daganatos megbetegedés mellnagyobbítás rágógumi fogyókúra
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Felfrissíti a leheletedet, segít a fogszuvasodást okozó savak ellen, akár a feszültséget is oldja, de hogy a melledet is megnagyobbítaná, rákot okozna vagy segítene a fogyásban, ezek már mind a tévhit kategóriába tartoznak.

Nincs mellnövelő rágó

A rágózás valóban sok mindent tehet az egészségedért, ám a melled szemernyit sem nő tőle, az biztos. Ennek ellenére az utóbbi években az interneten egyre elterjedtebbé vált a mellnövelő rágó, mely természetes hatóanyagainál fogva két kosármérettel nagyobb kebleket ígér. Az állítólagos növesztő anyagok, mint a szója, a lenmag, az árpa, a rozs, a vörös- és lóhere, a komló, a virslifa gyümölcse, az édeskömény, vagy a Pueraria mirifica kivonata a rágás során jutnak a szervezetbe, s az ígéret szerint egy-két hónap alatt gyönyörű dekoltázst eredményeznek. Az igazság az, hogy egyelőre a hormonkezelésen, hízáson és a műtéti beavatkozáson kívül nem tudunk olyan okról vagy módszerről, ami segítene a nagyobb keblek után sóvárgó nőkön.

Forrás: Thinkstock

A rágózástól fogyni lehet

Szintén elterjedt tévhit, hogy a rágózás jelentős fogyást eredményez. Annyi igazság van a dologban, hogy miközben a rágót rágod, mást nem tudsz nassolni. Így a cukormentes rágó egy szelet csoki helyett valóban egészséges választás, ám ezzel a módszerrel sem fogyhatsz több kilót egy héten. A mentolos rágó ugyan egy kutatás szerint csökkentheti az éhségérzetet is, de a fokozódó nyáltermelés már nem feltétlenül pozitív hozadéka a rágónak: azt üzeni a szervezetnek, hogy emésszen, így a képződő savak árthatnak a gyomornak. Az is csupán tévhit, hogy a rágás annyi kalóriát éget el, amely már fogyást idéz elő. Az az óránkénti tíz-tizenegy kalória, melyet alapos rágózás közben elégetsz, nem sokat segít: jobban jársz, ha az intenzív állkapocsmunka helyett inkább futsz egyet.

Meghalhatsz a lenyelt rágótól

Biztosan téged is ijesztgettek gyerekkorodban azzal, hogy a véletlenül lenyelt rágó összeragasztja a beleket, és kínok közt halsz meg három napon belül. Az ugyan sajnos igaz, hogy a házi kedvenceknek súlyos mérgezést és egészségügyi problémákat okozhat a rágógumi, de ez szerencsére ránk, emberekre már nem igaz. A nagyrészt emészthetetlen összetevőkből álló rágó gond nélkül halad át az emésztőrendszeren, majd természetes úton távozik.

Forrás: Thinkstock

Az iskolai rágózást be kell tiltani?

Sok iskola házirendje tiltja a rágózást, hiszen fontos, hogy az épület tiszta maradjon, és ne csúfítsák el a padok, székek, asztalok alá ragasztott rágógumik, vagy az órák nyugalmát ne zavarja meg a rágólufik pukkantgatása. Az viszont, hogy a gyerekek rágózása egészségtelen lenne, már nem igaz. A cukormentes változatok nem roncsolják a fogaikat, a rágás pedig növeli az agy felé történő vérkeringést, így segíthet a koncentrációban. Amerikában akadnak tanárok, akik épp emiatt - és a stressz levezetése érdekében - rágót osztanak a gyerekeknek egy-egy dolgozat vagy vizsga előtt.

A rágó nem rákkeltő

Kétségtelen, hogy a legtöbb rágógumi összetevői között akadnak mesterséges anyagok: aromákat, fényezőanyagokat tartalmaznak, a felhasznált édesítőszerek pedig nagy adagban akár hasmenést is okozhatnak (ez utóbbit a rágógumik csomagolásán korrektül fel is tüntetik). Az viszont már csupán legenda, hogy a rágó egyik alkotóeleme, a vinil-acetát rákkeltő lenne: egyetlen kutatás sem bizonyította be egyértelműen az anyag káros hatását.

A rágógumi valóban 7 évig a gyomrunkban ragad? - Képtelenség megemésztenihttp://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20120912-ez-tortenik-a-veletlenul-lenyelt-ragogumival.htmlÍgy kutatják a bujkáló daganatot a szakorvosokhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20131030-horgotukrozes-igy-keresik-a-daganatot-a-szakorvosok.htmlFurcsa melleket kapott a Miss Fitness győztesehttp://www.life.hu/legykepben/20131120-miss-fittness-gyoztese-tikoskitty-furcsa-alaku-melleket-kapott-dr-tizedes.htmlJojóeffektus, vagyis a sikeres fogyókúra halálahttp://www.life.hu/ez-zsir/20130326-dietas-jojoeffektus-vagyis-a-sikeres-fogyokura-halala-balogh-rita-szakerto.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.