40 millió dolláros pert indít az iskola ellen a tanárnő, akit meglőtt egy hatéves kisiskolás

Forrás: Getty Images via AFP/2023 Getty Images/Jay Paul -
iskolai lövöldözés iskola fegyver erőszak USA per Virginia kisiskolás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A meglőtt pedagógus szerint az intézmény tudott a gyerek erőszakos előéletéről, csak nem foglalkoztak vele. Szerinte súlyos hanyagság miatt történt a borzalmas esemény. 

A virginiai iskola tanára, a 25 éves Abigail "Abby" Zwerner a hétfőn benyújtott keresetben azt állítja, hogy az intézményvezetők tudtak a gyermek "véletlenszerű erőszakos tetteiről".

A pedagógust január 6-án lőtték meg a kezén és a mellkasán, és két hetet töltött kórházban, ahol négyszer kellett megműteni.

Richneck Általános Iskola, Newport News, Virginia, USA - Iskolai lövöldözés 2023 január 7. Forrás: Getty Images via AFP/2023 Getty Images/Jay Paul

Az őt meglövő hatéves a pisztolyt a hátizsákjában hozta a Richneck Általános Iskolába, mely Newport Newsban, egy körülbelül 180 000 lakosú városban található, az USA Virginia államában. Miután a fiú meglőtte őt, a tanárnő biztonságba helyezte a diákjait, és csak ezután kért magának segítséget.

A nyomozók szerint a gyerek az édesanyja legálisan vásárolt lőfegyverét vitte el otthonról és vitte be az iskolába. A városi képviselőtestület azóta megszavazta a fémdetektorok felszerelését az 550 tanulót számláló Richneckben és a kerület minden más iskolájába is.

A tanfelügyelőt elbocsátotta az iskolaszék, az igazgatóhelyettes pedig lemondott, de a fiú ellen nem emeltek vádat, ahogy más ellen sem. A per anyaga alapján ugyanez a gyerek tavaly fojtogatta az óvónőjét, és állítólag nadrágszíjjal üldözte a többi diákot, hogy megostorozza őket.

A keresetben azt írják:

"Az alperes tudta, hogy John Doe diákokat és tanárokat egyaránt megtámad, és a motivációja, hogy sérülést okozzon, nem korlátozódott az iskolában tanító tanárokra, az mindenki felé irányult, aki az útjába került, az iskolában és azon kívül is" - írja a BBC.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.