8 probléma, amire a vizelet jelent megoldást

terápia vizelet rák fertőzés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A gondolat, hogy mihez kezdhetnénk a vizeletünkkel, nem nagyon foglalkoztat minket. Egyes szakértők azonban azt állítják, ez nagy hiba: a vizeletnek számos hatékony felhasználási módja van - bemutatjuk a leggyakoribbakat!

Az emberi vizelet manapság elég egysíkú szerepet tölt be az életünkben. Természetesnek tartjuk a jelenlétét, és ha egészségesek vagyunk, egyáltalán nem foglalkozunk vele. Legfeljebb akkor kattogunk rajta, ha felfázunk, ha fájdalmat érzünk vizelés közben, vagy ha vért találunk benne. Ezzel szemben sokan úgy vélik, saját egészségünk érdekében igenis érdemes lenne futnunk néhány kört, és utánanéznünk, milyen egyéb felhasználási módjai vannak a vizeletnek.

Thinkstock
Thinkstock


Mi is a vizelet?

A szervezetünkben felhalmozódó méreganyagokat a vesék választják ki a szervezetünkből. A vizelet elektrolitokat és anyagcseretermékeket is tartalmaz: húgysavat vagy például kreatinint. Nagy mennyiségű víz, hormonok, enzimek, sók, de olyan ionok is megtalálhatóak benne, mint a klorid, a nátrium vagy a kálcium. A vese által kiszűrt salakanyagok a vesemedencén keresztül a húgyvezetéken át a húgyhólyagba kerülnek, majd onnan a húgycsövön át távoznak a külvilágba. A kiürülő vizelet szinte mindig ugyanott végzi: a szennyvízcsatornában. Ez a lépés logikusnak tűnik, hiszen ezt tartjuk a leghigiénikusabb és a legésszerűbb módszernek arra, hogy megszabaduljunk a feleslegesnek tűnő vizelettől. Érdekes tény, hogy ezzel szemben egyes orvosok magabiztosan állítják, hogy a távozó vizeletnek nem a szennyvíz közt a helye. Ők úgy vélik, a vizelet hatékony eszköz, melyet életünk számos területén érdemes lenne alkalmazni.

Mire használhatjuk fel a vizeletet?

Az alábbiakban a vizelet 8 alternatív felhasználási módját mutatjuk be:

1. Vizeletterápia a fertőzések gyógyítására

Elsősorban Indiában, de Kínában is sok millió követője van a vizeletterápiának. Ennek oka, hogy sokan baktérium- és vírusölő hatást tulajdonítanak az emberi vizeletnek. A vizeletterápia alatt ajánlott a napi 0,5-1 dl vizelet elfogyasztása, méghozzá egy szuszra. Az elképzelés szerint hatása a kúra időtartamának növelésével fokozható.

Thinkstock
Thinkstock


2. Gyógyír a rák ellen

Egyes kutatók régóta igyekeznek bebizonyítani: saját vizeletünk tartós fogyasztása gátolhatja a rákos sejtek anyagcseréjét. Bizonyos országokban olyan megbetegedéseket próbálnak vizelettel gyógyítani, mint a bőr-, a tüdő-, a méhnyak-, az emlő- vagy májrák. A természetgyógyászok a vizeletterápia kiegészítéseként masszázst és böjtöt is javasolnak a teljes felépülés érdekében.

3. Emésztési problémákra

Az alternatív gyógymódok képviselői vizeletterápiát javasolnak gyomor- és bélpanaszokra, májproblémákra, savtúltengés vagy epebántalmak esetén is. A kúra intenzitása a probléma súlyosságától függ: az orvosok esetenként napi 4 adagot is tanácsolhatnak.

4. Fertőtlenítésre

A téma szakértői szerint a vizelet nemcsak belsőleg, de külsőleg is hatásos. A tapasztalatok szerint sebfertőtlenítésre és a kirepedezett bőr ápolására egyaránt alkalmas. Elég csupán napi pár cseppet dörzsölni az érintett felületre, és a bőrünk visszanyeri rugalmasságát.

5. Ránctalanításra

A távol-keleti nők hagyománya szerint a bőr selymes tapintású lesz, ha vizelettel tonizálják. Az elmélet szerint tehát a vizelet akár ránctalanító szérumként is használható.

6. Túlsúly ellen

A pisidiéta bizarr utat kínál a fogyni vágyóknak: az elképzelés lényege, hogy a szervezetünkbe fecskendezett vizelettel anyagcserénk becsaphatóvá válik, így könnyebben megszabadulhatunk a pluszkilóktól.

Thinkstock
Thinkstock


7. Tisztításra

A vizelet nemcsak a testünk, de a ruháink fertőtlenítőszere is lehet. A vizeletünkben található anyagok ugyanis megszabadítják ruháinkat a foltoktól.

8. Trágyázásra

A kutatók szerint a vizeletnek a mezőgazdaságban is fontos szerep juthat. Trágyázás után ugyanis megfigyelhető, hogy a nitrogén tartalmú vizelet némiképp serkenti a növények növekedését, és akár a kártevőktől is megvédheti őket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.