Nem minden az SPF szám! Sokan használják rosszul a naptejet

napozás Tudatos Vásárlók Egyesülete napvédelem naptej gyerek
Sokan gondolják azt, hogy a fényvédő krémen lévő magas faktorszám nagyobb védelmet nyújt. Pedig könnyen lehet, hogy a magas SPF-számú naptejek, ha rosszul használjuk, csak növelik a leégés kockázatát. A Tudatos Vásárlók Egyesülete összeszedte, hol lehet hibázni a napvédelemben, mire figyeljünk, ha a gyerekeket - vagy éppen magunkat - akarjuk megvédeni a káros sugárzástól. 

A magas SPF-értékű, nagyjából 50-es vagy annál magasabb faktorszámú fényvédő krémek használata a legyőzhetetlenség hamis érzetét keltheti, és arra késztetheti az embert, hogy tovább maradjunk a napon anélkül, hogy újra bekennénk magunkat. Számos vizsgálat alátámasztja - függetlenül attól, hogy milyen fényvédő faktorszámot használnak az emberek -, hogy két klasszikus hibát rendszeresen elkövetünk:

  • kevesebb naptejet használunk, mint amennyi az optimális védelemhez szükséges (legyen az krém, spray vagy stift),
  • nem használjuk a napvédőket elég gyakran, nem kenjük újra se a gyereket, se magunkat.

A naptej a napvédelem második védelmi vonala

A naptejek hatékony használatának egyetlen és legjobb módja, ha a fényvédőket, naptejeket, krémeket a napvédelem kiegészítő eszközének tekintjük. A legbiztosabb napvédelmet valójában nem a naptej, hanem elsősorban más megoldások biztosítják:

  • tűző napra ne menjünk 11 és 15 óra között, ezen felül fontos az
  • árnyék,
  • kalap,
  • napszemüveg,
  • megfelelő ruházat.

Mit kell betartanunk, ha babával megyünk nyaralni?

A legfontosabb szabály kisgyermekeknél, hogy 1 éves korig nem ajánlott semmiféle krémet, habot, naptejet kenni a csecsemők bőrére, náluk kizárólag az első védelmi vonal jöhet szóba.

Mennyiség és gyakoriság

Azt is fontos tudnunk, hogy az alkalmazás mennyisége és gyakorisága szinte többet számít, mint a fatorszám. Ez annyit jelent, hogy a gyakorlatban egy SPF 15-ös krém, amelyet kellő mennyiségben és gyakran használunk gyermekünkre vagy magunkra, jobban véd, mint egy SPF 50+-os krém, amelyet naponta egyszer kenünk fel.

Forrás: Shutterstock/Subbotina Anna

Mikor kell fényvédő krémet használni és újra használni?

Mit is jelent pontosan a "bőségesen" és a "gyakran", amikor a naptejről van szó? A legjobb, ha a naptejet még a szabadban való tartózkodás előtt - legalább 15-20 perccel a napozás előtt alkalmazzuk, Ahhoz, hogy kifejtsék hatásukat, időre van szükségük. Ez a szabály független attól, hogy milyen típusú fényvédőt használunk, legyen az kémiai, ásványi vagy kombinált készítmény. Az újbóli bekenést vízben tartózkodás, izzadással járó tevékenység vagy egy-két óra elteltével meg kell ismételni. Ezt könnyű elfelejteni, ám van egy viszonylag jól működő terv, amit alkalmazhatunk: az első réteget 15-20 perccel a napozás előtt vigyük fel, a második réteget pedig a napozás utáni első órában. (Beállíthatunk egy időzítőt a telefonon, hogy emlékeztessen az újbóli felvitelre).

Mennyi fényvédő kell és hova?

Nagyjából 2 evőkanálnyi naptej, krém kell ahhoz, hogy a legtöbb felnőtt testét megfelelően fedje (az arcot is beleértve), a gyereknél ez természetesen kevesebb. Ha az arcot külön fényvédő krémmel kenjük be, negyed ekkora mennyiség elegendő az arcra, a nyakra és a fülekre.
Ha valaki más keni be a hátunkat naptejjel, az jelentősen jobb védelmet nyújt, mintha magunk próbáljuk elérni az elérhetetlen helyeket, például a hátunk közepét. Egy tanulmány szerint a fényvédelem szempontjából leginkább elhanyagolt testrészek a fülek és a lábfejek, ne feledkezzünk meg ezkről sem.

Ezek a legjobb naptejek gyerekeknek >>

Spray, pumpás vagy tubusos?

Bár csábító lehet a permetszerű, spray csomagolású fényvédő krémek használata, hatékonyságban nem olyan jók. A folyamatos permetezéssel sokkal nehezebb felmérni, hogy mennyi naptejet vittünk fel. Ha mégis a spray-t választjuk, a megfelelő fényvédelem elérése érdekében szélcsendes, de jól szellőző helyen permetezzük. Azt javasoljuk, hogy először fújjuk a terméket a tenyerünkbe, ezután vigyük fel a bőrre, így elkerülhető a pazarlás és a szemmel való érintkezés.

Ha a gyerek már elég idős ahhoz, hogy maga kenje be magát naptejjel, tartsuk szem előtt. Egy 5 és 12 év közötti gyermek bevonásával készült tanulmány szerint a gyerekek nagyobb valószínűséggel visznek fel több fényvédő krémet, ha pumpával adagolták a terméket, mintha egy tubusból nyomnák ki.

Fontos: a fényvédő krémet a befújás után azonnal és határozottan kenjük szét, még akkor is, ha a reklámok szerint nem szükséges.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.