Kiderült, hogyan vélekednek az orvosok a paracetamol és az ibuprofén együttes használatáról

együtt paracetamol szedés tájékoztató ibuprofen
Ha a paracetamol és ibuprofén együttes szedését fontolgatjuk, érdemes tisztában lennünk a különböző típusú gyógyszerek összetevőivel és azzal, hogy biztonságos-e ez a megoldás.

A paracetamol és az ibuprofén esetében a rövid válasz az, hogy igen, együtt is szedhetők. De van néhány dolog, amit tudnunk kell a gyógyszerekről, az adagolásukról és arról, hogy milyen gyakran vehetjük be őket.

Így tehát akkor biztonságos az együttes szedés?

NHS szerint 16 év felett teljesen biztonságos együtt szedni őket. Választhatunk, hogy vagy egyszerre vesszük be a két tablettát vagy pedig két különböző időpontban. Például a négyórás adagokat két óra különbséggel oszthatjuk el – derül ki a The Sun cikkéből.

Vannak olyan vény nélkül kapható gyógyszerek is, amelyek a paracetamolt és az ibuprofént kombinálják, ilyenkor természetesen elég, ha ezt szedjük.

Az egészségügyi szakértők szerint azonban alaposan át kell gondolni, hogy valóban szükség van-e két különböző hatóanyagú gyógyszerre

Ha három nap után még szükségesnek érezzük a gyógyszerek szedését, érdemes felkeresnünk a háziorvost. Gyakori kérdés, lehet-e alkoholt fogyaszani az ibuprofén és a paracetamol mellett: a válasz, igen, de az orvosok azt javasolják, ha nem érezzük jól magunkat, ne igyunk alkoholt, plusz feleslegesen ne terheljük a májunkat se.

Szedhető együtt a paracetamol és az ibuprofén, de nem biztos, hogy szükség van rá. Forrás: Shutterstock

Íme a különbség a paracetamol és az ibupofen között

Bár mindkét gyógyszer csökkenti a fájdalmat, ezt különböző módon teszik. A fő különbség az, hogy az ibuprofén gyulladáscsökkentő hatású, míg a paracetamol nem. Mindkét gyógyszer négyóránként szedhető, és a fájdalom enyhítésére és a láz csillapítására használható. Az ibuprofén azonban hatékonyabban csillapítja a gyulladást, mivel nem-szteroid gyulladáscsökkentő (NSAID). Szedhető ízületi gyulladás, menstruációs fájdalmak, hátfájás vagy fogfájás enyhítésére.

A másik fő különbség, hogy az ibuprofént soha nem szabad éhgyomorra bevenni, mert irritálhatja a nyálkahártyát és fekélyt vagy vérzést okozhat.

Az ibuprofén akkor a leghatékonyabb, ha étellel együtt vagy közvetlenül étkezés után vesszük be. A paracetamolt nem fontos étkezéshez közni, és általában más gyógyszerekkel együtt is biztonságosan szedhető.

De mikor nem szabad a két gyógyszert együtt szedni?

Gyermekeknek soha nem szabad ibuprofént és paracetamolt együtt adni. Ehelyett az NHS azt tanácsolja, ha úgy tűnik, hogy egyik nem segít, a következő pirulánál váltsunk át másik fájdalomcsillapítóra. A paracetamol és ibiprofén kombinációja hosszú távon, krónikus fájdalom esetén sem ajánlott.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.