Most kiderül, hogyan hat a hideg időjárás szervezetünkre

Forrás: Shutterstock/Nicoleta Ionescu -
hideg időjárás szervezet test erek
Fagyos ujjak? Reszkető fogak? Mi történik valójában a testünkben hideg időjárás esetén és milyen lépéseket tehetünk, hogy melegen tartsuk szerveinket?

A kesztyű és a zokni fontosabb, mint a sapka, egy szakértő ugyanis elárulta, milyen veszélyes hatással lehet a hideg időjárás a szervezetünkre.

Egy igazi fiziológiai kihívás

Egészségügyi szakértők állításai alapján már 10 Celsius-fokos hőmérsékletnél is kezdi érezni a szívünk, a tüdőnk és az agyunk a hidegebb időjárás hatásait. Damian Bailey professzor, aki kísérletet végzett annak kimutatására, hogy mi történik az emberi testben 10 Celsius-fokon, úgy véli, hogy ez a hőmérséklet "igazi fiziológiai kihívást jelent", annak ellenére, hogy viszonylag enyhe hőmérsékletnek tűnik.

Téli hideg Forrás: Shutterstock

Ezután az ujjak kifehérednek, az erek pedig összeszűkülnek, hogy a meleg vért a kritikus szervek számára elérhetővé tegyék. Ezért fordulhat elő, hogy az ujjak és a lábujjak különösen kihűlnek. Ezután a test remegni kezd, hogy hőt termeljen.

A nők jobban fáznak

A nőknél ez a folyamat gyorsabban zajlik, mint a férfiaknál, mivel magasabb ösztrogénszintjük miatt az erek nagyobb valószínűséggel szűkülnek össze – idézi a Mirror cikke Dr. Clare Eglin, a Portsmouthi Egyetem munkatársa a BBC Newsnak tett nyilatkozatát.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a nők hajlamosabbak jobban érezni a hideget, mint a férfiak.

A vérnyomás jellemzően megemelkedik a hidegben, mivel a szív gyorsabban ver, hogy a meleg vért pumpálja a testben, ami növeli a stroke vagy a szívroham esélyét. Ennek eredményeképpen mindkettő sokkal gyakoribb télen.

A nők jobban fáznak, mint a férfiak Forrás: Shutterstock/Nicoleta Ionescu

A vírusok is könnyebben terjednek télen

A hideg előnyös az olyan vírusokat, mint például az influenza, mivel a téli hónapokban érzik jól magukat. Részben azért, mert nagyobb valószínűséggel találkozunk zárt helyiségekben.

A másik ok az, hogy a vírusok jobban túlélnek a testen kívül, ha hideg van, mivel a hideg levegő kevesebb nedvességet tartalmaz, a száraz levegőben pedig a vírusok nagyobb távolságokat tudnak megtenni.

Mit tehetünk tehát a megfázás ellen? Különösen, ha nem engedhetjük meg magunknak, hogy 18 Celsius fokra vagy ennél magasabbra fűtsük otthonunkat? Bailey professzor négy tippje a következő:

♦összpontosítsunk a jó szigetelést biztosító ruhákra, például a gyapjúból készültekre.

♦a kesztyű és a meleg zokni fontosabb, mint a sapka (de egy gyapjas sapka is segít).

♦váltsuk át az ételeket magasabb szénhidráttartalmú étrendre

♦termeljünk több testhőt mozgással, és ne csak üljünk a fotelben és nézzük a tévét.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.