Az anyaság és munka kapcsolatában csak egy a bökkenő: a gyerek

anyaság szülő munka karrier gyerek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A legtöbb munkahelyen szerveznek egy búcsúztató összejövetelt a babázás csodás időszaka előtt álló kolléganőnek, ahol azzal köszönnek el tőle, hogy pár év múlva sok szeretettel várják vissza. Aztán egyik nap, amikor az anyuka a kis karon ülő babával visszatér egy meglepetéslégyottra, hirtelen rájön, hogy már kívülálló.

Az első időben a kisbabás képek még szép számmal kapják a lájkokat az exkollégáktól is. Időnként jön egy-egy e-mail, üzenetváltás a tipikus „Hogy vagy? Mi újság?” témakörökben. Majd eltelik pár hónap, és a munkahelyi kör visszazáródik, az anya pedig a családja felé fordul. Ezzel nincs is semmi gond, természetes folyamat.

A csattanás ott érkezik, amikor eljön a visszatérés ideje.

Forrás: Thinkstock

Telnek-múlnak a hónapok, évek, és közben az édesanya érezni kezdi a vágyat. Vágyat arra, hogy minden reggel órára keljen, a kényelmes helyett a csinosat válassza – ez értendő mindenre! –, és ismét munkába induljon. Persze lehetséges, hogy a piszkos anyagiak is hozzásegítik eme állapot eléréséhez. A lényeg, hogy a gépezet beindul.

Most hagyjuk, hogy egy anyában milyen negatív lelki folyamatok indulnak be, amikor az állam által kínált intézményi lehetőségek napi rendszeres használata mellett dönt.

Gyereknevelés munka mellett? Íme, 5 hasznos tipp az időbeosztáshoz

Lelkiismeret-furdalás – ez a leggyakoribb érzés, amit a dolgozó anyák megélnek minden áldott nap. Hiszen a munka és a ház körüli teendők mellett nehéz időt szakítani arra, hogy értékes és tartalmas időt töltsünk gyermekünkkel. A helyzet azonban nem menthetetlen, egy korábbi cikkünkben bemutattunk öt olyan tippet, amelyek könnyebbé tehetik a munka melletti gyereknevelést.

A bölcsőde, óvoda rengeteg szuper lehetőséget rejt magában. Egyrészt a gyermek életének szerves részévé válik a közösségi élet – annak minden előnyével és hátrányával együtt –, másrészt az anya számára újból kinyílik a világ: munkahely, rendszeres utazás, újfajta emberi kapcsolatok... stb. Azon szerencsések esetében persze, akiknek adtak a munkáltatók egy esélyt. Hisz nem titok, hogy a kisgyerekes nőket nem kedvelik.

Forrás: Thinkstock

Sokszor hallunk megszüntetett pozíciók helyett felajánlott, családi élettől idegen beosztásokról, hirtelen más városba szóló visszatérési lehetőségekről, létszámleépítési körbe – sajnos – épphogy csak bekerülésről.

Az állásinterjúk gyakori vendégéről, a szájhúzás-fejvakarás duettjéről, amikor a nő kisgyerekes mivoltára fény derül. A reggeli gyomoridegről, amikor a kisgyerek bágyadtan téblábol ide-oda, a lázmérő pedig csak 37 fok felett áll meg.

Tárgyilagosan nézve ez abszolút jogos: a kicsik gyakran betegek, és az esetek java részében az édesanyák maradnak otthon a csemetékkel – ezáltal sok-sok napra kivonva magukat a munkából. Nem mindenkinél van nyugdíjas, közelben élő nagyszülő, és kevés helyzetben vállalják ezt az apák. Tehát, ez jogos LEHETNE, ha a „csodálatos emberi elmékből” hiányozna a kreativitás, az együttérzés és a józan ész.

Forrás: Thinkstock

Kedves Munkáltatók! Azt hiszik, egy anya munkaerő csupán potenciális táppénzpióca?

  • Igaz, többször előfordul majd, hogy otthon kell maradnia a gyerekkel, de számtalan munkakörben, a „home-office” tökéletesen működőképes ilyen helyzetekben.
  • Az anyaság felelősségteljes viselkedése kihat a munkára is, amit végez.
  • A megfelelő időbeosztás képessége kulcsfontosságú lett az életében, és a munkája során is előszeretettel alkalmazza.
  • Ő már nem a munkájának él, ám cserébe komolyan veszi a munkaidejét.

Egy nő, aki hónapokat, éveket töltött otthon, ki van éhezve „másfajta” megbecsülésre is, amiért nem rest tenni. Amennyiben lehetőséget kap, élni fog vele.

Forrás: Thinkstock

Kedves Visszatérő Anyák! Már a baba születésekor érdemes tudatosan felkészülni a visszailleszkedésre!

  • Próbáljátok – ha minimálisan is, de – tartani a kapcsolatot a volt munkatársakkal, főnökkel. Ne engedjétek, hogy elfelejtsenek benneteket!
  • A babázás időszakában képezzétek tovább magatokat, maradjatok piacképesek – vagy épp vágjatok bele valami újba.
  • Időben kezdjétek el intézni a munkába állást – legyen szó a régi, vagy épp egy új helyről.
  • Vessetek számot, hogy ki miként tud majd besegíteni, az intézményekből hazahurcolt gyermekbetegségek esetén – ezt a haditervet pedig nyugodtan építsétek bele az állásinterjúba.
  • Soha, de soha ne takarózzatok a gyerekkel! Lehet, hogy éjjel háromig fent voltatok vele, de inkább dobjatok be egy tripla eszpresszót reggel, mint hogy kókadozva álljatok munkába.
Forrás: Thinkstock

A munkáltató és a munkavállaló közös felelőssége, hogy milyen lesz a munka sikeressége. Tegye meg tehát mindkét fél a magáét.

Újdonsült apuka vagy? Vegyél példát Mark Zuckerbergről!

A 31 éves Mark Zuckerberg már lánya születése előtt bejelentette, hogy ő bizony ki szeretné venni a részét gyermeke első heteiből, a neveléséből, gondozásából, szeretgetéséből. A szavát be is tartotta: Max megszületése után két hónapos apasági szabadságra ment. Zuckerberg példájával szemben idehaza még mindig az a természetes, ha az anyukák maradnak otthon a gyerekekkel, hiszen – gondolják sokan – a szülés, a babázás úgyis „női dolog”. A tradicionális nemi szerepfelfogás szerint a férfi a családfenntartó, a nőnek pedig otthon a konyhában, no meg a gyerekek mellett a helye. De valóban jól van ez így? Korábbi cikkünket itt olvashatod el.

Zárszóként szeretnék kérni egy „RESPECT”-et azon munkahelyek és munkaadók részére, akik nem azt nézik, hogy hány gyereket akar egy nő, vagy épp mennyi várja otthon! Hisz bizony van belőlük is szép számmal!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.