Akár meg is kopaszodhat, aki nem mossa elég gyaran a haját

fejbőr haj hajmosás hajgyógyász
Állandó vita tárgya, hogy milyen gyakran kell hajat mosnunk. Az egyik tábor szerint a túl sok hajmosás árt a hajnak, a másik szerint meg az, ha nem mossuk elég gyakran. Mi az igazság? Azt a TikTokon árulta el egy szakember. 

„Hajtrénin” — a fogalom a TikTokon jelent meg és pillanatok alatt trenddé vált, a #hairtraining videókat már több mint 160 ezren látták.

A „hajtréning " pontosan az, aminek hangzik – arra edzik a hajat, hogy a lehető legritkábban kelljen mosni, a cél, hogy ennek eredményeképpen egészséges, dús és hosszú legyen.

Az egyik felhasználó, cherries_87 állítja, hogy legfeljebb havonta egyszer mossa a haját, nemrég posztolt egy videót, melyben elmondja, hogy ebben az évben a 10. alkalommal most csak hajat.

@cherries_87 3rd hair wash of 2023!! ♥️ #mumsoftiktok#THINKTINK#hairtraining♬ original sound - Tink

Ám a szakértő szerint ez nem feltétlenül jó módszer, sőt! Kate Holden hajgyógyász a Sun Health-nek azt mondta, hogy a módszer finoman szólva sem előnyös.

"A haj samponozása létfontosságú ahhoz, hogy hajunk és fejbőrünk tiszta maradjon. A sampon eltávolítja a felesleges zsírt, a korpát, a szennyeződéseket, a káros mikroorganizmusokat és a hajápoló termékek maradványait, amelyek irritálhatják a fejbőrt, valamint a fénytelenné, csomóssá és szalmaszerűvé teszik a hajat" — mondta el a trichológus.

De azt is hozzátette, hogy ha csak zuhanyzás közben benedvesítjük a haját, az akár károsíthatja is a tincseinket.

„Amikor hajunk vízzel érintkezik, a kutikula megduzzad, és a hajban lévő fehérjék gyengébb kötéseket képeznek. Ez törékennyé teszi a hajunkat és hajlamossá a töredezésre. Ha a hajtípusodnak nem megfelelő sampont használod, az is hajhulláshoz vezethet, vagy túlterhelheti a hajat, ami idővel károsodáshoz vezethet" - mondta el Kate.

A hajgyógyász számára a hajmosás mindig az egyensúlyról szól. Sem a túl gyakori hajmosás, sem a túlsgosan ritka tisztítás nem tesz jót neki.

A hajtréning a szakértő szerint csupán mítosz.

„Nem lehet arra tanítani a fejbőrt, hogy ne termeljen olajat, és még ha lehetne is, ettől függetlenül felhalmozódna a szennyeződés" — figyelmeztet Kate, aki szerint ahelyett, hogy a gyakoriságon vitáznának az emberek, inkább arra ügyeljenek, milyen termékeket használnak. Hiszen, aki naponta durva samponokkal mos hajat, annál a fejbőr több faggyút termelhet, hogy ezt kompenzálja. Ezen valóban segíthet, ha csökkentjük a heti hajmosások számát, vagy kímélő samponra váltunk.

A trichológus azt javasolta, hogy a hajhigiéniára úgy tekintsünk, ahogyan a testünk többi részére.

Kate általános szabályként azt javasolja, hogy hetente egyszer minimum mindenki mosson hajat. Ez az erős, göndör hajnak elég, ám a puhább, vékonyabb szálú hajnak akár heti 2-3 mosásra is szüksége lehet, a kimondottan zsíros, korpás haj esetén pedig akár a napi, kétnapi tisztítás is indokolt lehet.

A két hajmosás közötti időben a szakember a szárazsampont javasolja, illetve azt, hogy forró víz helyett inkább langyossan mossuk a fejbőrt, mert a túl meleg víz és a dörzsölés is növeli a faggyútermelést.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.