Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Mindenkivel előfordult már, hogy a hűtőt kinyitva azzal szembesült, hogy a felső polcról a háromnapos sült csirke néz vissza rá, mellette a szikkadt, vasárnapi rántott hús csücsül, az alsó rekesz pedig tele fonnyadt zöldségekkel és gyümölcsökkel. Ezt már csak kidobni lehet – gondoljuk ilyenkor, pedig egy kis kreativitással új, ízletes ételeket varázsolhatunk a maradékokból.
Hogyan varázsolhatunk a tegnapi ebédből ma egy finom vacsorát, a ráncos gyümölcsből és zöldségből valami igazán izgalmas fogást? Tarts velünk a kreatív újrahasznosítás világába, ahol új életet lehelünk a megmaradt rántott húsba, a sült csirkébe és a kissé aszott gyümölcsökbe, zöldségekbe is. Legyünk tudatosak a konyhában is és mentsük meg a maradékokat!
Gondoljuk újra a szikkadt rántott húst
Rántotthús-saláta: A rántott hús kiváló feltét lehet egy laktatóbb salátán. Kockázzuk fel a húst, majd adjuk hozzá a kedvenc saláta alapunkhoz, ami egyszerre lesz egészséges, de mégis tápláló. Ha úgy érezzük, hogy a panír kissé megereszkedett már, akkor egy csepp olajon süssük át a húst, mert így valóban ropogós feltétet kaphatunk.
Szendvics vagy wrap: A klasszikus rántott húsosszendvics mindenki számára ismerős, ám ha a megmaradt húst csíkokra vágjuk és wrapet tekerünk belőle, egészen új dimenziók nyílnak meg előttünk. Tehát legközelebb,
ha marad egy szelet rántott hús, kenjünk meg egy tortillát a kedvenc szószunkkal, vagy csak egyszerűen majonézzel és rakjuk rá a húst némi zöldség
(saláta, paradicsom, hagyma stb.) kíséretében. Gyors és laktató ebédötletnek vagy vacsorának is kiváló.
Rakottas: Nem csupán hideg ételeket készíthetünk a pár napos rántott húsból, hanem ízletes meleg fogást is. Például egy formabontó rakottast, amit pont úgy kell elkészíteni, mint a hagyományos verziót, azzal a különbséggel, hogy ennek a tetejére rántott hús kerül - és persze némi reszelt sajt, amit utána aranybarnára pirítunk a sütőben.
Mentsük meg a maradék csirkét
Csirkesaláta: Itt is a legegyszerűbb és leggyorsabb újrahasznosítási ötlettel kezdjük, azaz a salátával. Készítsünk egy frissítő salátát különféle zöldségekből, és adjuk hozzá a megmaradt csirkét felkockázva. Egy finom öntettel isteni fogás, ráadásul azoknak sem kell aggódniuk, akik a rántott húsos váltzatot kalóriadúsnak tartották az imént.
Csirke quesadilla: Egy mexikói klasszikus, ami tökéletes a maradék csirke felhasználására. Töltsük meg a tortillákat a felkockázott vagy szálasra tépett hússal, szórjunk az egészre reszelt sajtot, adjunk hozzá esetleg némi hagymát vagy jalapeño paprikát, hajtsuk félbe és forró serpenyőben pirítsuk át mindkét oldalát, amíg a sajt megolvad és az ízek összeérnek. A quesadilla mellé tökéletesen passzol egy kis guacamole vagy tejföl.
Csirkepörkölt: Miért ne készíthetnénk pörköltet a maradék sült csirkéből? A már előre megsütött hús rövidebb főzési időt igényel és különleges, grillezett, fűszeres ízt kölcsönöz a pörköltnek. Egyszerű és nagyon gyors fogás vacsorára.
Keltsük életre a fonnyadt zöldségeket, gyümölcsöket
Zöldségleves vagy krémleves: A fonnyadt zöldségekből kiváló leveseket készíthetünk. Pároljuk meg a kiszemelt zöldségeket, majd adjunk hozzá leszűrt húsleves vagy zöldségalaplét. Sőt, ha botmixerrel pürésítjük az egészet és felöntjük némi tejszínnel, máris kész a krémleves, amit utána pirított szalonnapörccel vagy levesgyönggyel gazdagíthatunk.
Turmix vagy smoothie: A kissé fonnyadt gyümölcsök ideálisak turmixokhoz vagy smoothie-khoz. Tegyük a megfáradt gyümölcsöket egy magasfalú edénybe, adjunk hozzá 100%-os gyümölcslét, teát, esetleg joghurtot vagy növényi tejet és ízesítsük mézzel, agavé sziruppal vagy steviával. Turmixoljuk össze és fogyasszuk tízóraira vagy uzsonnára.
Zöldségpüré: A fonnyadt zöldségekből különféle püréket is készíthetünk, amelyek kiválóak alternatív köretnek. Pároljuk meg a karfiolt, a répát vagy a brokkolit, ízesítsük sóval, borssal valamint egy kevés vajjal vagy tejszínnel és pürésítsük.
A zöldségpürék a hagyományos krumplis és rizses köretek izgalmas alternatívái és remekül illenek a húsételekhez.
A modern konyhában az egyik legnagyobb kihívás a maradék ételek észszerű és finom újrahasznosítása. Szenteljünk több figyelmet a maradékmentésnek, ami nem csupán a pénztárcánknak és az ízlelőbimbóinknak jó, hanem a környezetnek is, hiszen a maradékok felhasználásával csökkenthetjük a pazarlást és a kidobott élelmiszerek mennyiségét.
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.