Otthonszülés pro és kontra - És a jövő

vita törvény (jogszabály) otthonszülés társadalmi jelenség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az utóbbi években egyre hangsúlyosabbá vált az otthonszülés kérdése, és egyre sürgetőbbé egy átfogó szabályozás elkészítése, mely rendet tesz az intézményen kívüli szülés ellen és mellett szóló érvek között. A sokat várt rendelet megszületett: 2011. április 1-jén lép hatályba, szövegét pedig a május 1. után bekövetkező szülészeti eseményekre lehet alkalmazni.

Számtalan cikk, összefoglaló és elemzés taglalja az otthonszülés kérdését pro és kontra alapon. De mi lenne, ha nem egymással szemben álló lehetőségekről beszélnénk, hanem pusztán a szülés két lehetséges, választható formájáról? Hiszen valójában szinte lehetetlen objektíven, érzelmek és elköteleződés nélkül válaszolni arra a kérdésre, hogy melyik a jobb szülési forma - mindkettő mellett állnak ésszerű érvek, úgy, ahogy ellenérvek is.

thinkstockphotos.com
thinkstockphotos.com



Garancia semmire sincs

Természetesség, felesleges orvosi beavatkozások elkerülése, háborítatlanság és ezek közvetett nyereségeként remélt jó szülő-gyerek kapcsolat megalapozása áll nagyon elnagyolva és lesarkítva az egyik oldalon - biztonság, hatékony egészségügyi ellátás és annak gyorsasága állhat a másik oldalon. Feltételezhető azonban, hogy programozott császár esetén is lehet harmonikus a szülő és a gyermek kapcsolata, és egy otthonszülés után sem borítékolható a felhőtlen anya-gyerek kapcsolat. Az is igaz, hogy kórházi körülmények között is megteremhető az a légkör és hozzáállás, amelyben az alapvető elvárások teljesülhetnek, és csökkenhet a szülés medikalizációja, ugyanakkor az otthonszülés hátterének kialakításával sok eddig veszélyforrásnak számító helyzet is elkerülhető.

Otthonszülés

Érvek mellette: intimebb környezet, hiszen azok lehetnek jelen a szülésnél, akiket az anya választ. Az anya a saját környezetében, a saját ritmusában, kevesebb stresszel hozhatja világra gyermekét. Azonnali mellretétel, amely megalapozza a hosszan tartó, problémamentes szoptatást, és segíti a kötődést.

Érvek ellene: esetleges komplikáció esetén nehezebben érhető el a gyors és szakszerű orvosi segítség. Nem létezik olyan módszer - az Országos Szülészeti Intézet szerint -, amellyel teljes biztonsággal meg lehetne állapítani, hogy a terhesség, illetve a szülés ideje alatt fellép-e bármilyen komplikáció.


thinkstockphotos.com
thinkstockphotos.com



Áprilistól részletes szabályozás itthon is

A WHO európai és amerikai regionális irodáinak már az 1985-ben tartott ülésén elfogadott ajánlások között is szerepel, hogy tiszteletben kell tartani a várandós megalapozott döntését arról, hogy hol szeretne szülni. Az 1996-ban kiadott komplikációmentes szülésről szóló WHO-ajánlás is egyenrangú eljárásként kezeli az intézeten kívüli és a kórházi szülést, továbbá rögzíti: megfelelő tájékoztatást követően a várandós joga, hogy döntést hozzon a szülés helyszínét illetően, és az erre vonatkozó döntést tiszteletben kell tartani.
Hazánkban ennek ellenére - hosszas huzavona után - csak nemrég született jogszabály az intézményen kívüli szülés tárgyában. A rendelet 2011. április 1-jén lép hatályba, szövegét a május 1. után bekövetkező szülészeti eseményekre lehet alkalmazni.

A Társaság a Szabadságjogokért - TASZ - weboldalán olvasható véleményezésében azonban több problémás pontra hívja fel a figyelmet. A legerősebb kritika azt a rendelkezést érinti, amelynek alapján az otthonszülés kikerül az OEP által finanszírozott alapellátásból. A háborítatlan szülés így azok kiváltsága lesz, akik meg tudják fizetni, ebből a szemszögből nézve tehát nem különbözik sokban attól, ha hálapénzt fizetnek a kórházi ellátásban dolgozó orvosoknak a kitüntetett figyelemért, illetve jó körülményeket biztosító, háborítatlan - de mégis kórházi háttérrel megtámogatott - szülést ígérő magánklinikán hozzák világra gyermeküket az anyák.

thinkstockphotos.com
thinkstockphotos.com

A TASZ oldalán megjelent vélemény továbbá szóvá teszi, hogy: "az egyenlő bánásmód követelményének megsértését jelenti az, hogy az intézeten kívüli szülést választókra szigorúbb feltételek vonatkoznának a védőnői ellátás, a terhesgondozás tekintetében." Aki vett már részt terhesgondozásban, nehezen tudja elképzelni, hogyan lehet még szigorítani a magyar rendszeren, erre azonban nem tér ki a törvény.

Kórházi szülés

Érvek mellette: szakképzett orvosok vannak jelen a szülésnél, akik akár az anyát, akár a csecsemőt érintő komplikációk
esetén azonnal orvosi segítséget tudnak nyújtani. Az újszülött gondos megfigyelése az első napokban, tesztek elvégzése.

Érvek ellene: felesleges, kellemetlen vizsgálatok, amelyek plusz stresszt jelentenek az anyának, lassítva így a szülés folyamatát, szinte borítékolva a mesterséges beavatkozások szükségességét - oxitocin-injekció, fájdalomcsillapítás, császármetszés. Nagyobb veszély a különböző fertőzésekre.


Számtalan kérdés vár megválaszolásra

szabályozásválasztás szabadsága

Dr. Bálint Sándor szülész-nőgyógyász véleménye:

Teljesen természetes, hogy az otthonszülés melegséget, az aranykorba visszavezető gyengédséget, finomságot és csodát nyújt az asszonyoknak. De kik vágynak erre? A középosztály. Nagyjából 2000 nő gondolja ebből úgy egy évben, hogy ezt a megoldást választja. A megoldás az, hogy szektorsemlegesség legyen. Ez azt jelenti, hogy az asszony bárhol szülhet, de teremtsük meg a feltételeket: kórházban, születésházban, otthon, bábával vagy orvossal, amit akar. Elfogadja azt, hogy szabályozott rendszer van, és nincs olyan, hogy teljesen függetlenedni akarnak az egészségügytől, mert ez nonszensz. Szerződést kötnek egymással, és ha mindez megvan, mindenki egyformán kapja azt az összeget, amit a biztosító erre kifizet.

Idézet a Nőkért.hu dr. Bálint Sándorral készült interjújából - a teljes cikket itt olvashatod el.

Hasznos és érdekes cikkek, tanulmányok találhatók Felicitász blogján is - a blogot itt találod.




Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.