Újabb nyár, újabb tragédiák? Forró autóban hagyott gyerekek

Forrás: Dreamstime -
hőguta család Nyár tragédia forróság felelőtlenség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Minden évben elmondjuk, de nem lehet elégszer. Mindenki azt gondolja, hogy vele ilyesmi nem fordulhat elő, hiszen szereti a gyerekét, hiszen jó szülő. Mégis: minden nyáron újabb és újabb forró kocsiban hagyott gyerek híre járja be a médiát. 

Az alábbi tragikus történetekben szereplő szülők is szerették a gyermekeiket, nem tartották magukat rossz anyának, vagy apának, mégis megtörtént velük a felfoghatatlan. A figyelmetlenség, a megszokás, vagy egész egyszerűen a nemtörődömség könnyen vezethet egy gyerek halálához.

Hiába hagyod árnyékban az autót, mondván, hogy csak beugrasz egy fél órára a boltba, mégha odakint mindössze 26 fok is van, az autóban 20 perc alatt is könnyen alakulhat ki 43 fokos hőség. Ha pedig odakint valódi nyári kánikula tombol, a bezárt kocsi légterében kibírhatatlan magasságokba szökhet a hőmérő higanyszála.

Forrás: Dreamstime

Az Egyesült Államokban hetente legalább egy gyerek hal meg amiatt, mert édesanyja vagy édesapja felelőtlenül, felhúzott ablakokkal a tűző napon az autóban hagyja. A Kar4Kids jótékonysági szervezet egy kísérlettel próbálta meg felhívni az emberek figyelmét a veszélyre: 100 dollárt ajánlottak annak a felnőttnek, aki 10 percig kibírja egy autó hátsó ülésén, felhúzott ablakokkal, a kánikulában. A magabiztos jelentkezők közül - nem meglepő módon - senki nem bírta ki, a legtöbbjük a hetedik percben megnyomta a biztonság kedvéért beépített pánikgombot.

A videót látva szinte elképzelhetetlen, milyen kínokat kellett az alábbi gyerekeknek átélniük.

Amikor megtörténik a tragédia

Bryce Balfour története

A Balfour családnak egyetlen gyermeke volt, a 9 hónapos Bryce. 2007. március 30-án Balfourék napja szokásosan indult, egy kivétellel: a családnak aznap egy autóval kellett megoldaniuk a reggeli rutint, 29-én este ugyanis másik autójukat kölcsön adták egy rokonuknak. Míg eddig a férjnek, Jarrednek kellett a kocsijával munka előtt a kis Bryce-t elvinni a bébiszitterhez és feleségének, Lynnek, a saját autójával munkába menni, most mindent egy autóval kellett elintézni. A család úgy beszélte meg, hogy Lyn fogja elvinni férjét a munkába, utána kisfiúkat beadja a bébiszitterhez, végül pedig ő is indulhat dolgozni. Miután mindannyian elkészültek, el is indultak. Valamiért azonban ezen a reggelen a férj a babaülést nem az anyós-, hanem a vezetőülés mögé tette be.

Beleültették Bryce-t, aki, mivel nagyon nehezen aludt az éjszaka, ahogy elindult az autó, el is bóbiskolt. Lyn elvitte férjét a munkahelyére és indult is tovább a bébiszitter felé. Ám útközben megszólalt a telefonja, egy munkatársa kereste és egy sürgősen megoldásra váró feledatban kérte a segítségét.

Lyn belefeledkezett a telefonálásba, átkapcsolt az agya rutinüzemmódba és annál a bizonyos saroknál, a bébiszitter házánál, nem fordult le.

Hajtott egyenesen a munkahelye felé.

Bryce Balfour Forrás: nbc29.com

Ne csak a gyerekre, a háziállatodra is figyelj!

A házi kevdenced is a családod része, nem igaz? Akkor az ő életét miért kockáztatnád? Ha a nyári forróságban nem tudod bevinni magaddal a boltba, vagy ahova éppen igyekszel, akkor inkább magaddal se vidd! A "csak egy perc", míg kiugrasz valamiért, akármilyen, előre nem látható ok miatt hosszabbra nyúlhat, és elképzelhető, hogy már csak a tragédiára érkezel vissza az autóhoz. A nagy melegtől a háziállatod agya és szervei is károsodnak, és addig határozottan szenved, míg a hőgutától el nem ájul.

Mikor megérkezett, ugrott is ki a kocsiból, siettett dolgozni, teljesen elfeledkezett a vezetőülés mögött alvó Bryce-ról. Lyn belemerült a munkába, azt sem vette észre, hogy dél körül Whitney, a bébiszitter próbálta telefonon elérni. Csak délután négykor nézte meg a nem fogadott hívását és vissza is hívta a lányt. Whitney afelől érdeklődött, hogy minden rendben van-e Bryce-szal. Lyn nem értette a kérdést, az járt a fejében, hogy a kisfiút szokás szerint a férjének kellett reggel elvinnie a bébiszitterhez. Ekkor Whitney térítette észhez, aki mondta neki, hogy ma ő lett volna a soros.

Lynt ebben a pillanatban leverte a víz, eszébe jutott, hogy reggel nem fordult le a sarkon, nem adta be kisfiát a bébiszitterhez, hanem otthagyta a kocsi hátsóülésn, a gyerekülésbe csatolva.

Forrás: Dreamstime

Lerohant a parkolóba, de már késő volt. Hiába hívta a 911-et, a kiérkező mentősök nem tudtak segíteni a kicsi Bryce-on.

Jasmine Mendieta és Nathan Mendieta története

Az ötéves Jasmine és a kétéves Nathan imádták egymást, minden rosszaságban benne voltak. 2008. augusztus 20-án nagy meleg volt, ezért édesanyjuk Stacey, Nathannal együtt lefeküdt kicsit aludni a hűs szobában. Stacey mély álomba merült, de Nathan valószínűleg nem volt olyan fáradt és felkelt anyukája mellől. Az anyuka a mai napig nem érti, hogy pontosan mi és miért történhetett. Elmondása szerint korábban a gyerek soha nem hagyták el a házat egyedül és soha még csak eszükbe sem jutott maguktól beszállni a család autójába.

Ezen a tragikus napon azonban a két gyerek bemászott a ház előtt parkoló autóba, és a nyomozók később azt állapították meg, hogy valószínűleg elaludhattak.

Jasmine Mendieta és Nathan Mendieta Forrás: kidsandcars.org

Néhány órával később az édesanya a gyerekek kereésére indult és rövidesen meg is találta Jasmine és Nathan élettelen, felforrt testét az autója hátsó ülésén.

Csodás megmenekülés

Gideon Laatsch története

Hogy felejtheti el valaki a saját gyerekét? - Sarah Laatsch, Gideon édesanyja, a felforrósodott járművekben hagyott gyerekek tragédiáit hallva mindig azt gondolta, hogy ilyen borzalmas dologra, csak egy rossz szülő képes. Aztán 2011. augusztus 16-án velük is megtörtént az elképzelhetetlen.

Az a bizony reggel is úgy indult, ahogy a többi. Sarah összekészítette a 9 hónapos Gideont a bölcsihez és elbúcsúzott férjétől, Kalebtől. Kaleb beültette kisfiút a hátsóülésre, és indultak is. A férfi a mai napig nem tudja megmagyarázni, hogy mi történhetett, az agya robotpilóta-üzemmódba kapcsolhatott át és megállás nélkül egyenes a munkába hajtott, a hátsó ülésen alvó Gideonnal.

Nyolc óra múlva Sarah elindult a bölcsibe Gideonért, ám odaérve csak a dadák csodálkozó tekintete fogadta, mint mondták, Gideont aznap még csak nem is látták. Sarah először azt hitte csak viccelnek, aztán egyik pillanatról a másikba sokkos állapotba került. Azonnal hívta a férjét és elindult Kaleb munkahelyéhez. Mikor odaért, látta, hogy a mentők próbálják újraéleszteni kisfia ernyedt testét.

Gideon Laatsch Forrás: kidsandcars.org

Gideon testhőmérséklete elérte a halálos 43 celsius fokot, ám csodával határos módon a kisfiút vissza tudták hozni az életbe.

Őrjöngő malacok és vicces sárga figurák - A legmenőbb mesehősökhttp://www.life.hu/csalad/20160527-a-legnagyobb-mesehosmaniak-az-utobbi-evekbol.htmlMég mindig nem találod a tökéletes gyereknapi ajándékot? Akkor megsúgjuk a titkot: a lurkók imádják a rajzfilmeket, így hát imádják kedvenc filmjük hősét is. Biztosan nem lősz mellé, ha egy - szó szerint - mesés játékkal leped meg! CsaládOrigoA tökéletes gyereknapi ajándék kisfiúknakhttp://www.life.hu/csalad/20160527-mi-a-meno-ma-a-fiujatekok-kozott-bazar.htmlUtolsó pillanatra hagytad a gyereknapi meglepi beszerzését? Nem kell aggódnod, bogarászd végig összeállításunkat, és találd meg a tökéletes ajándékot! Család--A szupertrendi háromévesek és menedzsermamik beteg világa - szakértő szemévelhttp://www.life.hu/csalad/20160526-kihivo-ruhakba-oltoztetett-pozolo-gyerekek-az-instagramon.htmlVolt, aki felháborodását fejezte ki, volt, aki felháborodását fejezte ki a felháborodások miatt – a múlt heti szuperstílusos, luxi hároméveseket bemutató cikkünk megosztotta olvasóinkat. Az igen eltérő vélemények pedig arra sarkalltak, hogy kicsit részletesebben is utánamenjek a témának, és egy szakértő segítségével próbáljam megfejteni "a szupertrendi háromévesek és menedzsermamik" jelenséget. Család--"Különben is csak simogatott, nem?" - Gyermekkori szexuális abúzus, a pokol legmélyebb bugyrahttp://www.life.hu/csalad/20160525-anoni-mara-tarsasag-beszelj-rola-projekt-gyermekkori-szexualis-abuzus.htmlElsőre megrázóan magas számnak tűnik, jobban belegondolva azonban rájön az ember, hogy ez a 271 tragikus történet csupán a jéghegy csúcsa. Vajon rajtuk kívül mennyien vannak még? Mennyien szenvedtek és szenvednek a mai napig is a feldolgozatlan traumától, szégyenérzettől és a meg nem értettségtől? És vajon mikor jut el oda a magyar társadalom, hogy előítéletek nélküli, valódi segítséget tudjon nyújtani az áldozatoknak? Család--Isteni és egyszerű - Készíts túrófánkothttp://www.life.hu/csalad/20160523-isteni-turofank-recept.htmlPofonegyszerű elkészíteni, és nagyon finom. Ha kipróbálod, könnyen lehet, hogy állandó szereplője lesz a családi ebédeknek. CsaládOrigoRoberto konyhája: Házi csokis kekszhttp://www.life.hu/csalad/20160523-rostas-robert-a-life-hu-sefje-hazi-csokis-kekszet-keszit.htmlSok kekszreceptet próbáltam már, de valahogy sosem volt az igazi. Valójában különlegesen csokoládés, a boltokban nem megvásárolható ízélményre vágytam. Megosztom hát e házias receptet, hogy együtt leljük örömünket e mennyi csodában. CsaládOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.