Elképesztő gyógyulás: kezelés nélkül győzte le a rákot

csoda spontán remisszió daganatok gyógyulás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A 60 éves nyugdíjas tanár, Peter Crane megdöbbentette orvosait, amikor szervezete mindenfajta kezelés nélkül küzdött meg a rákkal.

A férfinál 18 hónappal ezelőtt diagnosztizálták a leukémia (vérrák) egyik formáját, az orvosok ekkor azt mondták neki, hogy a betegség általában nem gyógyítható, de a kemoterápia esetleg segíthet. Crane azonban nem kezdte el rögtön a kezelést, mert betegsége még nem ért el abba a stádiumba, amelyben a gyógyszerek a leghatékonyabbak. Eközben azonban a leukémia egyszerűen eltűnt: a vérvizsgálatok igazolták, hogy megszűnt a betegség és a férfi hivatalosan is remisszióban van. A szakértők szerint Crane rendkívül szerencsés ember, mivel a spontán remisszió igen ritkán fordul elő.



Forrás: [origo]
Forrás: [origo]



A férfi fittnek és egészségesnek érzi magát és újból élvezi az életet feleségével, Maryvel. "Teljesen megdöbbentem, amikor az orvosok vázolták a helyzetet a Newcastle-i Freeman Kórházban" - emlékszik vissza Crane. "Már egy éve teljesen rendben van a vérképem, mindenféle kezelés nélkül. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a betegség nem térhet vissza, de nagy kő esett le a szívemről."


A férfinál krónikus limfocitás leukémiát (CLL) állapítottak meg, amely az egyik leggyakoribb forma. A betegség általában a 60 év felettieket érinti, férfiakban gyakoribb. A CLL legtöbbször igen lassan fejlődik ki, sok betegnél hónapokig vagy akár évekig sem lesz szükség kezelésre, ha a tünetek súlyosbodnak, rendszerint kemoterápia és sugárkezelés jön szóba.


A bőr- és hereráknál is előfordul a remisszió


Az orvosok szerint a spontán regresszió (a daganat zsugorodása) vagy remisszió (a daganat eltűnése) bármilyen típusú rák esetében előfordulhat, leggyakrabban a bőr, a herék és a vese daganatainál tapasztalják, de előfordulhat a leukémiák és limfómák egyes formáinál is. A jelenség körülbelül 100 ezer esetből egynél fordul elő, azonban egyes esetekben nem spontán regresszióról vagy remisszióról, hanem téves diagnózisról van szó.


Normál esetben a szervezet felveszi a harcot a potenciálisan veszélyes sejtek ellen, azonban az immunrendszer gyakran nem veszi észre a daganatos sejteket és kialakulhat a tumor. Ekkor az immunrendszer már észleli a bajt, de a daganat már túl nagy ahhoz, hogy a szervezet maga küzdjön meg vele. Egyes esetekben azonban még épp időben sikerül beavatkozni és részben vagy egészen elpusztítani a tumort.


Egyelőre még nem ismert, miért szállnak harcba a természetes ölősejtek néhány betegben, másokban pedig miért nem. Egyes kutatók egyetértenek abban, hogy a modern szűrővizsgálatok olyan kis daganatokat is azonosítanak, amelyek maguktól is eltűnnek.


Crane és felesége hamarosan 725 kilométeres biciklitúrára készül Franciaországban, hogy megünnepeljék a férfi gyógyulását és pénzt szerezzenek a daganatos betegekkel foglalkozó jótékonysági szervezetek számára. "Ugyanúgy tudok biciklizni, krikettezni, golfozni és fallabdázni, mint bármelyik egészséges ember" - mondta Crane.


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.