100 év felettieket tanulmányozva állította össze a legegészségtelenebb ételek listáját a tudós

Forrás: Thinkstock -
zsír hús élelmiszer elhízás étel
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Dan Buettner, aki a világ leghosszabb életű embereit tanulmányozta, megosztotta, melyik az a négy étel, amit soha nem szabadna ennünk (vagy innunk). A legtöbb megfigyelését kutatások is alátámasztották. 

Dan Buettner a világ leghosszabb életű embereinek tanulmányozásával jutott arra a következtetésre, hogy mik azok az élelmiszerek, amiket teljesen el kellene hagynunk, hogy elkerüljünk betegségeket és minél tovább éljünk. Ő alkotta meg a kék zónák kifejezést – erről itt írtunk bővebben – , amelyben a világ öt olyan pontjáról ír, ahol a lakosok nagy része megéri a 100 éves kort. Miután tanulmányozta Okinawa, Szardínia, Nicoya, Ikaria és Loma Linda népességét, levonta a konzekvenciákat, amelyeket meg is osztott.

Nézzük Buettner listáját, avagy, hogy melyik élelmiszereknek nem szabadna átlépniük az otthonunk küszöbét!

1. Cukros italok

A cukrozott italok technikailag nem élelmiszerek, mégis Dan listájának élén álltak. Hogy miért? „Az édesített italok a finomított cukor első számú forrásai" – szögezte le.

Jobb ha elfelejtjük a cukros üdítőket. Forrás: Thinkstock

Dr. Frank Hu, a Harvard TH Chan Közegészségügyi Iskola táplálkozástudományi professzora szerint mindezek összefüggésben állnak a szívroham és a stroke fokozott kockázatával.

2. Szalonna és kolbász

A feldolgozott húsok – bármi, amit pácolással, sózással, füstöléssel, szárítással tartósítottak – szintén szerepelnek Dan listáján.

Dan Buettner szerint a kolbásznak semmi jótékony hatás nincs, ne ezt válasszuk reggelire. Forrás: Thinkstock

Ide tartoznak az olyan népszerű reggelik, mint például szalonna és a kolbász, de a sonka és a szalámi is tiltólistás Buettnernél.

Ez alátámasztják kutatások is, amelyek összefüggést találtak a feldolgozott hús fogyasztása és a bélrák kockázata között. A norvégiai Bergeni Egyetem tudósai szerint a feldolgozott húsok és a cukros italok elhagyása egy évtizeddel meghosszabbíthatja a várható élettartamot.

3. Csomagolt édességek

A becsomagolt édességek harmadik helyen álltak Dan tiltott ételeinek listáján. Ezek a finomságok gyakran nagymértékben feldolgozottak – ami azt jelenti, hogy számos olyan összetevőt tartalmaznak, amelyeket nem használuk otthon főzés közben –, és tele vannak zsírral és cukorral.

A kutatásokok összefüggésbe hozzák az ultrafeldolgozott élelmiszereket a betegségek, köztük az elhízás, a szívroham, a szélütés, a rák, a 2-es típusú cukorbetegség és a demencia megnövekedett kockázatával.

4. Sós rágcsálnivalók

A sós, ropogós rágcsálnivalók rettenetesen hízlalnak.

Se a chips, se a ropi, se a cukros rágcsa nem illeszthető be az egészséges étrendbe. Forrás: Thinkstock

Ha nassolni akarunk, a legjobb a dió, de a mandula, a földimogyoró, a brazil dió, a kesudió is szuper lehet, de naponta ezekből is csak pár szemet együnk – Idézi Dant a The Sun.

Tanulmányok kimutatták, hogy sóban gazdag étrend növelheti a 2-es típusú cukorbetegség, valamint a magas vérnyomás kockázatát.
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.