természetgyógyász Benke Rita tévé laptop Life.hu szakértő szakértő étkezés reflexológus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Rád is jellemző, hogy a munkahelyeden a géped előtt ebédelsz? Hogy nem mész ki az épületből és inkább rendelsz valamit, mert akkor addig is dolgozhatsz, ameddig eszel? Benke Rita természetgyógyász, reflexológus, akupresszőr, a Life.hu szakértője pontokba szedte, hogy miért is életveszélyes ez a tevékenység. Természetesen ez az otthon, a tévé előtt elfogyasztott étkekre is érvényes.

Tisztelt Benke Rita!

Azzal kapcsolatban lennének kérdéseim, hogy mennyire egészséges a számítógép előtt enni. A munkahelyemen a kolléganőimmel mindannyian a laptop előtt ebédelünk, akár rendelünk, akár otthonról hozzuk az ebédet, munka közben fogyasztjuk el. Ez milyen hatással van ránk? Hallottam olyat is, hogy nem egészséges evés közben másra koncentrálni, mert akkor máshogyan emésztünk. Ha fejben máshol járunk, a gyomrunk is máshogy viselkedik? Hogy hat ez hosszú távon az egészségünkre?

Köszönettel,
Andrea

Thinkstock
Thinkstock



Kedves Kérdező!

Röviden, nyilván ismeretes ön, önök előtt, hogy a munka, olvasás, tévézés stb. közben nem helyes étkezni, így a laptop előtt sem.

1. Helytelen munka vagy más tevékenység közben enni, mert a munka és az evés más vegetatív idegrendszeri figyelmet kíván a szervezetünktől (ezért álmosodunk el evés után). De azért ez nem ilyen egyszerű, és sok szempontból igen messzire vezet.

2. Egészségtelen, hiszen az elektronikus eszközök ún. elektroszmogot bocsátanak ki, amely tartóssá válva egészségkárosodáshoz vezethet. Természetesen a gépeinket muszáj használnunk a mai világban, azonban legalább akkor kerüljük velük a kapcsolatot, amikor étkezünk és alvás közben. Ha nincs mód elhagyni a munkahelyet ebéd idején, legalább kapcsolják ki azokat. Figyeljen rá, hogy a laptop mellett ott szennyezik a környezetet a telefonok, másolók, nyomtatók, faxok, ventilátorok, fűtésrendszer stb.

3. Egészségtelen munka közben enni, hiszen nem ad teljes étkezési élményt a táplálkozás, mert közben másra figyelünk és így ösztönösen többet eszünk. Mégpedig azért eszünk többet, mint szükséges, mert vágyunk az evés örömére, a közben felszabaduló örömhormonok jótékony hatására. Ez olyan ősi, velünk született ösztön, ami felülírhatatlan. Kutatók szerint legalább 10 perccel korábban abba kellene hagynunk az evést ahhoz, hogy ne együk túl magunkat, hogy ne legyenek felesleges táplálékbeviteleink.

4. Ha nem az ételre figyelünk, nem élvezzük, nem érezzük az illatát, ízeit, színeit. Ráadásul nem rágjuk meg eléggé, ami több oldalról is helytelen, sőt hosszú távon (élet-)veszélyes, ugyanis az emésztés már a szájban kezdődik, és különösen igaz ez a szénhidrátokra, amelyeknek a felszívhatóságát nagyban befolyásolja a velük összekeveredve együtt lenyelt nyál mennyisége.

5. A nyálmirigyeink napi 1,5 liter nyálesszencia termelésére képesek. Képzeljen maga elé egy ekkora ásványvizes palackot: ez már komoly tömeg. Tehát, aki eleget rág, annak sok nyála termelődik, ezért jobb lesz az emésztése,nem puffad, elkerüli a székrekedés, stb. és a bónusz, hogy előbb jóllakva, kevesebbet eszik, és nem képez a teste zsírtartalékokat.

Thinkstock
Thinkstock



6. Vagyis ha nem rágunk eleget, akkor a gyomorsav nem tudja felszívható molekulákra bontani a nagy falatokban lenyelt ételt, kevesebb hasznosul a vékonybelek által, és a testünk jelez, hogy "egyél még, mert még szükségem van vitaminra, nyomelemre, ásványi sókra, rostokra", így tovább eszünk, tovább hízunk, tovább terheljük a szervezetünket.

7. Ha elég időt adunk a táplálkozásra magunknak, és sok nyálat nyelünk, optimális lesz a test vízháztartása, valamint a testünk életfunkcióit is javítjuk, ugyanis ezek csak valamilyen folyadék jelenlétében valósulnak meg (vér, sejtplazma, nyirok, emésztő enzimek, vizeletkiválasztás stb.), és például, elkerülnek bennünket bizonyos betegségek. Persze a napi 2-2,5 l tiszta víz, ízesítés nélküli gyógytea is szükséges.

8. Az elegendő nyálkiválasztás elsősorban egyes gyomorbetegségek ellen nyújt védelmet, hiszen a nyál lúgos kémhatású, amely semlegesíti a népbetegségnek számító gyomorégést, refluxot, végső soron gyomor- vagy nyombélfekélyt is okozó gyomorsavat, a pepszint.

9. A nyugodt körülmények között elfogyasztott étel csökkenti a stresszt, kisimítja a táncoló idegeket, a már említett örömhormonoknak is köszönhetően.

10. Végül feltétlenül számolni kell az elhízás kockázatával a fentiekben említettek okán, amennyiben nem adjuk meg a testünknek, lelkünknek a táplálkozás élményét. Gyermekkoromban a szüleim soha nem szegték meg a kenyeret egy röpke áldás nélkül, és egy rövid ima után kezdtünk enni. Vagyis a lényünk már percekkel a táplálék bevitele előtt felkészült a feladatra, agyunk kiadta a parancsot a májnak, hogy termeljen epét, a hasnyálmirigy hasnyálat kezdett kiválasztani, és a többi szervünk, de a lelkünk is készen állt a táplálék érkezésének feladatára és örömére.
Nem is volt ennyi túlsúllyal küszködő ember!

11. Nem utolsósorban és annak ellenére, hogy a kérdésben nem szerepelt, szeretném e fórumon is felhívni a figyelmet, hogy kerülje a mű, adalékanyagokkal, ízfokozókkal és más haszontalan anyagokkal tönkretett, finomított, élettelen élelmiszereket és ételeket.

Ezúton is köszöni a kérdését Benke Rita természetgyógyász.

Tedd fel kérdéseidet az info@life.hu címen! Kérdéseddel együtt azt is írd meg, hogy a Life.hu melyik szakértőjétől szeretnél választ kapni. Ezt követően hamarosan megjelenik a cikk, amely segítséget nyújthat számodra.

Kövesd a Life.hu-t a Facebookon is!



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.