Gyümölcsös, krémes finomságok, sütés nélkül

sütés recept desszert sütemény gyümölcs
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nyáron sok mindenre vágyunk, de a kánikulában a konyhában órákig sütni-főzni a legkevésbé. Ha mégis ennél valami finom, házi készítésű desszertet, forró sütő helyett a hűtő segítségével is elkészítheted.

Epres-tejszínes, réteges álom

Ebben a réteges desszertben eper és tejszínhab váltogatja egymást graham-lisztből készült kekszrétegek között, és ahogy egy éjszakát a hűtőben tölt, összeolvad krémes, finom masszává. Egyszerű csokiszósszal leöntve, eperrel vagy más gyümölcsökkel körítve látványnak sem utolsó.

A süteményhez kezdetnek egy kiló epret moss és tisztíts meg, a szebb szemeket tedd félre a díszítéshez. A többit szeleteld fel vékonyra. 7,5 dl tejszínt verj kemény habbá, tegyél hozzá 75 gramm cukrot és némi vaníliaaromát, vagy vaníliás cukrot. Fél kilónyi kekszre lesz szükséged, ebből kezdetnek párat tegyél egy tetszőleges, 20x30 cm-es sütőforma vagy tál aljába - egy kanálka tejszínhabot is rakhatsz alájuk -, majd a kekszre jöhet még tejszínhab, amire epret rétegezz, amire ismét keksz kerül - ezt ismételd három-négy réteg magasságig. A tetejére tejszínhab kerüljön, a szebb eperszemekkel díszítve.

Thinkstock
Thinkstock

A csokis díszítéshez néhány kanál megmelegített tejszínhez szórj 5 dekagramm durvára vágott étcsokit, majd amikor egybeolvadtak, egy kanállal csorgasd, esetleg kend a sütemény tetejére. Legalább négy órán át hűsd, hogy a keksz tálaláskor már lágy legyen.

Fagyasztott banános-mogyoróvajas-csokis kenyér

Igaz, hogy három és fél óra kell, míg elkészül, de minden munkát megér ez a hűsítő - ám kalóriadús - desszert. Bélelj ki sütőpapírral egy 20x10 centiméteres tálat úgy, hogy a papír túllógjon a szélein. Két érett banánt pürésíts, majd adj hozzá harminc dekagramm apróra vágott csokit, és keverj hozzá háromnegyed pohárnyi krémes mogyoróvajat.

Némi kevergetés után óvatosan elegyítsd 2,5 dl kemény habbá vert tejszínnel, majd tedd a keveréket az előkészített tepsibe. Szórj a tetejére durvára vágott mogyorót, majd a sütőpapírral takard be az egészet, és tedd a mélyhűtőbe legalább három órára. Tálaláskor könnyen kiszedheted, ha óvatosan melegíted a tepsi oldalát, és máris szeletelheted.

Tiramisu - gyümölcsösen is

Ha nem kedveled annyira a mogyoróvajat, próbáld ki a teljesen más ízvilágú tiramisut: elkészítéséhez szinte alig kell bevásárolnod. Kezdetnek főzz egy bögre erős kávét, és keverj bele egy kis rumot vagy rumaromát - vagy bármilyen általad kedvelt aromás likőrt. Egy nagy, vagy két kisebb csomag babapiskótára lesz szükséged, a piskóták egyik felét mártsd a kávéba, majd egy rétegnyit tegyél egy 20x20 centiméteres tál aljába.

A krémhez 25-30 dekagramm mascarponét keverj el három tojás sárgájával - így nyáron érdemes szalmonella ellen kezelt tojásokat használni -, és a fehérjékből keményre vert habbal. A krémet és a kávés piskótákat addig rétegezd, míg el nem fogynak, a tetejére krém kerüljön, melyre cukrozatlan kakaóport is szórhatsz. Pár órára tedd hűtőbe, és máris kész.

Thinkstock
Thinkstock

Érdekes változata a tiramisunak a gyümölcsös verzió: kávé helyett fehér borból és meggylikőrből készült keverékbe áztasd a babapiskótákat, krémhez pedig habbá vert tejszínre, apróra vágott vagy pürésített őszibarackra és némi mandulára lesz szükséged, a rétegezés pedig ugyanaz.

Eper charlotte

Finom és látványos desszert, eper helyett készítheted barackból, vagy más idénygyümölcsből is. A krémhez négy tojás sárgáját - ismét a szalmonella ellen kezelt változatot ajánljuk - keverj habosra 100 gramm cukorral, majd adj hozzá 30 gramm lisztet vagy vaníliás pudingport. Fél liternyi meleg tejet folyamatos keverés közben önts hozzá a masszához - vigyázz, hogy a tej csak langyos legyen -, majd ezt az egészet gőz fölött sűrítsd be kicsit. Ha a gőzöléshez sincs kedved, akkor zselatinnal is elkészítheted a krémet, ez esetben a gyümölcsszörppel meglocsolt, felmelegített zselatinhoz add hozzá a gyümölcsöt és 2,5 deci kemény habbá vert tejszínt.

Bármelyik variáció mellett döntöttél is, egy kivajazott charlotte-formát bélelj ki élére állított babapiskótákkal - az aljára is jusson -, majd ebbe tedd a fél kiló eperrel elkevert krémet, vagy a zselatinos masszát. A tetejét fedd be babapiskótákkal, majd tedd be három órára a hűtőbe, hogy a krém megkocsonyásodjon. Tálaláskor borítsd ki a formából, a tetejét pedig tejszínhabrózsákkal és eperszemekkel díszítheted.

Túrótorta

Finom és kiadós édesség, különleges tortalappal az alján. Ehhez tíz dekagramm csokit ugyanannyi vajjal olvassz fel, majd szórj bele összetört kukoricapelyhet, vagy darált kekszport, és némi apróra vágott mogyorót. Mindezt kend a kívánt vastagságban egy sütőpapírral kibélelt kapcsos tortaforma aljába, és tedd be a hűtőbe megszilárdulni.

Thinkstock
Thinkstock

Miután a tortalap elkészült, a krém van soron: fél kiló túrót keverj el tíz dekagramm olvasztott sütőmargarinnal, 25 dekagramm cukorral és két csomag vaníliás cukorral. Egy adag zselatint az előírt módon készíts el, de mielőtt kihűlni hagynád, keverj hozzá két deci meleg tejet, és úgy keverd a túrós masszához. Alaposan keverd át a krémet, és öntsd a tortalappal kibélelt formába. Ribizlivel, eperrel, barackkal is gazdagíthatod, majd tedd a hűtőbe pár órára, de a legjobb egy éjszakát állni hagyni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.