Megelőző csapás: kivédhető a méhnyakrák!

Forrás: Thinkstock -
HPV betegség megelőzés egészség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nem lehet elégszer leírni, hogy a méhnyakrák a 15–44 éves korosztályban a második leggyakoribb daganattípus. Nem elég, hogy az utóbbi években átlagosan 1490 új megbetegedést diagnosztizáltak, de átlagosan évente 407 nő meg is halt ebben a ráktípusban. Pedig a daganatnak ismert a kiváltó oka: a HPV-fertőzés, amit könnyűszerrel megelőzhetsz.

Alapvetően két módja van annak, hogy megelőzd a HPV-fertőzést: egyrészt mechanikus védelmet adó gumióvszert használsz, másrészt beoltatod magad a magas kockázatú HPV-törzsek ellen védelmet jelentő vakcinával.

Forrás: Thinkstock

Mint dr. Vajda Miklós szülés-nőgyógyásztól megtudtuk, utóbbi nem jelent azért teljes védelmet a fertőzés ellen, lévén csak a magas kockázatú törzsek néhány típusa ellen hatásos. Viszont ezek éppen azok a típusok, amelyek a leggyakrabban fordulnak elő, amelyekkel a legnagyobb eséllyel fertőződnek meg az emberek, és amelyek a méhnyakrákos megbetegedéseknek több mint 80 százalékát okozzák. Azt viszont nem szabad elfelejtened, hogy ha ritkábbak is, de vannak más olyan magas kockázatú vírustípusok is, amelyekkel szemben a szervezet még az oltás ellenére is védtelen. Emiatt van az, hogy a rendszeres méhnyakrák-szűrés még akkor is indokolt, ha valaki beoltatta magát HPV ellen. A betegség kialakulásának esélye ilyenkor ugyan jelentősen kisebb, de a teljes biztonság megéri azt a pici kellemetlenséget, amelyet méhnyakrák-szűréshez szükséges kenet levétele jelent. Főleg mert a nőgyógyászati rendelőt a hagyományos szűrővizsgálat miatt egyébként is illik rendszeresen felkeresni.

A fertőzés elleni védelemre, valamint a magas kockázatú HPV-törzsek elleni oltás jelentőségére a Országos Egészségfejlesztési Intézet is fölhívja a figyelmet. Tájékoztatásuk szerint ennek beadása csak minimális fájdalommal jár, a felkarba adják be két különböző időpontban. A vakcinát hazánkban ingyenesen azok a lányok kaphatják meg, akik betöltötték a 12. életévüket és 7. osztályosak. Az idősebbeknek fizetniük kell az oltásért, ám az általa jelentett védelem miatt mindenkinek érdemes elgondolkodnia azon, hogy ennek ellenére beadatja magának.

Monogámia, biztonságos szex

Az oltáson és az óvszerhasználaton túl a HPV ellen védelmet jelenthet az is, ha monogám párkapcsolatban élsz, esélyt sem adva, hogy valamelyikőtök megfertőződjön, a vírust pedig átadja a párjának. Maga a HPV ugyanis alapvetően nemi érintkezéssel terjed, így a nagyobb kockázatnak azok vannak kitéve, akiknek több partnerük van, illetve gyakorta cserélgetik azokat.

Forrás: Thinkstock

Ezt azért is fontos tudni, mert a vírussal való fertőződés nagyon gyakori: az emberek fele, de akár nyolcvan százaléka is átesik rajta, legtöbbjük pedig nem is tud róla. Az életkor előrehaladtával nagyobb eséllyel válik tartóssá a fertőzés, így a daganat keletkezésének valószínűsége is megnő.
A HPV-oltást a legjobb fiatal korban, még a nemi élet megkezdése előtt megkapni, de a későbbiekben is érdemes beadatni. Ekkor azonban már célszerű szűrővizsgálatot végeztetni előtte, hiszen nem kizárt, hogy a vírus már jelen van a szervezetben.

Az oltás nem okoz fertőzést

Maga az oltás az immunrendszert készíti fel a leggyakrabban rákot okozó HPV-típusok által okozott fertőzések kivédésére. Aki oltásban részesült, már nem fertőződhet meg az oltóanyagban található vírustípusokkal. Mint az Országos Egészségfejlesztési Intézet tájékoztatójából kiderül, a védőoltás semmilyen körülmények között nem okozhat méhnyakrákot, az oltóanyag teljesen biztonságos, már több millió nőt véd a magas kockázatú HPV-fertőzéstől, általa pedig a méhnyakráktól. Persze beadását követően más védőoltásokhoz hasonlóan jelentkezhetnek szokásos helyi tünetek: például bőrpír, duzzanat, vagy enyhe fájdalom az oltás helyén. Ezek azonban rövid idő alatt maguktól elmúlnak.

A méhnyakrák megelőzhető, de ezért tenned is kellhttp://www.life.hu/drlife/20141203-oefi-mehnyakrak-megelozese.htmlRutinvizsgálattal kimutatható a méhnyakrákot megelőző állapot, a szűrés teljesen fájdalommentes, kellemetlenséget is alig okoz. Épp ezért nem szabad hanyagolnod, hiszen megelőzhető vele egy olyan daganat kialakulása, amely több száz nő halálát okozza hazánkban évente.Dr. LifeOrigoHPV - te tudod, melyik a gyilkos típus?http://www.life.hu/drlife/20141201-hpv-okai-tunetek-formai-variaciok.htmlA méhnyakrák az egyik vezető halálok a nőknél, pedig ennek nem kellene így lennie. Legfőbb kiváltó oka a magas kockázatú human papilloma vírus, amiről tudjuk, hogyan terjed, milyen típusai vannak és hogyan lehet megelőzni a megfertőződést.Dr. Life--Népszerű a HPV-oltás, a szülők beoltatják leánygyermekeikethttp://www.life.hu/drlife/20140916-lejart-a-hatarido-a-szulok-eddig-kerhettek-a-hpv-human-papillomavirus-elleni-vedooltast.htmlBejött a kampány! A HPV-oltást a szülők nagy része kérte gyermeke számára, így a 12. életévét betöltött lányok 80 százaléka megszerezheti a védettséget a rákot kiváltó vírus bizonyos típusai ellen. Dr. LifeOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.