Te mennyire ismered önmagad? Tippek, hogy boldog és kiegyensúlyozott életet élhess

önismeret magazin trauma változás megismerés
A múltunk hatással bír jelenünkre és jövőnkre egyaránt. Önmagunk ismerete a kulcs ahhoz, hogy egyensúlyba kerüljünk az élet minden területén. A változás és tudatosság kialakulása egyéntől függ, de mikor és hogyan következhet be?

Gyermekkorban átélt szülői konfliktusok, válás, koraszülöttség, testi és lelki bántalmazás. Mindezen traumák alakítanak minket, hozzájárulnak jelenlegi énünkhöz. Éppen ezért, számos önismereti kurzust tart és végez a "ma generációja".

Ha elmélyedünk saját magunk megismerésében, könnyebben leküzdhetjük ezen sérelmeket.

Bízz magadban! Forrás: Shutterstock

Egy nagy adag önismeret a kulcs

Sorsunk rejtett összefüggései, berögzült szokásaink, és hozott családi mintáink kihatással lehetnek életünk minden területére. Ahhoz, hogy megfeleljünk, fontos, hogy ismerjük embertársainkat és legfőképpen saját magunkat. Lényeges, hogy túl tegyük magunkat gyermekkori sérelmeinken és megálljuk helyünket a mai, felgyorsult, bizonytalan világban.

Saját magunk megismerésével, viselkedésünk mozgatórugóira és hátterére tehetünk szert. Az önismeret segít, hogy vissza tudjunk nyúlni az általunk nem ismert, tudattalan tartományba is.

Tudatos fókusz saját magadra

Kovács Orsolya pszichológus fontosnak tartja, hogy minden bennünket ért benyomást és tapasztalatot sikerüljön beépíteni személyiségünkbe.

Általában egy nem várt krízis, trauma vagy fordulat következtében kezdünk el gondolkozni mélyebb önmagunkon. Különböző időszakok, életszakaszaink váltják egymást. Amikor jól érezzük magunkat a bőrünkben, kevésébe motivál minket önmagunk megsmerése, sokkal nyitottabbak leszünk, a már említett krízisek, traumák átélése után. A változás ritmusa is egyénfüggő, mindenkinél máskor és más tempóban jön el az idő.

Árulkodó jelek

Saját magunkban is fedezhetünk fel jeleket, amelyek azt mutatják, elakadtunk életünk során és változásra van szükségünk.

♦ Belső nyugtalanságot érzünk, amin eddigi módszereink sem segítenek
♦ Hirtelen és váratlanul fellépő feszültségeket tapasztalunk
♦ Hajszoltség érzése anélkül, hogy konkrét életcél hajtana előre
♦ Az életünkben eddig fontos szerepet játszó dolgok elvesztik értelmüket
♦ A munka, ami eddig fontos volt, már nem okoz örömet
♦ Meglepetések és őrültségek vágya hajthat
♦ Olyan érzés foghat el, hogy nem tudjuk mit kezdjünk magunkkal, energiáinkkal

Hogyan ismerd meg jobban magad?

A fentebb említett változás megkönnyítéséhez és önmagunk megismeréséhez a következők nyújthatnak segítséget:

  • Önismereti tesztek
  • Egyéni vagy csoportos terápiák
  • Egyszeri terápia (családállítás)
  • Önismereti könyvek

Találd meg te is önmagad és légy sikeres az életed minden területén!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.