Ínycsiklandozó, fűszeres forró italok - Alkohollal és anélkül, nem csak karácsonyra

karácsony forró ital tea fűszerek kávé
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A jeges kávét és teát egyetlen porcikánk sem kívánja télen, nem úgy a fenséges forró italokat. Forralt bort vagy meleg teát bármelyik adventi vásárban kortyolhatsz télvíz idején, de ha különlegességekre vágysz, a következőket készítsd el!

Császári melange

Ha jártál már Ausztriában advent idején, a császári melange kortyolgatása közben újra a karácsonyi forgatagban érezheted magadat. A forró, krémes, édes és ízes kávékülönlegesség szíved-lelked felmelegíti majd. Hogy ez a melange mivel érdemelte ki a császári jelzőt, nem tudni, de az íze tényleg királyi. A recept négy személyre szól.

Thinkstock
Thinkstock

Hozzávalók:

- 4 tojássárgája
- 4 evőkanál cukor
- 4 adag feketekávé
- 8 cent konyak vagy brandy
- tej ízlés szerint

A négy tojássárgáját verd habosra négy kanál cukorral, majd a habot kanalazd egy bögrébe. Erre öntsd óvatosan a frissen főtt feketét, utána pedig a konyakot. Végül önts hozzá forró tejet, és már tálalhatod is, de tej helyett kínálhatod tejszínnel is.

A Life.hu tippje: Ha alkoholmentesen készítenéd el, egyszerűen hagyd ki belőle a konyakot és már kész is! Ez a verzió nagyon hasonlít a cárkávéra is, amelynek azonban nem az aljára, hanem a tetejére kerül a cukros tojáshab.

Karácsonyi puncs, ahogy te szereted

A klasszikus puncs forró teából, cukorból, citromléből és pálinkából készül, a klasszikus recepteket pedig néha nem árt "megbolondítani". Például egy kis rummal, vörösborral, likőrrel, gyümölcslével és gyümölcsökkel. Ráadásul ha nem fogy el azonnal, újramelegíthető. A recept négy személyre szól.

Thinkstock
Thinkstock

Hozzávalók:

- 1 liter víz
- fél üveg rum
- 1 üveg portói vörösbor
- 50 g barna- vagy kandiscukor
- fűszerek, ízesítők ízlés szerint

Egy edényben tedd fel főni a vizet, a rumot és a portóit, lassú tűzön főzd forrásig, néha-néha megkeverve. Amikor a puncs felforrt, öntsd bele a cukrot, de csak addig melegítsd tovább, amíg a cukor elolvad. Teás csészében vagy bögrében tálalhatod.

A Life.hu tippje: A puncsot feldobhatod alma- vagy narancsdarabokkal, egész fahéjjal, csillagánizzsal vagy szegfűszeggel, forraltbor- vagy mézeskalács-fűszerkeverékkel. Ha erősebbet szeretnél kortyolni, bolondítsd szeder- vagy áfonyalikőrrel, a barna rum helyett válassz fehéret, ha pedig inkább lightosabbra vágysz, alma- vagy bodzalével ízesítsd. Ha pedig teljesen alkoholmentes puncsot szeretnél kínálni, a vörösbor és rum helyett narancslével készítsd.

Gyerekpuncs

Ha a felnőttek puncsoznak, az apróságoknak is jár! A gyerekpuncs alkoholt ugyan nem tartalmaz, de fincsi gyümölcsleveket, friss teát és édes mézet annál inkább. A recept négy személyre szól.

Thinkstock
Thinkstock

Hozzávalók:

- fél liter erősre főzött gyümölcstea
- fél liter frissen facsart narancslé
- fél liter almalé
- 1 citrom leve
- 1 teáskanál őrölt fahéj vagy 2-3 egész fahéj
- 5 evőkanál méz vagy barnacukor
- bodzalé ízlés szerint

Főzz erős gyümölcsteát, vedd ki a filtert vagy a teatojást, majd öntsd egy nagyobb edénybe. Add hozzá a frissen facsart narancs- és citromlevet, majd keverd bele az almalevet, a mézet vagy cukrot és a bodzalevet. A végén dobd bele a fahéjat, majd forrald öt percig. Ha egy kicsit kihűlt, tálalhatod.

A Life.hu tippje: A hatás természetesen fokozható. Bodzalé helyett ízesítheted a gyerekpuncsot bodzaszörppel is, díszítheted vagy dúsíthatod gyümölcsdarabokkal, almával, naranccsal, mandarinnal, kivivel vagy ananásszal.

Téli bólé

A bóléban az a szuper, hogy azt tehetsz bele, ami éppen otthon van. Pezsgőt, bort, rumot, konyakot, gyümölcslevet, befőttet, friss gyümölcsöt. A variációk száma szinte korlátlan, mi most mégis adunk egy kis útmutatást. A recept négy személyre szól.

Thinkstock
Thinkstock

Hozzávalók:

- 10 deka cukor
- negyed liter víz
- 1 üveg vörösbor
- 2 alma

Hámozd meg és darabold fel az almát, a felét tedd félre, a másik felének pedig préseld ki a levét. Az alma héját se dobd ki! A cukrot forrald fel a vízben, hogy szirupot kapj, majd öntsd hozzá a friss almalevet, az alma héját és az almadarabokat. Főzd össze, majd szedd ki a héjakat. Add hozzá a vörösbort, és melegítsd fel. Egy-két almadarabot tegyél a poharakba, majd öntsd rá a forralt bort, és melegen tálald.

A Life.hu tippje: A téli italokhoz remekül passzol a fahéj, az ánizs és a szegfűszeg, bátran ízesítsd vele a bólét. Ha vegyesebb ízhatásra vágysz, narancsot vagy ananászt, sőt cseresznye- vagy meggybefőttet is tehetsz a koktélba. A téli bólé melegen is finom, ha kihűlt, nyugodtan felmelegítheted, de hidegen is megállja a helyét.

Forró fehér csoki

A forrócsokiért vagy kakaóért a kicsik és a nagyok is rajonganak, hiszen egyszerű elkészíteni, az íze pedig mennyei. A fehér változata pedig igazán különleges is, a recept négy személyre szól.

Thinkstock
Thinkstock

Hozzávalók:

- 1 liter tej
- 20 deka fehér csokoládé
- vaníliás cukor ízlés szerint

A darabokra tört fehér csokoládét kis lángon olvaszd fel egy kevés tejben, folyamatosan kevergetve, mert könnyen leég. Ha már csomómentes a csokikrém, lassan adagold hozzá a többi tejet és a vaníliás cukrot. Amikor felforrt, leveheted a tűzről és bögrébe töltve tálalhatod.

A Life.hu tippje: A forró fehér csokit díszítheted gyümölcsdarabokkal, tejszínhabbal, de egy leheletnyi kakaóval is. A felnőtt változathoz pedig nyugodtan önts egy kevés rumot vagy konyakot.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.