Gyakran nézel a pohár fenekére? Egekbe szökhet a vérnyomásod

Forrás: Thinkstock -
szívderítő alkohol vérnyomás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Meghitt, esti iszogatás közben lecsúszik egy-két pohár bor? Gyakrabban néztek a haverokkal a pohár fenekére? Ha korábban bármi gondod volt a szíveddel, nem árt vigyáznod.

Mint korábbi cikkünkből kiderül, a mértéktelen alkoholfogyasztás és a szívbetegségek kialakulása között van összefüggés. Bár a mai napig zajlik a vita, hogy a kevés alkohol inkább jót tesz-e a szívnek és a vérkeringésnek vagy ellenkezőleg, abban egyetértenek a szakemberek, hogy a sok alkohol egyértelműen terhet jelent a vérkeringésre, hiszen megemeli a vérnyomást, túlzott működésre készteti a szívet és hatással van az erek rugalmasságára is.

Forrás: Thinkstock

A Szívderítő oldalára is érkezett ezzel kapcsolatos kérdés.

"Aki szívbeteg, vagy gondja van a vérnyomásával, az már nem is ihat alkoholt, vagy csak kis mértékben?"

A Szívderítő szakértője, dr. Benczúr Béla tanácsadó válaszolt a felmerülő kérdésre:

"Alapesetben is azt javasoljuk, hogy a nők napi egy italt (ez kb. 1dl vörösbor), a férfiak két italt (2 dl vörösbor) fogyasszanak, ne többet. A tömény több szempontból is rossz: emeli a vérnyomást, sok kalória van benne, az idegsejtekre és a májra gyakorolt hatásáról nem is beszélve. A sör kevésbé tanácsos, hiszen hizlal, illetve bizonyos esetekben a szívelégtelenség kialakulását is elősegítheti.

Ha valaki szívbeteg, az előbbiek hatványozottan igazak, ugyanakkor a kis mennyiségű vörösbor-fogyasztás jótékony hatásai (erek ellazítása, érvédelem, koleszterin csökkentése, antioxidáns hatás) igazoltak és pl. infarktus után sem ellenjavallt."

Csínján a sóval, ha kedves a szívedhttp://www.life.hu/drlife/20141006-a-tul-sok-so-megterheli-az-errendszert.htmlAz egészséges táplálkozás mértékletességet is jelent. Azt is, hogy óvatosan bánunk a fűszerekkel, kevés zsíradékot használunk, na és persze a sónál is tudjuk, hol van a határ. Ellenkező esetben a vérnyomásunk bánja.Dr. LifeThinkstockTáplálkozás a jól működő pajzsmirigyérthttp://www.life.hu/drlife/20141002-a-pajzsmirigy-alul-vagy-eppen-tulmukodese-befolyasolhato-etrenddel.htmlAzt, hogy valóban megnövekedett e a pajzsmirigyes betegek száma, vagy csak azért tart jóval több pajzsmirigyproblémával küzdő beteget számon az egészségügy, mert finomabb eszközökkel, hamarabb lehet kiszűrni ezt a betegséget, nem tudni. Az viszont nem kérdés, hogy a pajzsmirigy működése étrenddel jó irányba befolyásolható.Dr. Life--Szívzörej a kisbabáknál - Ijesztő, de ne ess pánikba!http://www.life.hu/drlife/20141002-az-ujszulottek-szivzoreje-ijeszto-tunet-a-szulok-szamara.htmlAz újszülöttek szívzöreje ijesztő tünet lehet a szülők számára, pedig a legtöbb esetben nincs szó szívbetegségről.Dr. LifeThinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.