Te megeszed? Ételek, melyeket egyesek imádnak, mások viszont látni sem bírnak

Forrás: Shutterstock/Bearfotos -
osztriga konyhaművészet pacal megosztó kocsonya
Vannak olyan ételek, amelyeknél nincs középút: vagy rajongunk értük vagy a fejünket is elfordítjuk, ha meglátjuk őket. Lehet ez a szokatlan alapanyag, az állag vagy íz miatt, vagy egyszerűen ragaszkodunk a hagyományosabb ízekhez.

Összegyűjtöttünk pár ételt, ami egyeseknek ínyencfalatnak számít, míg más semmi pénzért nem enné meg. Te melyik csoportba tartozol?

Kocsonya

A kocsonya egy igazi népi eledel, ami legtöbbször karácsony és újév környékén kerül az asztalra, bár Magyarországon évszaktól függetlenül szívesen fogyasztják. A hagyományos recept füstölt tarjából, bőrkéből, csülökből, sertésfarokból, körömből, fülből és húsleves alapból készül. Érdekesség, hogy az első írott recept Franciaországban maradt fenn 1395-ben, de a kocsonya minden európai nép konyhájában megtalálható. Zselés állaga illetve a sertés zsíros, porcos, csontos részeinek felhasználása miatt sok emberből ellenérzést vált ki, ugyanakkor mások odavannak az ízletes, különleges ételért, ami természetes kollagénforrás is.

A kocsonya egy igazi népi eledel Forrás: Shutterstock/Bearfotos

Pacal

A pacal hallatán a legtöbben elkezdenek fintorogni, ugyanakkor vannak emberek, akik szerint egy jól elkészített csülkös pacal a világ legjobb ételei közé tartozik. Talán a nagy ellenérzésnek az az oka, hogy

a pacal nem más, mint a szarvasmarha kérődzéshez használt előgyomra, ami épp úgy néz ki, mint egy flottírtörülköző.

Hazánkban leginkább pörköltet csinálnak belőle, de más országokban van pacalleves és kolbász is, sőt, a mexikóiak akár egy tacoban is elfogyasztják reggelire.

Szalontüdő

Sokan idegenkednek a szalontüdőtől, azaz a pejslitől, mely ahogy a nevében is benne van, a sertés szívének és tüdejének felhasználásával készül. Tulajdonképpen a vadashoz hasonlít, ezt is krumpli- vagy zsemlegombóccal szokás fogyasztani. Manapság egyre inkább megy ki a divatból, sokan meg se akarják kóstolni, pedig a régi időkben közkedvelt étel volt.

Mazsola

Sokan ismerjük azt az érzést, hogy ha meglátunk egy mazsolát a süteményben, akkor gyorsan kipiszkáljuk és a tányér szélére helyezzük. Ugyanakkor vannak emberek, akik önmagában is szívesen fogyasztják, hisz mézédes és egészséges nassolnivaló, javítja az emésztést, csökkenti a magas vérnyomást, sőt, tele van antioxidánssal és magas a vastartalma is.

Mazsolás Stollen Forrás: Shutterstock/Viktoriia Lomtieva

Csiga

A csiga védett állat, így nem lehet akármikor felszedegetni az utcáról, viszont áprilistól július közepéig legálisan lehet gyűjteni. Sokan már a gondolattól is rosszul vannak, hogy megegyék, ugyanakkor

a csigahús kifejezetten egészséges, könnyen emészthető, s mivel alacsony a kalóriatartalma, a fogyókúrába is könnyen beilleszthető.

Rántott békacomb

A békákat szeretjük nagy ívben elkerülni, az pedig a legtöbb emberben még véletlenül sem merül fel, hogy megegye őket. Pedig a békacomb igazi ínyencfalat, amit leggyakrabban rántva készítenek el. Az íze leginkább a csirkemellhez hasonlít, finom, omlós a húsa, csak sokat kell belőle megenni, hogy jól is lakjunk.

Osztriga

Az osztriga régen a kiváltságosok étele volt, ma sem olcsó, de már az átlagember számára is elérhető. Mégsem kapkodnak érte, ami leginkább azzal magyarázható, hogy még él, amikor a szánkba vesszük, az íze sós, az állaga lágy, hisz tulajdonképpen egy puhatestűről beszélünk.

Osztriga Forrás: Shutterstock/Claudiovaldes

Igazi megosztó étel, köztes állapot nem nagyon van, valaki vagy undorodik tőle vagy rajong érte. Az osztriga igazi afrodiziákum, sok cinket és ritka aminosavakat tartalmaz, mely hozzájárulhat a tesztoszteron termeléshez és ezáltal növeli a libidót is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.