Leendő egyetemisták, figyelem! Ezekre a dolgokra mindenképpen szakítsatok időt a nyár utolsó heteiben

nyár magazin egyetemista egyetem albérletkeresés
Néhány nappal ezelőtt nyilvánosságra hozták az idei felsőoktatási felvételi ponthatárokat, ami azt jelenti, hogy az egyetemisták hivatalosan is elkezdhetik tervezni az életüket, felkészülni arra, mi vár rájuk szeptembertől. Annak érdekében, hogy az utolsó otthon töltött nyár a lehető legjobban teljen és felkészülve vághassanak bele életük egyik legizgalmasabb fejezetébe, az alábbi tanácsokat érdemes megfogadniuk.

Hatalmas lépés egy fiatal életében, amikor elhagyja a szülői házat és a jól megszokott közegből kilépve egy új városban, új társaságban, új iskolában folytatja tovább a mindennapjait. Ez nemcsak a gyakorlatban jelent rengeteg új változást, lelkileg sem egyszerű ezt átélni. Íme néhány fontos tanács azoknak, akik szeptemberben kezdik az egyetemet.

Albérlet keresés

Valószínű, hogy a legtöbben már a felvételi ponthatárok előtt felmérték, hogy milyen lehetőségek közül választhatnak, ha albérletről van szó, de mostanra már biztossá vált, hogy melyik városban folytatják tovább a tanulmányaikat, így most jön az albérlet keresések abszolút csúcsidőszaka. Elsősorban fontos meghatározni, hogy mi az az anyagi keret, amit lakhatásra szeretnének szánni és az egyetemtől milyen távolságra, mely kerületekben szeretnének keresgélni. Ezek összeírása és átgondolása segíthet abban, könnyebben és gyorsabban rátaláljanak a lakásra, ami remélhetőleg egy második otthonként fog funkcionálni számukra az elkövetkezendő időszakban. Ezt követően érdemes a közösségi oldalakon elkezdeni a keresgélést, vannak kifejezetten egyetemisták számára létrehozott, zárt csoportok, ahol könnyebben megtalálhatják a számukra megfelelő albérletet. Ezen felül több olyan online oldal is a rendelkezésre áll, ahol kerületekre, városrészekre lebontva, a megfelelő árkategóriát beállítva találhatnak kiadó szobákat, lakásokat. Gyűjtsenek össze néhány opciót, és mindenképpen vigyenek magukkal olyan személyt, akinek már van tapasztalata albérletkeresés terén és ismeri azokat a részleteket, buktatókat, amelyekre érdemes odafigyelni.

Most jön az albérlet keresések abszolút csúcsidőszaka Forrás: Shutterstock

Új barátok

Az egyetemen köttetett barátságok aranyat érnek – ennek tudatában érdemes minél előbb felvenni a leendő csoporttársakkal, szaktársakkal a kapcsolatot. Ez ad egyfajta megnyugvást is, hogy van már ismerős, barát, akihez fordulhatnak bármi kérdés esetén, illetve az albérletkeresésben is egy jó megoldás lehet, ha olyannal költöznek össze, akivel ugyanarra az egyetemre, netán ugyanarra a szakra járnak. Segíthetik egymást a beilleszkedésben és közösen fedezhetik fel a várost, az egyetemet, különféle kikapcsolódási, akár sportolási lehetőségeket.

Gólyatábor

Az összekovácsolódásra, a megismerkedésre tökéletes alkalom a gólyatábor, ahol az egyetemisták nemcsak a saját csoporttársaikkal, hanem az egész évfolyammal találkozhatnak. Ez remek lehetőséget kínál arra, hogy még a szemeszter elkezdése előtt megismerkedjenek velük egykorúakkal, akik aktív szereplői lesznek a következő éveiknek. Fontos, hogy a különféle rémtörténetek ne ijesszenek és tántorítsanak el senkit, a gólyatábor nemcsak a bulizásról szól, egy igazán jó lehetőség a csapatépítésre, illetve rengeteg információt szerezhettek be, ráadásul először találkozhattok diákszervezetekkel, a HÖK-kel, a későbbi tanáraitokkal. Ezt a lehetőséget semmiképpen sem érdemes kihagyni!

Felkészülés az önálló életre

Mielőtt a friss főiskolások végleg elhagyják a szülői fészket, érdemes begyűjteni a legfontosabb információkat a különéléssel kapcsolatban. Például azt, hogyan kell szakszerűen izzót cserélni, felfúrni egy képet a falra, hogyan kell a mosógépet elindítani vagy egy könnyű ebédet, vacsorát elkészíteni. Néhány egyszerű recepttel, illetve egy profi szerszámos készlettel a tarsolyában senki sem érhet nagy meglepetés.

Érdemes a szülőktől begyűjteni a legfontosabb információkat a különéléssel kapcsolatban Forrás: Dreamstime

Indulhat a felfedezés!

A szülők és saját maguk terhét is enyhítik azzal a diákok, ha az első egyetemi hét előtt látogatást tesznek a városba, ahova felvételt nyertek, felfedezik a környéket, a városközpontot, a boltokat, a pályaudvart. Az első hetekben lesz elég újdonság, amivel meg kell majd birkózniuk, az sokat segít, ha a várost már kevésbé fogják idegennek érezni. Mindemellett pedig egy jó kis program, kirándulás lehet ez a család minden tagjának.

Pihenés a nyár utolsó napjaiban

A sok teendő ellenére a legfontosabb, hogy élvezzék ki a nyár utolsó heteit és pihenjenek, töltődjenek minél többet, hogy aztán újult erővel, felkészülve vághassanak neki az egyetemnek. Töltsenek minél több időt a családtagokkal, barátokkal, színesítsék különféle programokkal a mindennapokat és lelkileg is készítsék fel magukat az elkövetkezendő időszakra. Izgalmakkal, kihívásokkal teli évek várnak rájuk, érdemes átgondolni, mit várnak a jövőtől, milyen apró lépések segítik majd őket a céljaik elérésében. Bárhogyan is alakul, a lényeg, hogy élvezzék ki minden egyes percét az egyetemi éveknek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.