Fiatalként még cammog, ahogy idősödünk, rohan az idő - tudósok elárulják az okát

Forrás: -- -
tudomány idős kor idő elmélet
Gyerekként még úgy érezzük, alig vánszorog az idő, aztán felnőve, ahogy idősödünk, egyre gyakrabban érezzük úgy, hogy elmegy mellettünk az élet. Tudósok ennek a jelenségnek az okáról fogalmaztak meg egy elméletet.

Cindy Lustig, a Michigani Egyetem pszichológia professzora szerint: „Amikor idősebbek vagyunk, hajlamosak vagyunk olyan életet élni, amely rutinokra épül, jóval kevesebb a mérföldkőnek számító esemény az életünben, amelynek segítségével különböző korszakokra oszthatuk fel az életünket. Egy ötéves, aki felfedezi a világot, élete minden évében 20 százalék élménnyel lesz gazdagabb. Azonban ugyanennyi idő mindössze két százaléka egy 50 éves ember életének, aki valószínűleg már kevesebb új tapasztalatra tesz szert".

Ahogy idősödünk, egyre gyorsabbnak érezzük az idő múlását Forrás: --

Lustig elmagyarázta, hogy idősebb korban nagyon hasonlóan telnek a napok és hetek, ezek az élmények az agyunkban keverednek, és úgy tűnik, mintha minden összeolvadna. Az emberek emlékezetes események mentén mérik az időt, ám ahogy öregszünk, ebből egyre kevesebb jut, a korábbiak pedig nagyon távolinak tűnnek.

Egy másik, a Duke Egyetemen dolgozó Adrian Bejantól származó elmélet szerint, a „rohanó idő” az öregedő agynak köszönhető. Bejan 2019-ben tette közzé kutatását, amely szerint élettapasztalatainkról alkotott képünk torzulhat az életkor előrehaladtával, és agyunknak több időre van szüksége az új mentális képek feldolgozásához – írja a Daily Mail.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.