Támad a nátha – ezt tedd ellene!

Forrás: Thinkstock -
orrfolyás praktika gyömbér gyógytea nátha megfázás méz tüsszentés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Vöröslő orr, égő, könnyező szemek, torokfájás – ugye neked sem újak ezek a tünetek? A nátha bizonyára téged is többször legyengített már, ez ugyanis a leggyakoribb felső légúti megbetegedés az őszi-téli időszakban.

A náthát a legtöbb esetben vírus okozza, amely könnyebben támadja meg a vitaminhiányos, legyengült immunrendszerű szervezetet – éppen ezért leggyakrabban az október és március közötti időszakban kapjuk el. A kórokozók cseppfertőzéssel, vagyis beszéd, tüsszentés vagy köhögés útján a levegőbe kerülve terjednek, de kézfogással, esetleg a beteg által érintett tárgyak közös használata révén is továbbadhatók. Két-három napos lappangási idő után jelentkeznek a tünetek: az orrnyálkahártya gyulladása miatt nyákos orrfolyás következik be, előbb vízszerű, majd sűrűbb váladékkal, tüsszögés, orrdugulás, torokfájdalom, köhögés. A náthás beteg fáradékony, levert, rosszkedvű, olykor hőemelkedéssel, lázzal jár a megbetegedés.

Forrás: Thinkstock

A természet patikája – ha már megtörtént a baj

A természet patikájából érdemes válogatnod, amíg nátháról, köhögésről, megfázásos betegségről van szó. Jó megoldás lehet, ha két teáskanál szárított kakukkfüvet leforrázol egy csésze vízzel, öt percig állni hagyod lefedve, majd leszűröd. Köhögés vagy hörghurut esetén felgyorsítja a gyógyulást. De ugyanígy jó lehet a hársfavirágtea, magas C-vitamintartalma miatt a homoktövis, a gyömbér, a borsmentatea és köhögés esetén a hagymatea is.

Klasszikus immunerősítő, ami mindig kéznél van

Megfázás esetén a leghatásosabb, ha egy teáskanálnyi frissen reszelt gyömbért, egy zúzott fokhagymát és két evőkanál mézet összekeversz és ezt megeszed. Ez kiváló természetes gyógyszer nátha ellen – arra figyelj oda, hogy e mellé egyél is valami szilárdat, mert a gyömbér és a fokhagyma könnyen kikészítheti a gyomrodat.

Forrás: Thinkstock

Kamillás gőzölés, a nagymamák titkos fegyvere

Köhögés vagy bedugult orr esetén kiváló megoldást nyújthat a kamillával való inhalálás. Tegyél egy edénybe 2-3 evőkanál szárított kamillavirágot, forrázd le, majd néhány percig hajolj fölé, és lélegezz mélyeket. Ez a módszer nemcsak a köhögést csillapítja, de tisztítja a légutakat, így szüntetve meg az orrdugulást.

Légy kíméletes önmagadhoz!

Biztosan veled is előfordult már, hogy a sok fújástól kivörösödött, sőt, kisebesedett az orrod. Ez a nátha ideje alatt sajnos szinte minden alkalommal előfordul. Ez ellen úgy védekezhetsz, ha jó minőségű, többrétegű, puha papír zsebkendőt választasz – hidd el, ebben az időszakban ezen egyáltalán nem érdemes spórolni!

Fontos még!

Ha megfáztál, minden nap szellőztesd ki az otthonodat, hogy a levegőbe került bacilusok ne fertőzhessenek meg másokat, de a visszafertőződés esélye is igen magas ilyenkor. Minden nap válts pizsamát! Egyrészt, ha lázas vagy, könnyen beleizzadsz, illetve ezen is könnyen megtelepedhetnek a vírusok és baktériumok.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.