A pénz még mindig hatalmas tabu: szakértő árulja el, mit NE mondj soha, ha egy szeretted anyagi gondokkal küzd

Forrás: Shutterstock -
tanács barátok pénzügy gondok tipp
Előfordulhat bárkivel, hogy olykor pénzzavarba kerül. Ha a barátainknál, szeretteinknél tapasztalunk ilyet és szóvá tesszük, az - ha a legnagyobb jóindulat is van bennünk - bántó lehet, ugyanis azt sugallhatjuk, hogy nem bánik jól a pénzzel. Szakértők elárulták, hogy támogassuk ilyenkor az anyagi gondokkal küszködő barátunkat, ismerősünket. 

Egy amerikai kutatásból kiderült, hogy az anyagi helyzet még mindig tabutéma. Sokan még a politikáról és az egészségi állapotukról is szívesebben beszélgetnek egy-egy baráti társalgás során, csak a pénz ne kerüljön szóba. Néha, közös program szervezésekor azonban óhatatlanul kiderül, ha valakinek éppen akkor nem telik rá és pénzügyi okból kihagyja az összejövetelt vagy utazést. Kérdés: miként reagáljunk, ha ezt tapasztaljuk.

Ne célozz arra, hogy rosszul bánik a pénzzel

Egy kutatás szerint az egészségi állapotunkról is könnyebben beszélünk, mint az anyagi helyzetünkről. Forrás: Shutterstock

Csak akkor adj tanácsot, ha ő kéri

A baráti jó tanács rosszul is elsülhet, hiszen, ha valaki sokszor azt hallja, hogy rosszul bánik a pénzzel a tudatalattija beprogramozza és saját magáról is ezt gondolja majd.

De mit tudunk kezdeni egy ilyen helyzetben? Beleszólhatunk-e egyáltalán ebbe a témába? A pénzügyi szakértők elgondolásai alapján csak akkor tegyük ezt meg, ha erre az illető kér. Magunktól ne kezdjünk el kioktatni senkit arról, hogy mit kellene tennie. Általában az a legjobban járható út, ha úgy közelítjük meg a témát, mintha párkapcsolati tanácsot adnánk. Kezdetben inkább csak hallgassuk meg a másikat, sokszor ez is elég segítség lehet egy ilyen kényes téma kapcsán.

Érdemes a baráti találkozások költségéből is lefaragni. Azzal is segíthetünk, ha ilyenkor egy-egy költséghatékony programot dobunk be a közösbe, amiről neki sem kell lemondania.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.