Tudósok végre rájöttek, hogyan lassíthatják az öregedést: férgeken kísérlezetek

Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2021 BLACKDAY/Shutterstock. No use without permission./Blackday -
gén öregedés kutatás sejtműködés
Kutatók olyan elemeket tártak fel DNS-ünkben, amelyek képesek destabilizálni a genetikai kódokat, megzavarhatják a sejtműködést, ami viszont öregedéshez vezet. Vannak azonban olyan sejtek, amelyekre ezek az elemek nem hatnak.

A felfedezéseket Dr. Sturm Ádám és Dr. Vellai Tibor, az ELTE kutatói tették közzé .

A csapat megvizsgálta a DNS-ünk „transzponálható elemeinek" (TE) ismert részeit, más néven „ugró géneket", amelyek mozoghatnak a genetikai kódunkban. A kutatók azt találták, hogy amikor a TE-k túl sokat mozognak, destabilizálhatják a genetikai kódot és megzavarhatják a sejtműködést, ami viszont öregedéshez vezet.

Rossz szokások, amelyektől gyorsabban öregszik az agyunk

Nem is gondolnánk, hogy mindennapi szokásaink milyen mértékben befolyásolhatják hangulatunkat, egészségügyi állapotunkat és agyunk működését. Rohanó életmódunk, táplálkozási szokásaink drasztikus romlása, valamint a testmozgás elhanyagolása idő előtti öregedéshez és az agy teljesítményének romlásához vezethet. A jó hír viszont, hogy a legtöbb káros szokáson lehet változtatni, nézzük melyeken érdemes!

Vannak azonban olyan sejtek, amelyek nem öregszenek, ideértve a rákos őssejteket is. A tudósok egy bizonyos folyamatot azonosítottak ezekben a sejtekben, amely a „Piwi-piRNS útvonal" néven ismert.

Búcsút inthetünk a ráncoknak: tudósok végre rájöttek, hogyan lassíthatják az öregedést Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2021 BLACKDAY/Shutterstock. No use without permission./Blackday

Dr. Sturm és Dr. Vellai korábbi, „ Az öregedés mechanizmusa: a transzponálható elemek elsődleges szerepe a genom szétesésében " és a „Piwi-piRNS út: út a halhatatlansághoz " című cikkükben elméleteket fogalmazott meg a Piwi-piRNS rendszer és a Piwi-piRNS rendszer kapcsolatáról.

Elméleteiket a következő szintre emelve a tudósok arra törekedtek, hogy megerősítsék a Piwi-piRNS útvonalat a Caenorhabditis elegans nevű féregben, olyan technikák alkalmazásával, amelyek a TE-k aktivitását „leszabályozzák" - írja az Unilad.

A férgek meghatározott TE-jén végrehajtva a lények lassabban mutatták az öregedés jeleit.

Amikor több TE-t is ellenőriztek egyidejűleg, a hatások megsokszorozódtak, és akár 30 százalékkal megnövelték a féreg élettartamát.

Visszafordíthatatlan változás? Ezért csökken a magasságunk az évek előrehaladtával

Ahogyan idősödünk, sokféle változás megy végbe a szervezetünkbe. A változások a külsőnket is érintik, őszül a hajunk, ráncosodik a bőrünk és a magasságunkból is veszítünk. Az, hogy összemegyünk egy lassú és általában észrevétlen folyamat, azonban akár több centimétert is jelenthet az évek során. Ebben a cikkben a zsugorodás okait, fiziológiai folyamatait járjuk körbe.

A TE-k szabályozása a férgek DNS-ében a gének működésében is változásokat eredményezett az öregedés során.

„Ez megnyitja a kaput számtalan lehetséges alkalmazás előtt az orvostudomány és a biológia világában."

A kutatók hozzátették, hogy a tanulmány az emberek életének meghosszabbítására és egészségi állapotának javítására szolgálhat a későbbi években, Dr. Vellai pedig hozzátette:

„Ez az epigenetikai módosítás megnyithatja az utat egy olyan módszer előtt, amely meghatározza az életkort a DNS-ből, pontos biológiai órát biztosítva."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.