A lejárt szavatosságú étel is fogyasztható? - Íme az igazság

szavatosság főzés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Akármilyen tudatosan is vásárolsz, biztosan nálad is gyakran landol étel a kukában csak azért, mert nem vagy tisztában azzal, mit is jelent a szavatossági idő. Most tisztázzuk a dolgot, hogy ne kelljen az ételekkel együtt a pénzedet is kidobnod az ablakon.

A lejárati idő gyakran csak útmutatás

Az élelmiszerek csomagolásán a gyártóknak és forgalmazóknak kötelező feltüntetniük a lejárati időt. Ez a dátum azonban csak azt jelenti, hogy addig a felbontatlan étel vagy ital biztonságosan fogyasztható, tehát maradéktalanul megőrzi a minőségét.

A szavatossági idő azonban gyakran csak útmutatás arra vonatkozóan, hogy meddig jó az élelmiszer, tehát inkább arra vonatkozik, hogy az üzletekben meddig lehet a polcokon, meddig árulható. Egyes termékeknél - húsfélék, tejtermékek, pékáruk - jó, ha komolyan veszed a lejárati dátumot, hiszen ezek könnyen romlanak. Ha nem frissek már, elszaporodhatnak bennük a baktériumok és penészgombák, így valóban veszélyes lehet az egészségedre a fogyasztásuk. A hosszabb szavatosságú élelmiszereket azonban - ilyenek a kekszek, édességek - akár a lejárati időn túl is felhasználhatod, ha ellenőrzöd, hogy valóban alkalmasak-e még fogyasztásra.

Thinkstock
Thinkstock

A lejárati vagy szavatossági időt többféleképpen is megtalálhatod a csomagolásokon. Még régen a "hagyományos" formátumban - év, hónap, nap - tüntették fel a csomagolásokon, manapság egyre gyakrabban alkalmazzák a németes formát, azaz a nap, hónap, év sorrendet. Emellett találkozhatsz még a gyártási idő feltüntetésével is, ilyenkor az szerepel a dobozon vagy zacskón, hogy a gyártástól számított X hónapig őrzi meg az áru a minőségét. A kozmetikumokon és háztartási szereken azonban emellett gyakran feltüntetik azt is, hogy felbontás után meddig őrzi meg a minőségét, ez általában 3, 6 vagy 12 hónap, de van olyan vegyi áru is, amely 18 vagy 24 hónapig jó.

Miért landol annyi étel a szemétben?

Ha túl sok ételt dobsz ki, az hatalmas pazarlás. Ha nem tudatosan vásárolsz, ha mindent megveszel, amit megkívánsz, vagy bedőlsz a csábítónak hangzó akcióknak, könnyen egy halom kaja maradhat a nyakadon, ami végül a szemetesben landol. Ezért lényeges, hogy csak azt vedd meg, amire tényleg szükséged van. Ha mindig szigorú bevásárlólistát írsz, elkerülheted a pocsékolást, és sok pénzt spórolhatsz meg. Ugyanígy pénzt takaríthatsz meg azzal is, ha tisztában vagy a lejárati idő és a valós felhasználhatósági idő közötti különbséggel, vagy azzal is, ha tudod, hogy mit meddig és hogyan hasznosíthatsz (újra).

Ha lejárt a szavatossági idő, de még bontatlan az élelmiszer, mielőtt kidobod, bizonyosodj meg arról, hogy tényleg romlott-e - szagold meg, nézd meg, vagy ha bizonytalan vagy, kóstold meg. Elsősorban a zöldségeknél és gyümölcsöknél hagyatkozhatsz az érzékeidre. Hiába áll a csomagoláson, hogy néhány napja lejárt az alma vagy a répa, ha szemmel láthatóan friss és kemény, miért dobnád a kukába? Ugyanez vonatkozik a pékárukra is. Természetes, hogy a megpenészedett kenyeret kidobod, de a szikkadt kiflit vagy zsemlét még felhasználhatod.

Mi az, ami nem romlik meg?

A tartós élelmiszerek közül a cukor és a só sokkal tovább eltartható, mint ahogy azt a csomagoláson jelzik. Ugyanez vonatkozik a tésztafélékre, gabonatermékekre is - kivéve a rizst. Ezért ezekből bátran bespájzolhatsz, biztosan elfogynak, mielőtt tönkremennének.
Az alkoholos italokat - különösen a 10 százalékos alkoholtartalmúaknál erősebbeket és a borféléket - is tárolhatod tovább, mint a címkén látható, de természetesen csak felbontás nélkül.

Thinkstock
Thinkstock

Mi az, aminél vedd komolyan a szavatosságot?

A rövid lejáratú élelmiszerek valóban nem tárolhatók és fogyaszthatók sokáig. A felvágottakban, húsfélékben, halakban, sajtokban könnyen elszaporodhatnak az egészségre veszélyes baktériumok, amelyektől megromlik az étel. Vigyázz a piacon vásárolt, pasztőrözetlen tejjel és tejtermékekkel is, a boltiak azonban már kevésbé kényesek. Ezeket az árukat tényleg dobd ki a szemétbe, ha lejártak!

Tippek a maradékok felhasználására

- Amit ma megehetsz, lehet, hogy holnap is! Ha marad a frissen főzött ételből, csomagold be gondosan, a hűtőben másnapig is eláll. Ha pedig túl sokat főztél, akár le is fagyaszthatod.
- Ha csak egy fél adag maradt, csapj hozzá valamit! Például a rizsből vagy zöldségből készülhet rizottó, a sült húsból rakott hús vagy hússaláta, kifőtt tésztából pedig tésztasaláta lehet. Használd a kreativitásod!
- A kicsit fonnyadt gyümölcs nyersen fogyasztva már nem az igazi, de például kompótnak tökéletes lehet. Vagy darabold fel, és dobd fel vele a reggeli müzlidet vagy joghurtodat.
- A szikkadt kenyérből, kifliből vagy zsemléből készíts prézlit, sokkal finomabb lesz, mint a bolti. A száraz kifli vagy kalács akár desszert alapanyag is lehet, varázsolj belőle mákos vagy diós gubát, esetleg hamis aranygaluskát vaníliasodóval.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.