Szikkadt rántott hús, fonnyadt gyümölcs? Így hasznosítsd a konyhai maradékokat

újrahasznosítás hús magazin gyümölcs maradék
Mindenkivel előfordult már, hogy a hűtőt kinyitva azzal szembesült, hogy a felső polcról a háromnapos sült csirke néz vissza rá, mellette a szikkadt, vasárnapi rántott hús csücsül, az alsó rekesz pedig tele fonnyadt zöldségekkel és gyümölcsökkel. Ezt már csak kidobni lehet – gondoljuk ilyenkor, pedig egy kis kreativitással új, ízletes ételeket varázsolhatunk a maradékokból.

Hogyan varázsolhatunk a tegnapi ebédből ma egy finom vacsorát, a ráncos gyümölcsből és zöldségből valami igazán izgalmas fogást? Tarts velünk a kreatív újrahasznosítás világába, ahol új életet lehelünk a megmaradt rántott húsba, a sült csirkébe és a kissé aszott gyümölcsökbe, zöldségekbe is. Legyünk tudatosak a konyhában is és mentsük meg a maradékokat!

Gondoljuk újra a szikkadt rántott húst

  • Rántotthús-saláta: A rántott hús kiváló feltét lehet egy laktatóbb salátán. Kockázzuk fel a húst, majd adjuk hozzá a kedvenc saláta alapunkhoz, ami egyszerre lesz egészséges, de mégis tápláló. Ha úgy érezzük, hogy a panír kissé megereszkedett már, akkor egy csepp olajon süssük át a húst, mert így valóban ropogós feltétet kaphatunk.
    A rántott hús kiváló feltét lehet egy laktatóbb salátán Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2016 iamaimmy/Shutterstock. No use without permission./Iamaimmy
  • Szendvics vagy wrap: A klasszikus rántott húsosszendvics mindenki számára ismerős, ám ha a megmaradt húst csíkokra vágjuk és wrapet tekerünk belőle, egészen új dimenziók nyílnak meg előttünk. Tehát legközelebb,

    ha marad egy szelet rántott hús, kenjünk meg egy tortillát a kedvenc szószunkkal, vagy csak egyszerűen majonézzel és rakjuk rá a húst némi zöldség

    (saláta, paradicsom, hagyma stb.) kíséretében. Gyors és laktató ebédötletnek vagy vacsorának is kiváló.

  • Rakottas: Nem csupán hideg ételeket készíthetünk a pár napos rántott húsból, hanem ízletes meleg fogást is. Például egy formabontó rakottast, amit pont úgy kell elkészíteni, mint a hagyományos verziót, azzal a különbséggel, hogy ennek a tetejére rántott hús kerül - és persze némi reszelt sajt, amit utána aranybarnára pirítunk a sütőben.

Mentsük meg a maradék csirkét

  • Csirkesaláta: Itt is a legegyszerűbb és leggyorsabb újrahasznosítási ötlettel kezdjük, azaz a salátával. Készítsünk egy frissítő salátát különféle zöldségekből, és adjuk hozzá a megmaradt csirkét felkockázva. Egy finom öntettel isteni fogás, ráadásul azoknak sem kell aggódniuk, akik a rántott húsos váltzatot kalóriadúsnak tartották az imént.
  • Csirke quesadilla: Egy mexikói klasszikus, ami tökéletes a maradék csirke felhasználására. Töltsük meg a tortillákat a felkockázott vagy szálasra tépett hússal, szórjunk az egészre reszelt sajtot, adjunk hozzá esetleg némi hagymát vagy jalapeño paprikát, hajtsuk félbe és forró serpenyőben pirítsuk át mindkét oldalát, amíg a sajt megolvad és az ízek összeérnek. A quesadilla mellé tökéletesen passzol egy kis guacamole vagy tejföl.
    Egy mexikói klasszikus, ami tökéletes a maradék csirke felhasználására Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2018 etorres/Shutterstock. No use without permission./Etorres
  • Csirkepörkölt: Miért ne készíthetnénk pörköltet a maradék sült csirkéből? A már előre megsütött hús rövidebb főzési időt igényel és különleges, grillezett, fűszeres ízt kölcsönöz a pörköltnek. Egyszerű és nagyon gyors fogás vacsorára.

Keltsük életre a fonnyadt zöldségeket, gyümölcsöket

  • Zöldségleves vagy krémleves: A fonnyadt zöldségekből kiváló leveseket készíthetünk. Pároljuk meg a kiszemelt zöldségeket, majd adjunk hozzá leszűrt húsleves vagy zöldségalaplét. Sőt, ha botmixerrel pürésítjük az egészet és felöntjük némi tejszínnel, máris kész a krémleves, amit utána pirított szalonnapörccel vagy levesgyönggyel gazdagíthatunk.
    A fonnyadt zöldségekből kiváló leveseket készíthetünk Forrás: Shutterstock/Yaruniv Studio
  • Turmix vagy smoothie: A kissé fonnyadt gyümölcsök ideálisak turmixokhoz vagy smoothie-khoz. Tegyük a megfáradt gyümölcsöket egy magasfalú edénybe, adjunk hozzá 100%-os gyümölcslét, teát, esetleg joghurtot vagy növényi tejet és ízesítsük mézzel, agavé sziruppal vagy steviával. Turmixoljuk össze és fogyasszuk tízóraira vagy uzsonnára.
  • Zöldségpüré: A fonnyadt zöldségekből különféle püréket is készíthetünk, amelyek kiválóak alternatív köretnek. Pároljuk meg a karfiolt, a répát vagy a brokkolit, ízesítsük sóval, borssal valamint egy kevés vajjal vagy tejszínnel és pürésítsük.

    A zöldségpürék a hagyományos krumplis és rizses köretek izgalmas alternatívái és remekül illenek a húsételekhez.

A modern konyhában az egyik legnagyobb kihívás a maradék ételek észszerű és finom újrahasznosítása. Szenteljünk több figyelmet a maradékmentésnek, ami nem csupán a pénztárcánknak és az ízlelőbimbóinknak jó, hanem a környezetnek is, hiszen a maradékok felhasználásával csökkenthetjük a pazarlást és a kidobott élelmiszerek mennyiségét.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.