terhesség menstruáció felvilágosítás szülés anya nemi érés gyerek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Miközben a felnőttek körében az első szülés időpontja egyre későbbre tolódik, addig vannak kislányok, akik gyermekkoruk kellős közepén élik át  a terhesség és a szülés megrázó élményét.

Kövesd a Life.hu-t a Facebookon is!


Kilencévesen lettek édesanyák

Mint arról már korábban beszámoltunk, január végén először a kilencéves mexikói Dafné sokkolta a közvéleményt, de pár napra rá egy másik kilencéves kínai kislány is világra hozott egy gyermeket. A rokonok csak nem sokkal a szülés előtt vitték be a Csilin megyei Csangcsun kórházba az akkor már nyolc és fél hónapos terhes kislányt, akinél két nappal később megindult a szülés. Az orvosok császármetszéssel segítették világra a 2,75 kg súlyú kisfiút, és úgy tudni, egyelőre az újdonsült anyuka és a baba is jó egészségnek örvend. Az apa kilétét azonban egyelőre ugyanolyan homály fedi, mint azt, hogy a szigorú törvényeiről híres Kínában hogyan eshetett teherbe egy ilyen fiatal kislány.

Thinkstock
Thinkstock

Esküvőről a szülőszobába - 11 évesen

A játékbölcsőt azonban nem csak ennek a lánynak kellett igazira cserélnie: egy 11 éves bolgár lány a saját esküvőjéről esett be a szülészetre hófehér menyasszonyi ruhában, mivel az igen kimondása előtt hirtelen rátörtek a tolófájások. Kordeza Zhelyazkova miután életet adott kislányának, másnap újra az oltár elé állt, majd befejezték az esküvőt, a boldog család legnagyobb megelégedésére. Az ottani roma kultúrában ugyanis nem számít ritkaságnak a 12-13 éves korban kötött házasság és annak egyenes hozadéka, a gyermekáldás - Kordeza újdonsült anyósa is ennyi idősen szülte meg a ma már 19 éves fiát.

Az ifjú anyuka cseppet sem tűnt riadtnak a felelősségtől, és már most kötődik a kis Violetához: "Most már nem fogok játékokkal játszani, új játékom van. Olyan gyönyörűszép, nagyon szeretem. Most már Violeta a kisgyerek, nekem fel kell nőnöm" - mondta korát meghazudtoló érettséggel az őt faggató újságíróknak, és azt is hozzátette, hogy az anyaság miatt iskoláit sem fejezi majd be. A pár egyébként egy játszótéren ismerkedett meg egymással, majd pár hét múlva már meg is fogant a kislányuk. "Nekünk nem voltak szexuális felvilágosító óráink, nem tudtam, mitől lesz terhes valaki. Fiúm se volt még soha, és az óvszerről se hallottam. Azt se tudtam, hogy terhes vagyok, míg a nagymamám észre nem vette, hogy meghíztam. Én azt hittem, csak túl sokat ettem" - számolt be az előzményekről a kislány. Az ifjú pár boldogságát csupán egy dolog árnyékolja be: az apára akár hatéves börtön is várhat amiatt, mert kiskorúval folytatott szexuális viszonyt.

A világ legfiatalabb anyukája

A világ legfiatalabb anyukája címet egy Kordezánál vagy Dafnénál is fiatalabb kislány birtokolja: Lina Medina mindössze ötéves volt, mikor 1939-ban életet adott egy 2,7 kilós kisfiúnak. Már az is csoda, hogy a pici lány képes volt kihordani egy ekkora babát, de természetes szülésről szó sem lehetett: az orvosok tekintettel Lina apró medencéjére, császármetszéssel segítették világra a babát. Az pedig a mai napig rejtély, hogy Lina egyáltalán hogy eshetett teherbe: egy ideig apját gyanúsították, de bizonyítékok hiányában ejtették az ügyet, Lina pedig hallgatott. Szülei egyébként sem álltak a helyzet magaslatán: mikor a kislánynak elkezdett kerekedni a pocakja, először tumorra gyanakodtak, s csak héthónapos terhesen vitték el orvoshoz. A csodabogárnak kikiáltott kislányt a szülésig ezután számtalan vizsgálatnak vetették alá, melyek során kiderült, hogy nyolchónaposan kezdett menstruálni, petefészkei pedig ötéves korára teljesen kifejlett állapotban voltak - ezért is eshetett teherbe. Az extrém korai nemi érést valószínűleg egy az agyalapi miriggyel összefüggő betegség okozhatta - ami viszont még nem ad magyarázatot arra, hogy ki és miért rontotta meg az ötéves gyermeket. Lina egyébként nem roppant bele a hirtelen jött anyaságba: fiát a nagyszülők sajátjukként nevelték, a lány pedig felnőve férjhez ment, és még egy fiút szült - a mai napig boldogan él a perui Limában.

Meglepően sokan lettek gyermekként édesanyák

Bár azt gondolnánk, hogy az extrém fiatal korban megfogant lányok esete egyedülálló, a történelemben 1559-től kezdve rengeteg ilyen esetet jegyeztek fel: hetvenkét olyan lányról tudunk, aki tízévesen szült, huszonhétről, aki kilencévesen lett anya, és tíz olyan kislányról is beszámoltak, aki nyolcévesen adott életet gyermekének. A legbizarrabb talán annak a nigériai kislánynak, Mum-Zinek az esete, aki 1884-ben, nyolcévesen szült gyermeket egy háremben Calabar szigetén, majd miután az ő lánya is korán, kilencévesen szült, Mum-Zi már 17 évesen nagymamának mondhatta magát. Hazánkban először 1998-ban derült fény a szintén tizenegy évesen terhes, roma származású Matisz Klára esetére, de 2008-ban Jónás Renáta és Balogh Pruma is tizenegy évesen szülte meg első gyermekét.

Thinkstock
Thinkstock

A felvilágosítás hiánya a felelős?

Gyermeket világra hozni, miközben az anya még maga is gyermek - szakemberek szerint ez az egyik legnagyobb trauma, ami egy embert érhet. Már eleve a fogantatásnál nehéz elképzelni, hogy a 8-10 éves, fejletlen kislányok önként és örömmel beleegyeztek az aktusba, és hogy pontosan tudták, milyen veszélyeknek teszik ki ezzel magukat. A fejlődő kis szervezetnek ezután még egy növekvő magzatot is el kell látnia, a szülés nehézségeiről nem is beszélve. Bár egyes kultúrákban megszokott, hogy ennyi idős kislányok már nemileg érettnek számítanak, nem biztos, hogy azonnal teherbe is kéne esniük - a felvilágosítás azonban szinte minden esetben elmarad. A 9 éves Dafné esetében is szinte egyértelműen családi okokra vezethető vissza a terhesség: az anya írni-olvasni képtelen prostituált, aki cseppet sem bánta, hogy lánya nemi életet él. Mostohaapja pedig, aki rendszeresen verte őt, a börtönt is megjárta kiskorú megrontásáért. A kulturális szokások mellett tehát a tudatlanság, a szülői nemtörődömség is elveheti ezeknek a lányoknak a gyerekkorát, a túl korai menstruációról nem is beszélve.

Extrém korai nemi érés: mi lehet az oka?

Annak, hogy egy kislány már hat- vagy nyolcévesen menstruálni kezd, általában valamilyen hormonzavar az oka: az agyalapi mirigy túl hamar kezd nemi hormonokat termelni, melyek aztán korai peteérést okoznak. Mindezek mellett azonban megfigyelhető egy komoly tendencia is: ahogy haladnak előre az évtizedek, úgy tolódik egyre előbbre a pubertás kezdete: míg az 1920-as években még átlagosan tizenöt évesen indult meg a lányok nemi érése, addig az ötvenes években már 13 évesen, mára pedig már tízéves korra tehető - fekete kislányoknál még korábbra, nyolcéves korra. Ennek okait a folyamatos kutatások ellenére is csak találgatni lehet: egyesek a jobb életkörülményeket, mások a vizekben található mesterséges hormonokat vagy az elhízással járó hormonzavarokat tartják felelősnek - az ösztrogén szintje ugyanis a zsírszövet mennyiségétől is függ. A már említett mesterséges hormonok is veszélyesek lehetnek: az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság összesen hat olyan hormont tart számon, amelyek megengedetten fordulhatnak elő az előre elkészített ételekben, s ezek közül az ösztradiol, az ösztriol, a tesztoszteron vagy a progeszteron mind felgyorsíthatják a pubertás megjelenését, ahogyan a különböző, homronháztartást megzavaró kemikáliák is.

Ha tetszett a cikkünk, kövesd a Life.hu-t a Facebookon is, hogy ne maradj le semmiről!

Gyereket szült egy 9 éves kislányhttp://www.life.hu/gyogyulj/20130207-gyereket-szult-egy-kilenc-eves-mexikoi-kislany-a-17-eves.htmlAhol a gyerekek az életükért harcolnakhttp://www.life.hu/anyaskodj/20130121-atnevelotabor-problemas-gyerekeknek-a-vilag-minden-tajan-torvenyen-kivuli-modszerekkel.htmlA férfi, akit eltiltottak a gyereknemzéstőlhttp://www.life.hu/anyaskodj/20130110-corey-curtis-kilenc-gyermeket-nemzett-hat-nonek-ezert-eltiltottak-a.htmlSzendvicsgyereknek lenni a legrosszabbhttp://www.life.hu/anyaskodj/20130107-elhanyagolt-szendvicsgyerekek-ilyen-tunettekel-jar-a-kozepso-gyerek-szindroma.htmlKiderült, milyen gyerekből lesz gazdag felnőtthttp://www.life.hu/anyaskodj/mariskolabajartok/20121218-egy-kutata-szerint-boldog-kamaszbol-lesz-a-gazdag-felnott.htmlZöldségundor: szülő-gyerek konfliktus az oka?http://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20121217-regos-judit-csaladi-tanacsado-az-etkezeskor-az-etelek-elutasitasa-sokszor.htmlMegrázó videó: így látja alkoholista szüleit a gyerekhttp://www.life.hu/anyaskodj/mariskolabajartok/20121128-alkoholista-szulok-gyermekeik-szemszogebol-video.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.