Így fürdesd álomba a babád! - A tökéletes technika

relaxáció csecsemő fürdetés nővér ölelés masszázs
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nemcsak a fürdetés lesz nagyobb élmény a babának, de még az éjszakái is nyugodtabbak lesznek, ha Sonia Rochel tanácsait követed a kádban.

Az esti fürdetés nagyrészt az újdonsült mama és papa számára élmény, a kicsik azonban gyakran nem élvezik a vetkőzést, a víz első érintését, a mosdókendő közeledését - és ennek hangot is adnak. Egy francia szakápoló azonban, aki évtizedeket töltött már újszülöttek és csecsemők gondozásával, állítja: a fürdetést nem feltétlenül kísérik könnyek. Sőt, az általa kifejlesztett módszer annyira képes relaxálni a babát, hogy az az éjszakát is nagyobb eséllyel alussza majd át.

Az 51 éves Sonia Rochel - aki mellesleg négy gyermek édesanyja és öt gyermek nagymamája - 1978 óta foglalkozik nővérként újszülöttekkel. Jelenleg a párizsi Clinique de la Muette alkalmazottja, nővéri munkája mellett folyamatosan gyakorolja a babák fürdetésének és masszírozásának módját. A módszerét bemutató videó rendkívüli népszerűségre tett szert az elmúlt hónapokban az internetezők körében: ezidáig több mint másfél millióan nézték meg, miként fürdeti álomba a babákat Sonia sajátos módszere segítségével.

Nem kell sírással telnie a fürdésnek

A francia nővér az újszülöttek fürdetésével töltött évek alatt jött rá, hogy az semennyit nem fejlődött az elmúlt évtizedekben, és eltekintve néhány - például a víz hőmérsékletére vagy a mosás menetére vonatkozó - alapszabálytól, nincs kiforrott módja az apróságok mosdatásának. Kevesen figyelnek arra, hogy a baba az etetéshez viszonyítva mikor kerüljön a kádba, ahogy abba is kevesen gondolnak bele, hogy a simogató anyai kéznél nincs jobb mosdókendő. Ezek után nem meglepő, hogy a baba a kádban mégsem érzi jól magát, annak ellenére, hogy az elvileg arra a közegre emlékeztetné, melyben élete első 9 hónapját töltötte. Sonia Rochelnek a YouTube-ra feltöltött videón látható módszerét ugyan nem ajánlott szakember felügyelete nélkül végezni, van azonban jó néhány olyan szempont, melyhez a nővér szerint érdemes tartaniuk magukat a szülőknek.

4 aranyszabály a szakembertől

1. 20-30 perccel az etetés után következzen a fürdés

Sonia Rochel szerint sok szülő már ott hibát követ el, hogy etetés előtt próbálja megfürdetni a gyermekét - egy éhes babát a legfinomabb fürdő sem képes megnyugtatni. A szakember szerint így aztán a fürdetésre mindenképpen az etetést követően kerüljön sor - optimális esetben 20-30 perccel a vacsi után. (A lágy, nyugtató fürdő után aludni is jobban fog a pici.)

2. Ne kapkodd el a fürdetést

Az esti fürdés tarthat egy picit tovább, ha betartod a legfontosabb szabályokat. Ha ügyelsz arra, hogy a víz hőmérséklete állandó maradjon - például hagyod, hogy folyamatosan csordogáljon 37-38 °C-os víz -, akkor a babát 5-10 percig is a vízben tarthatod. A kicsi testét és a fejét mindig tartsd melegen a fürdővízzel. Fontos a fürdőszoba hőmérséklete is: 23-24 °C-os levegőhőfok mellett nem fog megfázni az apróság.

Legyen minden kéznél

Még a fürdetés megkezdése előtt halkítsd le a telefonod, hogy senki ne zavarhasson meg, és készítsd össze a szükséges eszközöket - a törölközőt, pelenkát, hintőport, babaolajat -, hogy minden kéznél legyen.

3. Kövesse a kezed a szíved ritmusát

Minél kényelmesebb számodra a fürdetés, annál jobban esik majd az a kicsinek. Ezért ha elég széles és mély a mosdókagyló, akár abban is végezheted a fürdetést. (A csap magasságát vedd figyelembe, csak akkor használd a mosdókagylót, ha van elég helyed a csaptól.) Kellemes, relaxáló zene is szólhat halkan, miközben fokozatosan beleengeded az apróságot a vízbe, kezdve a kis lábaival, majd a hátával, és így tovább. Ringasd apró mozdulatokkal, simogasd lágyan, apránként öblögetve a kis testét a meleg vízzel. Mosdókendőre nem is lesz szükség, a meleg, vizes, cirógató anyai kéznél nincs jobb. (A fürdetőszert pedig elég kétnaponta alkalmazni a baba bőrének egészsége érdekében.)

Thinkstock
Thinkstock

4. Ne félj a víztől

Ne aggódj, ha egy pici, tiszta víz a baba szemébe vagy fülébe megy. Semmi baja nem lesz tőle - ne felejtsd el, 9 hónapig a magzatvíz sem zavarta. Ráadásul ha te aggódsz, azt ő is érezni fogja, és képtelen lesz megnyugodni, relaxálni.

Nyugtató ölelés, relaxáló masszázs

Miután kivetted a babát a vízből, azonnal bugyoláld be puha, vastag, meleg fürdőlepedőbe. Ha picit sírna, bújj közel hozzá, és a hangoddal, simogató kezeddel nyugtasd meg. Ha már nem annyira kicsi, hogy azonnal fel kell öltöztetni, lágy babamasszázsban is részesítheted, ha elég nyugodt: a masszázs kiválóan erősíti a kettőtök kapcsolatát, amellett, hogy ellazítja a babát, aki könnyebben szenderül álomba, és mélyebben is alszik majd.

Még több tanács Soniától: A francia ápolónő blogját itt találod.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.