terhesség szoptatás szülés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Sok férfi retteg attól, hogy imádott felesége szülés után elveszti bombázó alakját, és már soha nem lesz az a nő, aki a gyermekek előtt volt - a  rettegésben egyébként maguk az érintett nők sincsenek lemaradva. Valóban vége minden szépnek és jónak a szülés után, vagy a nőiesség igenis megőrizhető?

Megváltozunk, nincs mit tenni

A szülővé válás kívül-belül megváltoztat mindenkit: az anyukát és az apukát is, más lesz az értékrend, az időbeosztás, és a legtöbb nőnél az alak is. Ezek a változások viszont természetesek: ahogy az idő is folyamatosan formálja külsőnket-belsőnket, úgy az anyaság is. Kétféleképpen lehet reagálni ezekre a változásokra: menekülni kezdesz, és műtéteket műtétekre halmozol, vagy elfogadod, hogy nem maradsz húszéves sem kívül, sem belül - persze a bölcs belenyugvás korántsem zárja ki azt, hogy életmódváltással, sporttal és különböző kezelésekkel küzdj a feszes formáidért.

Thinkstock
Thinkstock

Az anyaság, formák ide vagy oda, része a nőiességnek, az egyik legfontosabb feladatunk és örömünk, és természetes, hogy nem csak a lelkünkben hagy nyomot. Sok nő az anyaságban találja meg elfeledettnek vagy sosem létezőnek hitt nőiességét, és egy boldog családanya akár jóval sugárzóbb is lehet egy feszes hasú, gyermektelen nőnél. Bár ebben a világban, ahol a hírességek két héttel a szülés után már miniruhában mutogatják tökéletes alakjukat, és mindenáron szabadulni akarnak anyává válásuk összes külső jelétől, az átlagos életet élő nőt is megkísértheti a gondolat, vajon elég jó nő-e még párjának, vagy önmagának. Persze ez attól is függ, párja mennyire közvetíti felé, hogy gyermekszülés után is nőként tekint rá, illetve attól, milyen mértékben formálódott át teste az anyaságtól.

Az elkerülhetetlen gömbölyödés

A terhesség alatt felszedett 8-10 kiló, mely még egészségesnek tekinthető, bizony kikerekíti a kismamákat, és a zsírpárnák egy része szülés után is megmarad. Emellett a medence arányai is megváltozhatnak, sokaknak szélesedik a csípője, vagy előrébb kerül a szeméremcsontja a baba térhódításának köszönhetően, de van, hogy a megnövekedett mellméret is tartós marad. A terhesség alatti vizesedés vagy féktelen evési rohamok miatt viszont jóval több is felszaladhat az emberre, mint amit kívánatosnak tart, így a szoptatás befejeztével az anyukák általában fogyókúrába kezdenek. Ha ez ésszerű keretek között marad, és némi otthoni tornával is kombinálja - akár a szoptatás időszaka alatt is -, akkor a baba első születésnapján az anyuka is nyugodtan mosolyoghat a közös fényképeken.

A baba világrajövetele után visszamaradó nagyobb has nagyrészt a méh méretének köszönhető, mely a szülés utáni hetek-hónapok alatt fokozatosan nyeri vissza eredeti méretét. Az összehúzódásban nagy segítséget nyújt a rögtön a szülés után alkalmazható hasleszorító öv, melyet érdemes tartósan viselni pár hétig. A szülés utáni vérzés miatt viszont az első néhány hétben a drasztikus diéta vagy sport nem ajánlott, adj az alakod visszanyerésének legalább annyi időt, mint amennyi ideig változott a terhesség során.

Kinyúlt bőr, lógó mellek? Nem mindenkinél!

Egy dolgon nehéz viszont diétával és tornával segíteni, az pedig a terhesség vagy szoptatás során megnyúlt bőr, illetve kötőszövet. Persze ahogy a nagy mértékű hízás, úgy a bőr megnyúlása sem következik be minden anyukánál: sokan pár hónappal a szülés után épp úgy néznek ki, mintha soha nem szültek volna. Másoknál megmaradnak a terhesség alatt szerzett csíkok, vagy hasuk bőre ereszkedik meg, a nagymellűek pedig a szoptatás után szembesülhetnek lógó mellük látványával.

Thinkstock
Thinkstock

A striákat még a terhesség során megfelelő krémek segítségével némiképp elkerülheted, a kebleket jól tartó melltartók is hasznosak lehetnek, de a has kinyúlt bőrével már nem sokat lehet házi praktikák segítségével kezdeni. Az idő lehet segítségedre, hiszen ahogy szülés után visszaalakulsz, úgy a bőr is összehúzódik kissé. A hasizomtorna adhat még feszesebb kontúrt az alaknak, így ezzel érdemes foglalkozni, ha pedig nagyon megnyúlt a bőr, esetleg hasi sérv is kialakult, akkor sebész tud segíteni a problémán. Itt fontos megemlítenünk, hogy nem minden férfi ragaszkodik a feszes, lapos has látványához, a nőiesen gömbölyő női has, mely őrzi a gyermekáldás nyomait, ugyanolyan vonzó lehet.

Gátvédelem és intim torna

A természetes szülés bizony rendkívüli módon igénybe veszi a nők hüvelyét: míg a szülésig az örömök forrása volt, a baba áthaladásakor a sokszorosára tágul, el is szakadhat, valamint a gátmetszés is megviselheti az intim tájékot. Szülés után lassan csillapodnak az ödémák, felszívódnak a varratok, és a hüvely is szépen visszanyeri eredeti formáját és méretét - bár nem mindenkinél egyformán. Egy nehéz szülés, a gyengébb kötőszövetek, de egy nem túl lelkiismeretes orvos is okozhat károkat odalenn, akár annyira, hogy az a szülés után hónapokkal, évekkel is megnehezíti az együttlétet - de sok nő is akad, aki semmiféle változást nem tapasztal több gyermek után sem.

A tágulás megelőzéseként már terhesség alatt érdemes elkezdeni az intim tornát egy megfelelő tréner segítségével. A gyakorlatok a szülés után is segítenek a hüvelynek összébb húzódni, erősebbé válni, nem utolsósorban pedig az inkontinencia is megelőzhető vele. A gátmetszést ma már sok kórházban elkerülheted, ezt előre érdemes megbeszélni az orvossal és a szülésznővel is, gátvédő olajjal és masszázzsal, illetve a kitolásnál külső irányítással gyakran repedés és vágás nélkül is meg lehet szülni a babát. Így utána gyorsabb a regeneráció, és az intim tornát is hamarabb elkezdheted. Ha a torna sem segít, és komoly gondot okoz a házasélet, akkor akár TB-támogatással is végeztethetsz intim plasztikát, ha szükségesnek érzed.

"A saját kényelmetek fontosabb, mint a baba élete?" - Két édesanya az otthonszülésrőlhttp://www.life.hu/anyaskodj/20120712-otthonszules-pro-es-kontra-ket-edesanya-beszelgetese.htmlElképesztő felvételek: így alakul ki az emberi arc az anyaméhbenhttp://www.life.hu/anyaskodj/20120706-elkepeszto-felvetelek-igy-alakul-ki-az-emberi-arc-az-anyamehben.htmlMéhpempő: természetes remény meddő pároknakhttp://www.life.hu/anyaskodj/20120626-mehpempo-termeszetes-remeny-meddo-paroknak.html"Biztos, hogy az én gyerekem?!" - Egy különös jelenség, ami megzavarhatja a szülőkethttp://www.life.hu/anyaskodj/20120622-vercsoportzavar-a-bombayjelenseg-ami-megzavarhatja-a-szuloket.htmlKedélyjavító és vitamindús: te megennéd a méhlepényed?http://www.life.hu/anyaskodj/20120611-kedelyjavito-es-vitamindus-te-megenned-a-mehlepenyed.htmlÓvodáskorú gyermekét is szoptatja egy anya - Vajon meddig normális a ciciből táplálás?http://www.life.hu/anyaskodj/20120522-ovodaskoru-gyermeket-is-szoptatja-egy-anya-vajon-meddig-normalis.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.