Alapozd meg a kertedet jövő tavaszra: kezdd el az ültetést akár már ezen a hétvégén

Forrás: Shutterstock -
tavasz ültetés tulipán kert
Szánjunk rá egy hétvégét, és alapozzuk meg a díszágyások vagy a balkonládák jövő tavaszi virágpompáját.

Itt az idő

A tavasz tiszteletére szirmot bontó hagymások, mint a krókusz, tulipán és nárcisz, már a nyár végén a földbe kerülhetnek, de ültetésük a fagyokig elhúzódhat. A hosszabb gyökeresedési időt igénylő hóvirág, tőzike vagy császárkorona számára a szeptember az optimális ültetési hónap. A kertészeti árudákban nagy a választék, és katalógusból is rendelhetünk még egymással társítható, illetve egymást követően nyíló fajokat, pl. hófényt, gyöngyikét, kockásliliomot, puskiniát, csinos szellőrózsát.

Alapozd meg a kertedet jövő tavaszra: kezdd el az ültetést akár most Forrás: Shutterstock

Virágtenger évről évre

A hagymások nem véletlenül a kezdő kertészek és az időhiánnyal küzdő kerttulajdonosok kedvencei: a legtöbb faj alkalmazkodó, soványabb földdel is beéri és nem ragaszkodik az évenkénti felszedéshez, mert a vizet raktározó hagymáik a száraz nyarakat is átvészelik. Új telepítés előtt tervezzük meg az összeültetéseket a virágzási időkre, a színekre és a növények magasságára tekintettel. Túl nyirkos helyekre ne ültessünk! A gyorsan felmelegedő talaj az ideális, az agyagosat komposzttal lehet lazítani. Az ajánlott ültetési mélység betartása megóvja a hagymákat a kifagyástól. A gödrökbe csak sértetlen és feszes példányokat tegyünk.

Cserepek és erkélyládák

Réteges ültetéskor különösen fontos, hogy figyelembe vegyük a hagymák csomagolásán feltüntetett virágzási időket. Az ún. szendvicstechnikát alkalmazva a fajonként más szintre ültetett hagymások egymás után nyílnak. (A képen legalulra egy sor tulipán, erre jácint, legfelülre korai krókuszhagymák kerültek.) Egyazon fajta egyedeinek virágzási idejét ugyanígy elhúzhatjuk, ha a hagymákat különböző mélységekbe dugjuk - írja a Lakáskultúra.

Tipp

A földdel betakart virághagymák fölé fagytűrő árvácskát vagy erikát ültethetünk, hogy télen is szép legyen a balkon.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.