Itt van az ősz, itt van újra: így készülj fel a náthás időszakra!

Forrás: Thinkstock -
betegség megelőzés egészség nátha ősz
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Közhelynek tűnhet, de a náthát is jobb és könnyebb megelőzni, mint kezelni. Ha a te szervezeted is érzékeny ebben az időszakban, nem árt felerősítened a közelgő téli mínuszok előtt. Íme, a Life.hu tippjei.

Az első az immunrendszer!

Az őszi időszakban lehetetlen elkerülnöd a náthás emberek tömegét, elég csak a tömegközlekedésre vagy a zsúfolt munkahelyedre gondolnod. Így persze muszáj időben bebikáznod az immunrendszeredet, és feltankolnod különböző vitaminokkal, ásványi anyagokkal.

A déligyümölcsök és a zöldségek nagy része gazdag C-vitaminban, ezeket már most és minden nap iktasd be az étrendedbe. Az ásványi anyagok, például a cink is kifejezetten hasznos a nátha megelőzésében, így keress olyan cseppeket, melyekben megtalálható ez a kincset érő szer, valamint egyél minden nap diót, mogyorót és mandulát! A méz, a propolisz, a fokhagyma, a grapefruitmag-kivonat vagy a méhpempő is jó hatással lehet, ha rendszeresen fogyasztod őket, fontos támogatást nyújthatnak az immunrendszerednek.
Forrás: Thinkstock

Gyógynövényekre fel!

Rengeteg gyógytea közül választhatsz, ha úgy döntesz, elébe mész ennek a fránya betegségnek. A hársfa-, a bodzatea igazi csodaszerek, de választhatsz lándzsás útifüvet, és érdemes megismerkedned a bodorrózsa nevű gyógynövénnyel is.

Ha pedig gyors és főzésmentes gyógynövényes segítségre van szükséged, keress a patikákban gyógynövénykeverékes cseppet vagy kenőcsöt, amely segít oldani a nyákot, és megszüntetni a kezdődő köhögést, orrfolyást.

A Life.hu tippje:

Készíts kakukkfüves fürdőt! Csinálj egy bögrényi jó erős kakukkfű gyógyteát, és öntsd a fürdővizedhez. Fincsi főzeted hatására pihentető fürdőzésben lehet részed és még a köhögést is elkerülheted. Ha pedig mégis megbetegedtél, kamillát is tegyél a fürdővízbe!
Forrás: Thinkstock

Csíráztass!

Sokan esküsznek a jó levegő, a friss zöldségek és gyümölcsök, valamint a csonthéjasak mellett a búzacsírára is. De természetesen nemcsak búzát, de céklát és napraforgót is csíráztathatsz, melyeket akár a reggelid kiegészítéseként is fogyaszthatsz.

Hogy pontosan mit is érdemes kipróbálnod, és hogyan is fogj hozzá a csíráztatáshoz, arról Tudtad, hogy a csíra jobb, mint a multivitamin? című cikkünkben írtunk korábban.

A Life.hu tippje:

Az ősz egyik jellegzetes gyümölcsével, a szőlővel is meg lehet alapozni a védekezést. A szőlőmagolajról, amely a koleszterinszintre, a magas vérnyomásra, valamint a szív- és érrendszeri problémákra is jó hatással van, nem lehet eleget beszélni. De a szőlő húsok mellé és akár pudingban is fogyasztható. A legjobb szőlős recepteket itt gyűjtöttük össze korábban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.