pszichológus A Pszichológus Pasi szépség Disney
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
„Aki igazán szép, az mindenki szerint a legszebb.” A Pszichológus Pasi nem zárkózott el a meséktől, azonban pályafutása során komoly összefüggéseket fedezett fel pár klasszikus – ugyanúgy végződő – mese és bizonyos élethelyzetek, emberi viselkedésformák között. 
A naiv Hófehérke Forrás: Thinkstock

Szeretném leszögezni, hogy magam is nagy kedvelője voltam gyerekként a Disney-mesefilmeknek, és a mai napig szívesen megnézek egyet-egyet, azonban ma már látom azt is, amit gyerekként még nem. Amióta az eszemet tudom ezek a filmek mindig meghatározóak voltak, sok családi élmény kötődik hozzájuk: nevetés izgalom, szép dalok.

Sokat is tanultunk belőlük gyerekként, újra meg újra megerősítette a hitünket azt illetően, hogy a jó mindig győz, és a szerelem minden akadályt legyőz.

Ehhez képest a 21. században a kapcsolataink enyhén szólva válságban vannak, önbecsülésünk romokban, a párkapcsolataink pedig a boldogságot és harmóniát teremtő közeg helyett vadászmezővé és csatatérré változtak. El nem tudom mondani, mennyi emberrel találkozom a munkám során aki azért szenved, mert a hozzá legközelebb álló személyekkel nyírják egymást.

A Disney-mesék nyílt üzenete mindig szép: nem emlékszem olyanra, ahol a rossz győzött volna.

De sajnos olyanra se, ahol a gonosz karaktere lett volna a szebb vagy a fiatalabb. Ennek a műfajnak az egyik legfőbb problémája, hogy gyakorlatilag a szépséget teszi a moralitás szinonimájává, azáltal hogy mindig a szebb és a fiatalabb karakter a jó. Legalább is a gyerekek fejében ez így csapódik le. Ezzel egy életre elültetheti a fejükbe a gondolat magját – a félelemmel együtt.

Hamupipőke, az áldozat Forrás: Thinkstock

A tükröm-tükröm effektus

A megkérdezett általános iskolás lányok több mint kétharmada érzi magát kövérnek és csúnyának a Disney-hercegnőkhöz képest.

Bármilyen bájos legyen is egy kislány, a rajzfilmekben ábrázolt irreális ideáloknak megfelelni nem fog tudni, így elindulhat egy életen át tartó elégedetlenség önmagukkal, a lehetetlen ideálok kergetésével együtt. A megjelenésen túl a mesékben a szépség nemcsak fizikai adottság, hanem gyakran társadalmi státusz.

Akit nem tart a mese összes szereplője szépnek, az nem is az, ez az üzenet megint csak negatív hatással lehet egy cseperedő kislány önbecsülésre. Két lehetséges kimenetele lehet ugyanis. Egy elérhetetlen ideál marad, melynek köszönhetően sohasem fogja tudni magát igazán szépnek érezni az ezt a gondolatot a fejében őrző nő, illetve magát folyton másokhoz fogja hasonlítgatni, vagy ha sikerül elérni egy szépségstátuszt, azt az állapotot, amikor sokan mások szépnek tartják.

Onnantól jön a fenyegető érzés, hogy ennek egyszer vége szakad, és következik a versenyfutás az idővel. Ez a tükröm-tükröm effektus.


Forrás: Thinkstock

Ha herceg(nő) leszel, státuszod is lesz?

Noha a szépség már-már kényszeres fontossága a nőket jobban érintheti, azért a fiatal fiúk fejébe is csepegtetnek néhány kényes gondolatot ezek a mesék. A státusz náluk is rendkívül magas helyen van. A boldogsághoz nekik hercegnek kell lenniük, ha lefordítjuk, ez a megbecsültség, a hírnév, a vagyon és a hatalom kombinációját rejti. Nézzük csak meg, hány férfi kergeti ezeket kényszeresen, akár kapcsolataik és egészségük kárára is. A hercegnőt kell kifogniuk, és ugye a hercegnő fő ismérve, hogy szép. Mindig a szebb, a fiatalabb a jó.

Ami pedig a rajzfilmek egyik legtöbb problémát rejtő jelensége: a klasszikus happy end.

Hogy miért? Túl azon, hogy bármilyen tragédia történt, itt mindenki önfeledten boldog, énekel, táncol, nem ritkán itt csattan el az első szerelmes csók is, esetleg a hős szerelmesek össze is házasodnak – akár két-három nap ismeretség után. Mind elhisszük, hogy innentől boldogan élnek majd, míg meg nem halnak.

Rengeteg olyan esettel találkozom, ahol a felnőtt emberek fejében mintha élnének ezek a történetek, hogy ha megtalálják a tökéletes párt, akkor onnantól majd boldogan élnek, míg meg nem halnak. Persze felnőtt és gyermek egyaránt örömmel fogadja ezeket a mámorító képeket, de felnőttként tudjuk, hogy annál a folyamatnál ahogy két ember összejön, sokkal izgalmasabb az út, amit együtt járhatnak végig.

Azt pedig megtanuljuk, hogy se a szerelem, se a házasság nem garantálja életünk végéig a felhőtlen boldogságot.

Forrás: Thinkstock

Tehát összegezzük a Disney-mesék rejtett üzeneteit:

A szép, a szebb, a fiatalabb a jó. Aki igazán szép, az mindenki szerint a legszebb. Herceg(nő)nek kell lenni, vagy olyan párt fogni, akinek ez a rang már megvan. A boldogsághoz csak szerelembe kell esni, és ha túljutsz az első csókon vagy a házasságkötésen, onnantól boldogan élsz majd, amíg meg nem halsz.

Az említett összefüggéseket nem tekintem egy az egyben ok-okozati összefüggésnek, a negatív üzenetek sem feltétlenül hatnak mindenkire, de ha egy gyerek fogékony életkorában találkozik vele, és utána nincs mellette egy felnőtt, aki elmagyarázza neki a dolgokat, akkor az okozhat problémát. Ha te szétnézve a világban nem látod az említett problémákat, akkor talán el sem jutottál idáig a cikk olvasásában.

A Pszichológus Pasi

Az önismereti munka számomra életforma. Hiszem, hogy önmagunk jobb megismerésén keresztül a világot is jobban megérthetjük, beleértve problémáinkat is, arról nem is beszélve, hogy valódi önbizalmunk, önbecsülésünk is csak ezt követően alakulhat ki. Minél jobban ismerjük hát önmagunkat, annál szabadabbá, elégedettebbé és egészségesebbé válhatunk. A mai kor emberének a felgyorsult tempó mellett az önismeret még fontosabb, mint valaha, hiszen az újszerű jelenségek – például az internet, közösségi oldalak és videojátékok – számos új kihívást és lehetőséget hordoznak. A rohanó világban igyekszem gyors segítséget nyújtani, elgondolkodtatni, egyszersmind támpontokat és irányelveket adni.
nextgenpsyche.eu
www.facebook.com/apszichologuspasi

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.