Dizájner vaginára vágynak a nők - Többezren állnak sorba plasztikai műtétért

plasztikai műtét önbizalomhiány dizájner elégedettség szemérem vagina
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Több mint kétezer nőnél végeztek intimplasztikát tavaly az Egyesült Királyságban az egészség-biztosítási adatok szerint. Az elmúlt öt évben ötszörös növekedés történt, ezért egy alapítvány animációs filmmel akarja visszaszorítani a hölgyek "dizájner vagina" iránti vágyát.

A kisajkak méretének csökkentésére irányuló úgynevezett labioplasztika ára magánklinikán 1,1 millió forintnak megfelelő összegbe kerül, ám a testükkel elégedetlen hölgyeket ez sem tántorítja el a beavatkozástól. A kétezres adat csupán az állami intézményekre vonatkozik, a szigetországban feltehetően ennél jóval több ilyen operációt végeztek 2011-ben.

A női nemi szerv méretére és formájára vonatkozóan nincs előírás. A szakértők úgy vélik, hogy a páciensek nagyon keveset tudnak a műtét hosszú távú következményeiről, illetve nem vesznek részt előtte pszichológiai konzultáción, noha a lelki okok óriási szerepet játszhatnak a döntésben.

Thinkstock
Thinkstock

A BBC több nőt is megszólaltatott a témában. Egyikük órákig lapozgatta a magazinokat, hogy a sajátjához hasonló vaginát találjon. Nem járt sikerrel, ezért úgy érezte: bebizonyosodott, hogy valami nincs rendjén a testével, emiatt kevesebbet ér másoknál. "Visszatérő álmom volt, hogy a szeméremajkam sálként tekereg a nyakam körül, az emberek pedig ujjal mutogatnak rám az utcán. Az operáció után pedig folyton arra ébredtem, hogy visszanőtt a korábbi méretre. Egy év elteltével azonban a lelkem is meggyógyult" - magyarázta a Jessie-ként említett hölgy. Emma nevű sorstársa pedig egyenesen gusztustalannak bélyegezte saját magát, ám komplexusai a labioplasztikát követően sem enyhültek.

"Az érintett nőknek beszélgetésre van szükségük, a szeméremtestre vonatkozó aggályok ugyanis túlnyomórészt pszichés eredetűek. Nehéz az önbizalom-építés jelentőségét hirdetni egy olyan világban, ahol a szike jóformán mindenre megoldást nyújt" - mondta dr. Lih-Mei Liao, a Londoni Egyetem klinikájának orvosa.

A brit plasztikai sebészek szövetsége kötelező pszichológiai ellenőrzést szeretne a kozmetikai beavatkozások előtt. Egy friss beszámoló szerint ugyanis mindössze az esetek 35 százalékában történik ez meg. Dr. Liao úgy véli, hogy a hölgyek az életük valamely területén tapasztalt feszültséget élik meg testképzavar formájában, míg dr. Sarah Creighton nőgyógyásznál már 11 éves lányok is érdeklődtek a műtéti lehetőségek felől. "A szeméremajak-plasztikának megvan a maga helye, és ez elsősorban a valóban extrém eltéréseket kell, hogy jelentse. Muszáj alternatívát kínálnunk arra, hogy az egészséges, normál külsejű vaginával rendelkező nők jól érezzék magukat a bőrükben" - tette hozzá dr. Creighton.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.