Folyton elreped a tojás főzés közben? Így akadályozd meg ezt a bosszantó hibát!

Forrás: Shutterstock/Elena Karetnikova -
tojás főzés konyha
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A tojásfőzés minden háztartásban gyakori tevékenység, legyen szó a reggeli főtt tojásról vagy a húsvéti tojásfestésről.

Sajnos sokan küzdenek a tökéletes főtt tojás elkészítésével, különösen, ami a héj repedésmentességét illeti. Néhány egyszerű praktikát követve azonban elérhetjük, hogy tojásaink héja szép és egységes maradjon.

A friss tojás a legjobb

A friss alapanyagok használata mindig előnyös, és ez a tojásfőzés esetén is igaz. A régebbi, de még ehető tojásokban több levegő található, amely főzés közben a hőmérsékletváltozásból kifolyólag nyomásnövekedést okoz, így a héj könnyebben megreped. A tojás frissességét vízteszttel ellenőrizhetjük: helyezzük a tojást egy pohár vízbe! Ha az alján marad, friss, ha egy kissé megemelkedik, vagy a csúcsán imbolyog, jobb, ha a forralás helyett másképp készítjük el. Amennyiben teljesen a felszínre jön, lehet, hogy már a fogyaszthatósága is megkérdőjelezhető.

Forrás: Shutterstock/Elena Karetnikova

Hideg vízben kezdjük a főzést!

A hőmérséklet lassú emelése segít megelőzni a tojáshéj megrepedését. Ahelyett, hogy azonnal nagy lángon forralnánk a vizet, kezdjük közepes hőfokon, majd fokozatosan növeljük a hőmérsékletet! Így a tojás héja egyenletesen melegszik és nem reped meg.

Ha kíváncsi vagy a harmadik praktikára, olvasd el a Mindmegette cikkét!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.