Figyelmeztet a fogorvos: soha ne hagyd a fürdőszobában a fogkefédet

Forrás: Thinkstock -
fürdőszoba veszély fogorvos fogkefe baktérium
A legtöbben a fürdőszobában a mosdókagyló mellett tárolják a fogkeféjüket, ami egy logikus megoldásnak tűnik, hiszen ebben a helyiségben használjuk napjában többször is. A szakértő azonban arra figyelmeztet, hogy ez nem a legjobb ötlet...

A fogkefe higiénikus tárolása a fürdőszobában vitatható kérdés lehet, és számos tényező befolyásolhatja ezt. Fontos megjegyezni, hogy a fürdőszoba általában meleg és nedves környezet, amely kedvezhet a baktériumok és mikroorganizmusok szaporodásának. Ezért sokan úgy gondolják, hogy a fogkefét nem szabad a fürdőszobában tartani, mivel fennáll annak a veszélye, hogy a kefe szennyeződik és egészségügyi problémákat okozhat — mondja a Quest Dental fő fogorvosa és klinikai igazgatója az Expressnek.

3+1 ok, amiért soha, de soha ne a zuhany alatt moss fogat

A multitasking már nem csak a szabadidőnkben és a munkahelyünkön nyer egyre nagyobb teret az életünkben, hanem felmérések szerint a fürdőszobában is. Felmérések szerint az emberek több mint fele a zuhany alatt mos fogat, így egyúttal elintézi a test- és szájápolást is. A szakemberek szerint - ahogy a zuhany alatti pisilés sem - úgy ez nem tesz jót az egészségünknek. Eláruljuk, miért!

Azonban vannak olyan intézkedések, amelyekkel minimalizálható a fogkefe szennyeződésének kockázata:

Figyelmeztet a fogorvos: soha ne hagyd a fürdőszobában a fogkefédet Forrás: Thinkstock

Tárolás

Ha a fogkefét a fürdőszobában tartod, próbáld meg távol tartani a WC-től és a mosdótól, hogy minimalizáld a lehetséges szennyeződés kockázatát. Használj fogkefetartót vagy fogkefevédőt, hogy a kefe ne érintkezzen közvetlenül más felületekkel.

Szellőzés

Gondoskodj a fürdőszoba megfelelő szellőzéséről, hogy a nedvesség ne maradjon bent hosszú ideig, mivel a nedves környezet elősegítheti a baktériumok elszaporodását.

Takarítás

Rendszeresen tisztítsd meg a fogkefetartót vagy a fogkefevédőt, és cseréld le azokat, ha szükséges. Használj tisztítószert vagy alkoholos oldatot a tisztításhoz.

Cserélj gyakran fogkefét

Az Amerikai Fogorvosok Társasága (American Dental Association) szerint a fogkefét minden 3-4 hónapban érdemes cserélni, vagy ha már kopottak a sörték, akkor előbb.

Hatalmas hibát vétenek sokan fogmosás során: idővel tönkreteheti a fogakat

A fogkefe tárolásának helyéről és módjáról való döntés személyes preferenciákon és kényelmi szempontokon alapulhat. Ha úgy érzed, hogy a fürdőszoba a legkényelmesebb hely a fogkefe tárolására, akkor a fent említett módszerekkel minimalizálhatod a kockázatokat. Azonban ha aggodalom merül fel a higiénia miatt, akkor alternatív helyeket is fontolóra vehetsz a fogkefe tárolására, például a hálószobában vagy a konyhában.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.