5 lelki ok, ami parlagfű-allergiát okoz

allergia parlagfű pszichoszomatikus jelenségek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A nyári szezon toplistás réme a parlagfű-allergia. Sokunk életét megkeseríti, hiszen - valljuk be - nemigen tudunk mihez kezdeni a kínzó tünetekkel. Mivel a pszichológusok ez esetben is a mentális tényezők fontosságát emelik ki, megkerestük, mégis milyen pszichés tényezők állhatnak a parlagfű-allergia hátterében.

Vannak, akiknek a nyárutó a last-minute nyaralásról, strandolásról, családi és baráti összejövetelekről szól. Másoknak ezek a hónapok a parlagfűszezonnal vívott kilátástalan harccal telnek. Ők a parlagfű-allergiások, akik évről évre ugyanazokkal a kellemetlen tünetekkel hadakoznak. Allergiás reakcióik közt találjuk a szemviszketést, a tüsszögést, a könnyezést és a szűnni nem akaró orrfolyást is. Kétségtelen, hogy a tünetek a betegek életét negatív irányban befolyásolják: rossz közérzetet okoznak, akadályozzák őket a hatékony munkavégzésben, a pihenésben, és mivel kerülniük kell a parlagfű által fertőzött területeket, társas életük is erősen korlátozott.

Thinkstock
Thinkstock

Ha kikapcsolódásra vágynak, szóba sem jöhet a strandolás, a kirándulás, sőt, sokszor még az is kérdéses, bevállalható-e számukra az esti kerti parti. Érthető tehát, hogy az érintettek minden követ megmozgatnak, hogy legyőzhessék a gyógyíthatatlannak kikiáltott betegséget. Orvostól orvosig járnak, és minden új allergiakészítményt kipróbálnak, ami tünetmentességgel kecsegtet. Abba viszont csak kevesen gondolnak bele, hogy akár a pszichológia is gyógyulást hozhat számukra. A szakértők szerint ugyanis a parlagfű-allergia hátterében nemcsak fiziológiai gikszer állhat. Sok esetben komoly pszichés problémák váltják ki az allergiás reakciót, mely szakértői segítséggel nagy eséllyel orvosolhatóvá válhatna.

Milyen pszichés okok húzódhatnak a parlagfű-allergia hátterében?

1. Múltbeli sebek

Felejtsük el. Ha negatív élményt élünk át, az énünk gyakran ismételt reakciója, hogy megpróbál fátylat borítani rá. Nem feldolgozni, hanem mihamarabb elfelejteni, elhalványítani azt a fájdalmat, megaláztatást vagy sérelmet, amit az adott esemény kapcsán átéltünk. A kapott seb a tudattalanunkban azonban folyton-folyvást felszakad, és ha máshogy nem, hát az allergia segítségével próbálja magára irányítani a figyelmünket.

2. Kapcsolati konfliktusok

Szeretjük őket, és fontosak nekünk, így a szülőkkel, testvérekkel, közeli barátokkal kapcsolatos problémáink gyakran még önmagunk előtt is rejtve maradnak. Arra gondolunk, mindenkinek jobb lesz, ha hallgatunk, pedig a kimondatlan harag vagy félelem, az elfojtott gyász, de egy súlyos családi titok is képes arra, hogy allergiaként figyelmeztessen bennünket a mélyben dúló konfliktusra.

3. Párkapcsolati zűrök

Azt érezzük, hogy ki kellene lépnünk a nem működő kapcsolatból, mert másra - jobbra, többre - vágyunk, olyasvalamire, amit az aktuális párunk nem tud megadni nekünk. Vannak, akiket az elveik, erkölcseik, másokat a szégyen vagy a sajnálat, sokakat a félelem tart vissza ettől a lépéstől. És szép számmal akadnak, akik még önmaguknak sem ismerik be, hogy baj van. Azt azonban érdemes szem előtt tartani, hogy ha elnyomjuk ezt az érzést, az komoly szomatikus tüneteket, például allergiát is előidézhet.

Thinkstock
Thinkstock



4. Kilátástalan jövőkép

Ha azt érezzük, hogy rossz életpályán mozgunk, elcsüggedünk. Frusztráltak leszünk, mert terveink nem valósulnak meg, mert nem szeretjük a munkánkat, rossz az anyagi helyzetünk, nem születtek gyerekeink, vagy mert nincs párunk. Hogy ez az önmarcangolás milyen káros, azt a szervezetünk akár parlagfű-allergia segítségével is visszajelezheti számunkra.

5. Elégedetlenség

Az állandó elégedetlenség általában azt jelzi, hogy valami nem úgy működik a magánéletünkben, ahogy azt mi ideális esetben elvárnánk. Emiatt drasztikusan romlik a közérzetünk, mogorvává válunk, feleslegesen idegeskedünk, és feltűnően gyakran panaszkodunk. Nem véletlen, hogy egy ilyen helyzetben az allergia is felüti a fejét.

"Tiéd a testem, ha megvédesz" - Szexuális élet a női börtönökben (18+)http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110822-tied-a-testem-ha-megvedesz-szexualis-elet-a-noi.htmlKés alá fekszik! Feszesebb melleket akar a magyar showmanhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110826-feszesebb-mellekeket-akar-gaspar-gyozo.htmlEgyre hatalmasabbra nő az óriáslábú nő végtagja - közel 100 kghttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110826-egyre-hatalmasabbra-no-az-oriaslabu-no-vegtagja-kozel-100.htmlSokkot kaptak a szülők: fogakkal született egy kislányhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110824-sokkot-kaptak-a-szulok-fogakkal-szuletett-egy-kislany.html3 és fél órás műtét után gyönyörű lett a bohócorral született kislányhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110824-3-es-fel-oras-mutet-utan-gyonyoru-lett-a-bohocorral.htmlAmikor befagy az arc - A scleroderma 10 tünetehttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110822-amikor-befagy-az-arc-a-scleroderma-10-tunete.htmlFurcsa diétával őrzi bomba alakját Eva Mendeshttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110812-tesztaval-es-kenyerrel-dietazik-eva-mendes.htmlBaby Gabi szerint a megcsalás természeteshttp://www.life.hu/tested-lelked/20110820-baby-gabi-szerint-a-megcsalas-termeszetes.htmlNemi szerv nélkül született babákhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110818-nemi-szerv-nelkul-szuletett-babak.htmlBabát vár egy éberkómás, 24 éves kínai lányhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110818-babat-var-egy-eber-komas-24-eves-kinai-lany.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.