Így lesz magas és habkönnyű a piskóta - Plusz további fortélyok a nagyi konyhájából

sütés praktikák főzés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A piskótatészta számtalan sütemény alapja. Elvileg nem nehéz elkészíteni, gyakorlatilag viszont nagyon könnyű elrontani - kivéve, ha a birtokodban vannak a nagyi fortélyai.

Thinkstock
Thinkstock

A nagymama tudására azonban nemcsak ennek a finom süteménynek az elkészítésénél lehet szükség: jó, ha a konyhában sürögve-forogva tudod, hogyan mentheted meg az ételt, ha elsóztad, vagy mit kell tenned azért, hogy ne legyen csomós a főzelék. Ha ismered a következő házi praktikákat, nem lesz gond: valódi konyhatündér leszel!

Omlós tészta, habos piskóta - trükkök a tökéletes süteményhez

Mielőtt hozzáfognál, tartsd szem előtt: a piskóta nem az a típusú tészta, amit csak összekeversz, bevágsz a sütőbe, és kész is. Sokszor lesz egy nagy púp a közepén, vagy éppen horpad be ugyanott: ezeket a baleseteket sütőpapír használatával is elkerülheted, ám a piskótasütés sarkalatos pontja a tojásfehérje keményre vert habja.

Nagyon figyelj arra, hogy a tojások szétválasztásánál semmiképpen se kerüljön sárgája vagy tojáshéj a fehérjéhez! A cél a minél keményebb hab, ennek eléréséhez egy csipet sóra és sok türelemre lesz szükség: a hab ugyanis akkor kemény, ha a fejére fordított edényből nem csúszik ki. Ügyelned kell továbbá az összekeverésre is: egy könnyen megtanulható mozdulattal lazán keverd a masszába a habot, hogy ne törjön össze. A fakanállal kutyulást a piskótánál el kell felejtened, helyette a könnyű, félköríves forgatás a kulcs.

A sütésnél pedig aranyszabály, hogy az ajtaját nyitogatni szigorúan tilos, mert megfázik a tészta, és lapos marad. Onnan tudod, hogy elkészült, hogy a közepébe szúrt hústűre nem ragad semmi massza, mikor kihúzod. Ha megsült, a kinyitott sütőben még fél órát pihentetni kell a piskótát, mielőtt felszeletelnéd.

Thinkstock
Thinkstock

Aranyló húsleves, krémes bableves - fortélyok a levesekhez

Ha nemcsak a desszertek, de a levesek terén is szeretnél sikereket elérni, akkor is érdemes néhány trükköt ismerned. Ha a családod szereti a húslevest, de aggódsz attól, hogy a hús nem puhul meg, egy kevés 10 százalékos ecetet adj hozzá, az segít. Ha a bab nem hajlandó puhulni, egy kis szódabikarbónát keverj a levesbe. Ha minden megpuhult, de csomós lett a rántástól, akkor szűrd át a levest, és kezdd elölről a habarást, de a lisztes keverékhez adj három-négy evőkanál forró levest is, és ezzel összekeverve add a leveshez. Ha viszont túl zsírosra sikerült a végeredmény, akkor várd meg, míg egészen kihűl, esetleg tedd is be a hűtőbe pár órára. Utána a tetején megdermedt zsiradékot könnyedén le tudod szedni egy kanállal.

Krémes főzelékek csomómentesen - ahogy a nagyi csinálta

A főzelékek habarásánál ugyanaz a szabály, mint a leves rántásánál. Nem lesz csomós az eredmény, ha a habaráshoz néhány kanál forró főzeléklevet keversz. Ha nem kell habarni a főzeléket, mert rántással kezdődik a recept, akkor a rántásra tett zöldséget eleinte csak kevés vízzel engedd fel, és jól keverd el a rántással. Ha ez sikerült, jöhet a további felengedés. Ha odaégett a főzelék - ez főleg rántással készülteknél fordulhat elő -, akkor, amint észrevetted, ne kevergesd és kapargasd, hanem a nem égett részt gyorsan öntsd át egy olajjal vékonyan kikent másik fazékba, és abban főzd tovább.

Omlós, puha húsok - a legjobb praktikák

Ha a hús nem hajlandó megpuhulni párolás vagy főzés közben, némi ecetes locsolás segít rajta. Ha megpuhult a hús, de odaégett, akkor a nyers krumpli itt jóbarát: néhány karikányit tegyél a pecsenyelébe - magába szívja az égett ízt.

És ami még fontos: sütés közben sose szúrkáld a húst, mert kifolyik a leve és kiszárad az egész. Akkor is kiszáradhat, ha az elején nem pirítod meg kicsit a szeleteket.

Ételek tejjel, sajttal, tojással - apró trükkök a tökéletes végeredményért

A tej forralása gyakran vezet katasztrófához. Ezért legyen egy külön tejes edényed, amiben semmi mást nem főzöl. Mielőtt beletennéd a tejet, öblítsd ki vízzel, vagy kend ki vékonyan vajjal, akkor nem tud kifutni. A sajttal két probléma lehet: vagy kiszárad vagy túl puha. Előbbi esetben áztasd pár óráig egy kis tejben és megpuhul. Ha túl puha és nem tudod lereszelni, tedd be egy fél órára a mélyhűtőbe.

A tojások felhasználásánál aranyszabály, hogy először egyenként egy pohárban törd fel őket, hogy ha az egyik rossz, ne kerüljön az ételbe.
Ha a tojás főzőlevéhez egy jó kanálnyi sót teszel, megakadályozod a tojás héjának megrepedését. Ha tojáshabot versz, egy csipet sótól szép kemény lesz a hab, és akkor is, ha előtte lehűtötted a tojásokat.

Túl sós, túl borsos? Íme, a segítség!

A másik dolog, amit könnyű elrontani főzés-sütés során, a fűszerezés. Ráadásul a legtöbb szakácskönyv nem ad meg pontos mennyiségeket, hanem "egy csipetnyiről" beszél, és arról, hogy ízlés szerint sózzunk. Ha emiatt te is elrontottad a levest vagy a pörköltet, akkor még megmentheted, ha egy nyers krumplit egészben belefőzöl, az ugyanis magába szívja a sót. Ha nincs otthon krumpli, egy késhegynyi szódabikarbóna is semlegesíti a sós ízt. Egy-két evőkanál tejföl vagy tej is enyhítheti, különösen a pörkölt esetében. Ez nemcsak a túl sós, de túl paprikás vagy borsos ételekre is igaz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.