betegség ALS tünetek amiotrófiás laterálszklerózis Ice Bucket Challenge
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Viktória 37 éves és ALS-ben, azaz amiotrófiás laterálszklerózisban szenved, amely az agyi és gerincvelői mozgató idegsejtek pusztulásával járó igen ritka és végzetes betegség.

A jegesvödrös kihívás, vagyis az IceBucketChallenge sikeressége minden képzeletet felülmúlt a tengerentúlon. A kihívás szabálya szerint a sztárok leöntik magukat és fizetnek egy alapítványnak, mely az ALS betegeknek segít. Viktória szinte minden nap megnézi az oldalt, hátha feltesznek valamit, amely egy újabb remény lehet a gyógyulásra.

„Amikor a tünetek megjelentek és kiderült a diagnózis, 2-től 5 évet jósoltak nekem az orvosok. A szervezetem folyamatosan épült le, most már lélegeztetőgépre is szükségem van az alváshoz" - mondta Viktoria, aki bizakodó, mert az IceBucketChallenge kapcsán átszámítva 21 milliárd forintot gyűjtöttek össze a szervezők, amiből folytathatják a betegséghez kapcsolódó kutatásokat.

Első tünetek erre figyelj!

Kéz ügyetlensége, gyengesége, először csak a finom mozgások vonatkozásában
Kézizmok sorvadása
Nyelvizmok sorvadása
Izomrángások
Gyors kifáradás terhelésre

Viktóriánál az első tünetek úgy jelentkeztek, hogy nem tudott lábujjhegyre állni, leguggolni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.