A Pszichológus Pasi: A videojátékok akár gyógyítani is képesek

Forrás: Thinkstock -
A Pszichológus Pasi videójátékok játék segítség oktatás gyerek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Sokat hallhatunk a videojátékok káros hatásairól, de kevés szülő van tisztában a valós tényekkel és a kutatások eredményeivel, amelyekről valóban tudniuk kellene. A Pszichológus Pasi ezúttal egy fajsúlyos témát boncolgat – első kézből.

Gyakran hallom azt, hogy a videojátékok elbutítanak, pedig erre nincs bizonyíték, ellenben számos kutatás szerint a játékosok kenterbe verik kortársaikat. A videojátékokkal a tervező- és döntéshozó képességük javul, csakúgy, mint a reakcióidejük és a rövidtávú memóriájuk; a velük játszó gyerekek kreatívabbak, és jobbak a multitasking helyzetekben. Az időskori játék egyenesen ajánlott, mert állítások szerint lassítja az agy öregedését.

Forrás: Thinkstock

A játékok jól hatnak egészségünkre

Régebben sokszor mondták nekem, hogy „ne játssz annyit, mert szemüveges leszel”.

Újabb kutatások szerint a játékosok látása egyenesen jobb lesz, észreveszik az apró részleteket, és több szürke árnyalatot is érzékelnek. Míg az átlagember legfeljebb 3-4 mozgó tárgyat tud egy időben figyelemmel követni, egy játékos ennek akár a kétszeresére is képes.

A videojátékozás kórházakban való alkalmazása a gyerekek szorongásaira és fájdalmaik csillapítására ugyanolyan hatékonynak bizonyult, mint az arra gyártott gyógyszer. Az oktatásban is csak mostanság kezdik felfedezni a videojátékok által nyújtott lehetőségeket. Az alkalmazott videojátékoknál ugyanannyi idő alatt többet tanultak a diákok, mint bármilyen más pedagógiai módszerrel, és a végén még motiváltabbak voltak a további ismeretek megszerzésére.

Persze a jóból is megárt a sok, így a mértéktelen felhasználás mindig is problémákkal fog járni,

de a sok éven át uralkodó negatív attitűd ideje lassan lejár. Talán végre elkezdhetjük felelősségteljesen és tudatosan használni ezeket az eszközöket, hogy gyermekeink maximálisan profitálhassanak belőlük.

A Pszichológus Pasi

Tóth Dániel vagyok, pszichológus. Az önismereti munka számomra életforma. Hiszem, hogy önmagunk jobb megismerésén keresztül a világot is jobban megérthetjük, beleértve problémáinkat is, arról nem is beszélve, hogy valódi önbizalmunk, önbecsülésünk is csak ezt követően alakulhat ki. Minél jobban ismerjük hát önmagunkat, annál szabadabbá, elégedettebbé és egészségesebbé válhatunk. A mai kor emberének a felgyorsult tempó mellett az önismeret még fontosabb, mint valaha, hiszen az újszerű jelenségek – például az internet, közösségi oldalak és videojátékok – számos új kihívást és lehetőséget hordoznak. A rohanó világban igyekszem gyors segítséget nyújtani, elgondolkodtatni, egyszersmind támpontokat és irányelveket adni.

nextgenpsyche.eu
www.facebook.com/apszichologuspasi

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.