A pszichológus elárulja, miért szeretünk félni

Forrás: Shutterstock -
pszichológus Adrenalin veszély félelem élvezet
A szívverés felgyorsul, izzad a tenyér, az izmok megfeszülnek, remeg a gyomor – a kellemetlen tünet ellenére sokan szeretik átélni a félelem érzését.

Filmeket nézünk sorozatgyilkosokról és borzalmas tetteikről, egyesek pedig fizetnek azért, hogy fejjel lefelé lóghassanak a levegőben a legvadabb hullámvasúton. Miért lehet ez?

Malcolm Schofield pszichológus szerint az okokat az evolúcióban, a biológiában és a társadalomban kell keresni. Elmondta, hogy a félelem érzésére adott biológiai válaszunk - ami lehet harc vagy menekülés - évezredek alatt alakult ki azzal a céllal, hogy életveszélyes helyzetekre készítsen fel bennünket.

Horrorfilmet nézni ijesztő, de nem vagyunk valódi veszélyben - Illusztráció Forrás: Shutterstock

A szakember szerint a borzongási iránti vágyunk hátterében az állhat, hogy erősnek érezhetjük magunkat, ha szembenézünk a veszéllyel, a másik ok pedig az andrenalin, amitől függővé válhatunk. A félelemmel szembenézni, és aztán sértetlenül távozni hatalmas örömet okozhat. Ám a veszély túlzott élvezete – különösen, ha az valós – pszichopátiára és extrém kockázatvállaló magatartásra utalhat.

„A félelem érzésének keresése egy bizonyos szintig rendben van, de ha ezzel életveszélyes helyzetekbe kergetjük magunkat, az már valami sötétebb dolgora utalhat. Horrorfilmet nézni ijesztő, de nem vagyunk valódi veszélyben. Ha valaki extrém sportot űz, mint például az ejtőernyős ugrás, akkor már nagyobb a veszély, de a biztonságra ügyelve elkerülhető a baj. Egy kiszámíthatatlan helyzetben, amibe teljesen váratlanul keveredtünk a félelem már kevésbé kívánatos érzés" - mondta Dr. Schofield a The Sunnak.

Vannak olyan emberek is, akik kifejezetten utálnak félni. Ez személyiségfüggő.

„Ha egy személy eléggé szorongó és neurotikus, az nem fogja élvezi, hogy fél. Egy horrorfilm megtekintése is túlterhelheti" - mondja az orvos.

Ez is érdekelhet:

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.