Nagy mézkérdés a tél előtt: igen vagy nem?

Forrás: Thinkstock -
cukor egészséges életmód méz
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A hideg közeledtével egyre több forró italt, teát fogyasztunk, amit a torokfájós, náthás influenzaszezonban szívesen ízesítünk mézzel. Azonban mielőtt belevetnéd magad a nagy mézvásárlásba, jó, ha tudod, mire figyelj ezzel az édességgel kapcsolatban.

Évezredek óta előszeretettel használják az emberek: már a sumérok és a görögök is ismerték fertőtlenítő, édesítő hatását. Bár nagyrészt glükózból és fruktózból áll, a méz számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, többek között magnéziumot, kalciumot, recezt, vasat, nátriumot, B-vitamint. Még jócskán sorolhatnánk a pozitív hatásait, előtte azonban nem árt, ha a másik oldalt is megismered. Mert annak ellenére, hogy sokkal jobb választás a cukornál, vannak negatív hatásai is.

Forrás: Thinkstock

A méz is cukor

A méz 55%-a fruktóz, vagyis gyümölcscukor, és gyakorlatilag pontosan ugyanúgy reagál rá a test, mint a finomított kristálycukorra: vércukorszint-emelkedéssel. Ennek hatására a hasnyálmirigy inzulint termel, a test elkezdi raktározni a zsírt, és megindul az elhízás. Iam Marber táplálkozási terapeuta szerint az a probléma, hogy az emberek szemében a cukor a rossz, a méz pedig a jó édesség, pedig nem minden ilyen egyszerű. ,,Amikor a cukorkészítésre gondolunk, gyárak jutnak eszünkbe és sok mesterséges dolog, amikor a mézre, akkor pedig biofarmokat és a természetet látjuk magunk előtt. A helyzet azonban az, hogy a mézek legtöbbje egyáltalán nem is ilyen helyeken készül. Akármennyire is szeretnénk a dolgot feketén-fehéren látni, jobban utána kell gondolni."

Magas a kalóriatartalma

Nem is akármennyire: egy teáskanál mézben körülbelül 22 kalória van, ugyanennyi cukorban pedig 16. Sokszor azok, akik a cukrot mézre cserélik, még az adagot is megnövelik, hiszen a méz egészséges. Pedig érdemes odafigyelni a mértékletességre!

Az ásványianyag-tartalom is átverés?

Nem, a gazdaságokból származó nyers, finomítatlan méz tényleg tartalmaz vitaminokat és ásványi anyagokat, de ezek csak a méz körülbelül 2 százalékát adják. A rajta végzett eljárások azonban később nemcsak a polleneket és baktériumokat szűrik ki, de eltávolítják ezeket a fontos vitaminokat is.

Forrás: Thinkstock

Jó, ha tudod

Nyers, pasztőrözetlen mézet lehetőleg ne fogyassz a terhesség alatt, mert liszterózist eredményezhet. A lysteria monocitogenes baktérium olyan fertőzést okoz, ami sokszor jár például hasmenéssel, hányással, legrosszabb esetben pedig vetéléssel.

Csökkenti a kollagéntermelést

Fertőtlenítő hatásuk miatt hihetetlenül népszerűek a mézes arcpakolások, amik valóban leszárítják a sebeket, pattanásokat. Dr. Mica Engel bőrgyógyász azonban arra hívja fel a figyelmet, hogy a mézben lévő glükóz, fruktóz és a szénhidrát károsodást okoz a kollagéntermelésben, épp úgy, ahogy a cukor. "Tény, hogy a mézben vannak vitaminok, de ez nem elég ahhoz, hogy ne befolyásolja a kollagéntermelést."

Nincs rá szükség

A hozzáadott cukornak – ami lehet kristálycukor vagy méz is – semmiféle jótékony hatása nincs a táplálkozásra, a napi kalóriabevitelt azonban igencsak megdobja: ennek a 10%-a az efféle cukrokból jön ki. Az Egészségügyi Világszervezet álláspontja szerint napi hat teáskanálnyi méznél vagy cukornál nem kellene többet fogyasztani.

Mit mond a szakértő?

Ihász Katalin dietetikus szerint is érdemes odafigyelni és kontrollálni a mézfogyasztást. ,,A méz számos antioxidánst, vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, arra azonban ügyelnünk kell, hogy ezeknek az anyagoknak egy része hő hatására elbomlik. Valóban magas a glikémiás indexe, ezért némely étrendben, mint pl. a diabetes diétában nem javasolt a mézet használni. Nem ajánlott a fogyasztása három év alatti gyermekeknek, allergiában szenvedőknek fokozottan kell figyelniük az esetleges keresztreakció kialakulása miatt."

Milyen mézet fogyassz?

A negatív hatások ellenére igenis érdemes mézet fogyasztani, persze csak úgy, ha ügyelsz a mértékletességre. Manapság már rengetegféle méz kapható – lássuk, mikor mit érdemes választani.

Napraforgóméz: az ára a többihez képest alacsony, így érdemes sütéshez ezt használni.

Vegyes virágméz: kiváló a süteményekhez, erősíti az immunrendszert.

Akácméz: hungarikum, szabályozza a vércukorszintet, köhögéscsillapító hatású. Teákba kiváló.

Hársméz: köhögésre, torokgyulladásra, sőt, álmatlanságra is nagyon hasznos, illetve lázas betegeknek is érdemes ezt használni a forró italokba.

Repceméz: ha candidadiétát követsz, ez a méz többnyire megengedett.

Gesztenyeméz: az ára körülbelül 40%-al magasabb, mint például a napraforgóméznek, ám rengeteg gyógyhatással rendelkezik. Sütni nem jó vele a kesernyés íze miatt, de teába és magában fogyasztani érdemes: regenerálja a legyengült immunrendszert, érgyulladásoknál és trombózisos megbetegedéseknél kitűnő, sőt, állítólag a férfiasságnak is nagyon jót tesz.

Life.hu tipp

Ne keverd a mézet forró teába, mert úgy tönkremennek a benne lévő hatóanyagok. Ha pedig a méz egy idő után bekristályosodik, akkor se ijedj meg: úgy is bátran fogyaszthatod, ha azonban ez zavar, melegítsd 45 fokra, akkor visszanyeri eredeti formáját.

A szerző véleménye:

"Rendszeres mézhasználóként engem megleptek a legújabb kutatási eredmények, de örülök, hogy más oldalait is megismerhetem a méznek. Rengeteg virágmézet használok, szinte mindig ezzel sütök, és tény, hogy én magam is estem már túlzásba a mézzel kapcsolatban, mondván, hogy egészséges. Alapvetően egyik cukor sem az, így marad a mértékletesség: süteményekbe kevesebb méz is bőven elég, törekedjünk inkább a minőségre. Téli immunerősítő gyanánt biztosan beszerzek pár különlegesebb mézet, gesztenye- és repcemézet, mert ilyenkor nagyon sokat teázunk. Ha pedig megfázom, vagy fáj a torkom, nekem mindig a mézes-fokhagymás keverék válik be!"

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.