A te mosógéped is elcsalja az időt? - Ez az oka a végtelen "egy perceknek"

mosógép idő program energiatakarékosság
A mosás időigényes háztartási munka, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy amellett, hogy a mosógép mosási programjai akár órákat is igényelnek, időnként a szerkezet időzítője sem mond igazat. De vajon mi az oka annak, hogy például az utosó "1 perc"  hosszú percekig is eltarthat? 

Bizonyára te is megtapasztaltad már, hogy ránéztél a gépre, ami azt mutatta, 1 perc van hátra a mosásból, de az a 60 másodperc valahogy soha nem akart letelni.

Egy TikTok-felhasználó azt állította egy videójában, hogy amikor mosógépe 1 perc hátralévő időt mutatott, neki még volt ideje elmenni a közeli sörözőbe bedobni egy italt és bekapni pár falatot, mielőtt a mosógép végzett volna a mosással.

@thatgingerfella1#washingmachine♬ original sound - That Ginger Fella

Felbolydult a TikTok, sokan a saját mosógépüket kezdték emlegetni, mely hasonlóan működik. De vajon mi lehet ennek az oka?

Fodor Vivien, a Hotpoint mosodai menedzsere rávilágított a rejtélyre.

A mosógép-szakértő kifejtette: „A legtöbb ember a mosógép és a szárítógép időzítőjére hagyatkozik a napi házimunkák megtervezésében – és ez így van jól, ezért van a legtöbb modern készüléknek kijelzője, amely megmutatja, mennyi van még hátra a ciklusból. Azonban az időzítő nem mindig tükrözi az elején beállított teljes időt, és a végén néhány perccel eltérhet. Bár általában nem nagy a különbség, ez frusztráló lehet" - mondta a Daily Starnak a szakember.

S hogy miért "csal" a kijelző?

"Ezzel valójában energiát és pénzt takarít meg. Ugyanis a mosógépeket úgy tervezték, hogy ahol csak lehetséges, erőforrásokat takarítsanak meg, legyen szó vízről, áramról vagy mosószerről. Ennek érdekében a mosógép számos ellenőrzést elvégez egy mosási ciklus során. Ezek általában automatizáltak, és jelzik a gépnek, ha a vártnál több vagy kevesebb időt vesz igénybe a vízfeltöltés, mosás vagy centrifugálás" - magyarázta Vivien, aki azt is elmondta, hogy ennek eredményeként a gép a ciklus bizonyos pontjain újra beállítja az időt, ami néha több lesz, néha kevesebb. Az egyetlen különbség az, hogy az emberek ezt csak akkor veszik észre, ha megnövekszik a mosásra szánt idő.

"Mivel egyes ruhaneműk nehezebbek, mint mások, mint például az ágynemű és a törölközők, ez az automatizált funkció biztosítja a szennyes megfelelő, de gazdaságos kimosását minden alkalommal, a töltet típusától függetlenül" - árulta el a szakember.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.