Te elneveznéd a gyerekedet egy Instagram-effektről? Íme, a legnépszerűbb utónevek 2015-ben!

Forrás: Thinkstock -
keresztnév Egyesült Államok család névválasztás utónév Instagram gyerek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Valencia, Willow, Juno - neked is ismerősek ezek a nevek? Ha kicsit töröd a fejed, biztosan be fog ugrani, hogy honnan! Ezek mind különböző Instagram-effekt megnevezések. Nos, az amerikai szülők valószínűleg bolondulnak az Instagramért, mert bizony egyre többen nevezik el különböző képszerkesztő effektről gyermekeiket.

Az amerikai BabyCenter 340 000 idén született gyermek adatait vizsgálta meg, amelyből összeállították a 2015-ös évre vonatkozó amerikai névadási trendeket.

Forrás: Thinkstock

Az eredményből azt azonnal leszűrhetjük, hogy az újdonsült anyukákra és apukákra bizony elég nagy hatása van a popkultúrának.

Ahogy a hazai is szülőkre is mély benyomást szoktak tenni - névválasztás tekintetében - a külöldi szappanoperák, úgy külföldön is hódítanak a sorozatok szereplőinek - gyakran kitalált - nevei, de szívesen adják gyermekeiknek a celebek és a királyi családok csemetéinek nevét is.

Az új névadási trendek egyik legmeglepőbb aspektusa az online világ térhódítása:

egyre többen nevezték el ugyanis újszülöttjeiket az Instagram fotómegosztó app szűrői alapján.

A tavalyi évhez képest 75 százalékkal nőtt a Lux név népszerűsége, de egyre több a Ludwig (+42%), a Juno (+30%), Valencia (+26%), az Amaro (+26%) vagy a Willow is (+13%) az USA-ban. Ezek pedig mind Instagram-filter megnevezések.

Forrás: Thinkstock

Egyre többen választanak gyerkőcüknek valamilyen királyi titulust keresztnévnek, úgy mint a Royalty (vagyis Fenség, +90%), a Duchess (Hercegné, +75%), a Reign (Uralom, +54%), a Sultan (+26%), a Princess (Hercegnő, +22%) vagy a Tiara (+20%).

De lássuk hát a 2015-ös toplistát

Legnépszerűbb lánynevek

  • Sophia
  • Emma
  • Olivia
  • Ava
  • Mia
  • Isabella
  • Zoe
  • Lily
  • Emily
  • Madison

Legnépszerűbb fiúnevek

  • Jackson
  • Aiden
  • Liam
  • Lucas
  • Noah
  • Mason
  • Ethan
  • Caden
  • Logan
  • Jacob

És hogy mi a helyzet idehaza?

Sajnos a 2015-ös utónévstatisztika még nem elérhető, de tűkön ülve várjuk, hogy a 2014-ben közkedvelt keresztnevek vajon az idei toplistákra is felkerülnek-e. Vajon idén is benne lesznek-e a százas listában a tavaly oly népszerű Dzsenifer, Rikárdó, Brendon vagy Kevin utónevek?

"Volt, hogy rendőröket kellett hívnom, hogy láthassam a gyerekem" - egy édesapa kálváriájahttp://www.life.hu/csalad/20151228-interju-egy-apukaval-aki-nem-lathatja-a-gyereket.htmlHa szokás azt mondani, hogy anya csak egy van, akkor azt se felejtsük el, hogy bizony apából is ugyanúgy csak egy van. Ideális esetben egy gyereket az édesanyának és az édesapának közösen kellene felnevelnie, még akkor is, ha már nem élnek együtt, hiszen a gyerkőcöknek mindkét mintára, nevelési módszerre és mindkét szülő védelmező szeretetére szükségük van. Család2015 legcukibb sztárbabáihttp://www.life.hu/csalad/20151207-2015-ben-szuletett-celeb-babak.htmlA 2015-ös év sem volt híján családi drámáknak, csodás egymásra találásoknak vagy éppen régóta várt gyermekáldásnak. Mivel az első két témával korábban már foglalkoztunk, jöjjenek most az idei év újszülött celebcsemetéi! Család--Így ünnepli a hanukát Mark Zuckerberg magyar pulija - De mit takar pontosan ez az ünnep?http://www.life.hu/csalad/20151208-hanuka-tortenete-mark-zuckerberg-pulija-beast-is-hanukazik.htmlA világ egyik legismertebb magyar lénye jelenleg kétségkívül Mark Zuckerberg Beast (Vadállat) nevezetű übercuki, fehér pulija. Beast 2010 januárjában, az Egyesült Államokban jött a világra, de szüleit anno Magyarországról hozták. Család--"Sunyi módon nem a férjem vert meg, hanem megveretett a gyerekeinkkel"http://www.life.hu/csalad/20151207-nane-csaladon-beluli-eroszak-egy-aldozata-tortenet.htmlA családon belüli erőszak nem magánügy. A nők megalázása, sértegetése nem része egy "normális" párkapcsolatnak. A gyermekek bántalmazása nem egy nevelési módszer. Egyetértesz velünk? Mégis: Magyarországon minden hónapban legalább egy gyermek, és minden héten legalább egy nő válik a családon belüli erőszak áldozatává. Család--Hitel, költekezés, eladósodás - Így előzd meg a karácsonyi vásárlási lázathttp://www.life.hu/csalad/20151208-szopper-zsofia-penzugyi-tanacsado-tippjei-a-karacsonyi-bevasarlasra.htmlA karácsony a család, a szeretet és lassacskán a vásárlás ünnepe is lesz - az emberek tömege lepi el a bevásárlóközpontokat, vagy éppen online rohamozzák meg az áruházakat, hogy szeretteiknek a legszebb, a legjobb ajándékot vegyék meg. Annak érdekében azonban, hogy a 2016-os évet ne üres pénztárcával indítsuk, érdemes néhány tanácsot megfogadni. A következőkben Szopper Zsófia, a Life.hu pénzügyi tanácsadója lesz segítségünkre. CsaládThinkstockŐrangyalok igenis léteznek - Emberek, akiknek hajszálon múlt az életükhttp://www.life.hu/csalad/20151207-orangyalok-igenis-leteznek-emberek-akiknek-a-jo-szerencsen-mult-az-eletuk.htmlVajon léteznek őrangyalok? Vagy létezik valamilyen magasabb szintű erő, aki mindenkinek a sorsát előre megírta és irányítja? Ha a kérdésekre ma még nincs is biztos válasz, számtalan olyan történet kerül napvilágra, amikor valaki halálos veszélyből menekült meg - "angyala" segítségével. Család--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.