákat tartalmazó kiegészítők közül nem egyszerű választani. Egyrészt mindenkinek más válik be, másrészt a különféle problémákra más-más probiotikumokat ajánlanak az orvosok. Például egy alapvetően gyulladt bélrendszer állapotán ronthatnak a tejsavat termelő baktériumok, valaki pedig az élesztógombákra érzékeny, így inkább a bacikat tartalmazó készítményekkel járhat sikerrel.

Amennyiben biztosra akarsz menni, próbáld ki az ugyan borsos árú, de rendkívül hatékony földalapú baktériumkultúrákat, melyek ellenállnak a gyomorsavnak és általában irritációt, hasmenést sem váltanak ki!

Emésztőenzim-komplex

Ha a panaszok étkezés után jelentkeznek, és nincs tudomásod ételérzékenységről vagy allergiáról, jót tehet, ha kicsit tehermentesíted a gyomrodat, és evés előtt beveszel egy minden makrotápanyag feldolgozására specializált enzimkomplexet. Ezek gyakorta tartalmaznak laktázt is, tehát a sokaknál irritációt kiváltó tejcukor emésztését is segítik. Ha vegetáriánus vagy vegán életmódot folytatsz, akkor sem kell lemondanod ezek jótékony hatásairól, hiszen már sokhelyütt lehet kapni növényi eredetű enzimkiegészítőket is.

Forrás: Shatterstock

Emésztést segítő tea vagy gyógynövénytabletta

A borsmenta, a kamilla és a gyömbér teája hatékonyabbá teszi az emésztést, megkönnyíti a gyomrot és a beleket, így segíthet megszüntetni a puffadást. Ha enyhe hashajtó hatásra is szükséged van, a szennalevél-, a kömény- és az ánizstea fogyasztása is beválhat. Ugyanezeket a gyógynövényeket kapszulák, tabletták formájában is beszerezheted, így bármikor előkaphatod őket, ha baj van.

Testmozgás

Egy jó alapos átmozgató edzés – természetesen hasizomgyakorlatokkal megspékelve – ráncba szedi a beleidet, felturbózza az anyagcserédet és az idegeidet is kisimítja, tehát tökéletes gyógymód a puffadásra. Sokszor az is elég, ha elvégzel néhány nyújtógyakorlatot, melyek szintén serkentik a keringést, ellazítják a görcsös izmokat, megnyugtatnak: így a szervezetedben rekedt levegő is könnyebben távozhat.

Forrás: Shutterstock

Akupresszúrás masszázs

Amennyiben van lehetőséged, fekve, de akár ülve vagy állva is kipróbálhatod az alábbi masszázstechnikát: a köldököd felett nagyjából négyujjnyira, azzal egy vonalban a mutatóujjaddal enyhe nyomást gyakorolva kezdd el körkörösen masszírozni a hasadat! Folytasd 1-2 percig, majd ugyanennyi ideig körözz a másik irányba is! Szintén könnyíthet a puffadáson, ha ugyanezt a technikát a köldököd alatt kb. kétujjnyira alkalmazod.

Vitaminok és ásványi anyagok

Gyakran a stressz miatt felgyülemlett testi feszültség, kimerültség felelős a puffadásért, ám ennek az állapotnak elejét veheted egy megbízható multivitaminnal. Sokszor az is elég, ha elkezdesz szedni egy kalcium-mangézium-B-vitamin-komplexet, mely bizonyítottan segít megőrizni az idegrendszer egészségét.

Folyadékbevitel

Ahhoz, hogy emésztésed és általános anyagcseréd kielégítő legyen, eleget kell innod. Ha nem vagy hozzászokva a nagyobb mennyiségű folyadékfogyasztáshoz, egész napra elosztva fokozatosan növeld az adagokat! Étkezés előtt és után fél órával azonban ne idd tele magad, mert így felhigítod a gyomornedveidet, ez pedig nehezebb emésztéshez, következésképp felfúvódáshoz vezethet!

Vízmelegítő palack

Ha épp nincs lehetőséged beülni egy lazító forró fürdőbe, megteszi egy hasra helyezett melegvizes párna is. A kellemes meleg ellazítja az izmokat, serkenti az étel áthaladását a beleken, egyúttal az idegesítő légbuborékok is könnyebben, gyorsabban távoznak majd.

Forrás: Shutterstock

Illóolajok

Típustól függően külsőleg és belsőleg is használhatod az erre a célra alkalmas terápiás minőségű és hatású aromatermékeket. Fontos, hogy csupán illatosításra kifejlesztett olajokat ne kenj a bőrödre, mert irritációt okozhatnak, gyógyhatással pedig nem rendelkeznek!

A 100%-os borsmenta-, citromfű-, gyömbér-, ánizs-, illetve édeskömény-olaj akár natúr vivőolajjal a hasfalra masszírozva szinte azonnal enyhítheti a puffadást és a hasfájást.

Megelőzés

A puffadás leküzdése gyakran elhúzódó, bonyolult folyamatnak tűnik, hiszen az érzékeny bélrendszerrel megáldottak sosem tudhatják, mi és mikor váltja ki náluk a fokozott bélgázképződést és a kellemetlen feszülést. Sokaknak elég akár egy negatív gondolat, míg mások csak a köztudottan puffasztó ételektől, italoktól éreznek lufit a hasukban.

Fontos a testtudat és a rendszeres információgyűjtés, hiszen mindenki egyedi eset, nincs egy általánosan alkalmazható rendszer, mely minden tünetegyüttesre ráhúzható. Ha gyanítod, hogy bizonyos ételekre, például a tejtermékekre vagy a gluténtartalmú ételekre, esetleg a mesterséges édesítőszerekre, az élesztőre, bizonyos rosttípusokra vagy az erős fűszerekre reagál hevesen az emésztőrendszered, próbáld egy ideig mellőzni az adott élelmiszert vagy összetevőt, hátha megleled a probléma kulcsát! Mozogj rendszeresen és igyál eleget, valamint igyekezz naponta legalább 7-8 órát aludni!

Ha nem szűnnek, vagy állandóan visszatérnek a panaszaid, mindenképp keresd fel a háziorvosodat, aki beutal majd a szükséges szakrendelésekre!

Nyitókép: Shutterstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.