Ha te is azt hitted, Indiában a legnagyobb a népsűrűség, meg fogsz lepődni a következő ötös listán

Forrás: Shutterstock/Eszter Szadeczky-Kardoss -
népsűrűség független túlnépesedés magazin állam
Hogy Indiában nagy a túlnépesedés, az biztos. Hogy ugyanez Kínára is igaz, az is tény. De mi a helyzet a népsűrűséggel? Melyik független országban élnek a legtöbben egy négyzetkilométeren? Ott, ahol összességében is a legtöbben élnek? Nem feltétlenül.

A túlnépesedés és a népsűrűség nem ugyanaz, bár hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy ahol összességében a legtöbben élnek - India, Kína -, ott a legnagyobb a népsűrűség is. Ám ez nem így van. A népsűrűség ugyanis azt mutatja, hogy egy négyzetkilométeren hány ember él, tehát nem csak a lélekszám, hanem az adott állam területe is számít.

Ennek ellenére vagy ezzel együtt mégis mindenki azt mondaná első nekifutásra, hogy noha India nagy, a lakosainak száma is hatalmas, és ez igaz is. Mégsem ők vezetik a listát.

A legsűrűbben lakott terület Makaó, ám mivel közigazgatási szempontból Kínához tartozik, tehát autonóm, de nem független, így ez utóbbiak listájára nem kerülhet fel. És ennek tükrében jön a meglepetés.

1. A világ legnagyobb népsűrűségű független állama, Monaco

A Monacói Hercegség független városállam, alkotmányos monarchia, melyben 1292 óta a Grimaldi-ház uralkodik. A világ második legkisebb területű országa 2,02 négyzetkilométeren terül el, a lakosainak száma közel 37 ezer, az egy négyzetkilométerre jutó lakók száma 18 589, tehát ennyi a népsűrűsége. Gazdag ország, gazdag lakossággal, melynek egykori hercegnéje a néhai amerikai filmcsillag, Grace Kelly.

Monaco Forrás: Shutterstock/Atomov

2. A világ legversenyképesebb országa, Szingapúr

Szingapúr a britek egykori gyarmata 1965-ben vívta ki függetlenségét, és onnantól semmi mást nem akart, csak a harmadikból az első világba kerülni. Erőfeszítéseik nem voltak eredménytelenek, a városállam napjainkban a világ legversenyképesebb országa, és nem az egyetlen "leg", amit világszinten megszerzett és tart. Népsűrűség szempontjából azonban csak a második helyen áll a független államok listáján: 716,1 km²-en 5 637 000 lakossal a népsűrűsége 7 540 fő/km².

Singapore Forrás: Shutterstock

3. A gyöngyhalászok állama, Bahrein

Egy újabb gazdag ország, azaz szigetcsoport, mely gyöngyhalászatra alapozta a növekedését. Az államot az al-Kalifa dinasztia irányítja, ami már csak azért is érdekes, mert az uralkodócsalád a szunnita kisebbséghez tartozik, szemben a lakosság iszlám síita ágát követő többségével. Bahrein 757 négyzetkilométeren terül el, lakosainak száma 1 451 200 fő, a népsűrűsége 1917 fő/km².

Bahrain Forrás: Shutterstock/Preju Suresh

4. A világ leghűségesebb lakóinak állama, Málta

A világ tizedik legkisebb országa 316 km2-es területén élő kb. 516 ezer lakosával Málta terület szerint a világ tizedik legkisebb országa és az ötödik legsűrűbben lakott önálló állama. A hírnevét a Máltai Lovagrenddel megalapozó ország lakosait tartják a világ hazájukhoz leghűségesebb embereknek, és akik közül 1 négyzetkilométererre 1510 fő jut.

Málta Forrás: Shutterstock/Eszter Szadeczky-Kardoss

5. Az "Indiai-óceán virága", a Maldív-szigetek turisták nélkül is zsúfolt

A turisták álma és célpontja, és jó részt belőlük, illetve halászatból és hajózásból élő köztársaság 1192 szigetből áll, melyből csupán 200 lakott és 87 a turistáknak van fenntartva. Ez a rengeteg sziget együtt mindössze 315 négyzetkilométert alkot, lakosainak száma 378 114. Az Indiai óceán virágának - ahogy Marco Polo nevezte el a szigetcsoportot - népsűrűsége négyzetkilométerenként 1269 fő.

Maldív-szigetek fővárosa, Malé Forrás: Shutterstock/Chumash Maxim

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.