Elvonási tünetek gyötörnek? Így hat a szakítás az emberi szervezetre, lélekre

elvonási tünetek párkapcsolat drog stressz család pszichológia egészség szakítás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy váratlan szakítás gyorsvonatként zúzza szét az életed, és a lelki fájdalom mellett súlyos testi panaszok is jelentkezhetnek. A párod hiánya pedig úgy hathat rád, mint egy drogosra a kokain hiánya.

A Daily Mail egy cikke szerint a szakítás okozta lelki gyötrelem agyi „útja” éppen olyan, mint a fizikai fájdalom kanyargós ösvénye. Többek között nagy mennyiségű adrenalin és kortizol szabadul fel, elviselhetetlenné növelve a szakítás kínjait.

Forrás: Thinkstock

Amikor darabokra törik a szív

A szervezet egy sor módon jelzi, hogy súlyos traumán esel át, és az a minimum, hogy nem eszel, nem iszol és képtelen vagy aludni. Az orvosok szerint a szakítás során felhalmozódó stresszhormonok képesek veszélyes károkat is okozni a szervezetben. Súly- és bőrproblémák jelentkezhetnek, emésztési panaszokkal küzdhetsz (rossz bőrben vagy, nem tudod megemészteni a szakítást), de a szívre gyakorolt hatása is jelentős lehet egy váratlan különválásnak. Nem egyszer kardiológiai panaszokkal üzeni a szív, hogy éppen darabokra tört.

Dr. Graham Jackson kardiológus szerint a szakítást követően a megemelkedett adrenalinszintnek köszönhetően az egész szervezet legalább két hétig az üss vagy menekülj! állapotába ragad, amely miatt a szívnek óriási terhelést kell elviselnie. A szívverés felgyorsul – szinte zakatol, szívritmuszavarok léphetnek fel, az artériák pedig beszűkülnek. A kardiológus szerint az ilyen jellegű heves panaszoknál a nők egy része hajlamosabb a gyorsan, rövid időn belül fellépő szívrohamra. A férfiakra hosszabb távon hat a szakítási stressz, de ők sem ússzák meg súlyos trauma nélkül, és több férfi veszti életét szívzűr miatt, mint nő.

Nem úszod meg ép bőrrel

Dr. Daron Seukerman londoni bőrgyógyász szerint a bőrproblémák jelentkezése vagy súlyosbodása és a szakítás között egyértelműen kimutatható összefüggés. Különösen nagy hatással vannak a szakítás során megemelkedett stresszhormonok a pikkelysömör kialakulására, a pattanások megjelenésére, továbbá hatnak a hajas fejbőr állapotára is. De nem csak a hormonszint változása lehet a bőrproblémák oka, az orvos szerint a szakítást követő depresszió során az emberek hajlamosak elhanyagolni a testüket, bőrüket, és kevesebb gondot fordítanak már meglévő problémáikra is.

Egy tanulmány szerint például a veszteség fájdalma valamint a konkrét fizikai fájdalom születése között MRI vizsgálattal egyértelműen igazolható a kapcsolat. Edward Smith nagy érzelmi traumán, szakításon átesett alanyok agyát vizsgálta nyugalmi helyzetben, a volt szerelem fotóinak nézegetése után, valamint enyhébb (de fájdalmat okozó) forrázás során. Úgy találta, hogy az ingerület útja, valamint az agyi tevékenység meglepően nagy hasonlóságot mutat az érzelmi és a fizikai fájdalom esetében.

Forrás: Thinkstock

Kokópara

Egy tanulmány szerint az ex hiánya jellegzetes drogelvonási tüneteket idéz elő, az egyébként egészséges, nem társfüggő (és drogtiszta) embereknél is. Nem hiába hasonlítja a köznyelv a szerelmet gyógyszerhez, a Stony Brook Egyetem legújabb kutatása szerint a szakítás utáni – a volt társ utáni vágy nagy hasonlóságot mutat a drog – a kokain – utáni sóvárgással. Agyi képalkotó vizsgálatokkal mutatták ki, hogy a megtört szívű (elhagyott, végletesen elutasított) emberek agyának ugyanazokat a területeit érinti a társ utáni áhítozás, mint a kokain utáni vágy.

Még a könnyed is megváltozik

Normál érzelmi állapotban a könny, ami például valamilyen reflex miatt csurran ki egészen más összetételű, mint a pszichés vagy a bánatkönnyek. Több vizsgálat is bizonyítja, hogy az érzelmi hatás miatt születő könnyek kevésbé sósak és tömények, mint a nazális könnyek, a szem más területén csurrannak ki (a szemhéj jobb felső sarkán) és összetétele miatt hajlamos a szemet, a szemkörnyéki szöveteket ödémássá tenni.

Gyászreakciók jelentkeznek

A kutatások szerint megélt veszteség hatására a lélek ugyanazokon a fázisokon verekszi át magát, mint amikor a társa meghal: tagadás, harag, alkudozás, bánat-depesszió, elfogadás érzése követi egymást, és a szakításnál a legkényesebb szakasz az alkudozás szakasza. Ez az a fázis, amikor a szakításon átesett (és a társa után vágyakozó fél) súlyos sebeket szerezhet be. Itt szokták „visszakönyörögni” magukat, újrakezdeni a kapcsolatot akár súlyos kompromisszumok, önmaguk feladása árán is. Sok esetben még akkor is vállalják ezt, amikor tisztában vannak azzal, hogy csak ideig-óráig tart majd az újraélesztett kapcsolat, és valamikor a közeljövőben súlyos árat fizetnek majd ezért a „gyengeségért”.

Forrás: Thinkstock

A gyerekkor félelmeit hozza vissza

Mindemellett a szakítás egy ideig egy csecsemő ösztöneit mozgathatja meg benned. Ahogy egy kisbaba sem tud élelem és meleg nélkül életben maradni, az emberi lélek is úgy van programozva, hogy szüksége van a biztonságot adó emberi kapcsolatokra.

Így amikor úgy érzed a „legfontosabb”, vagy az általad legfontosabbnak ítélt emberi kapcsolattól megfosztanak, akkor egy csecsemő félelmei, bizonytalansága és fájdalma köszön vissza. Joggal érezheted úgy, hogy az egész világod elveszett, hogy kihúzták a lábad alól a talajt, és ahogy egy gyerek nélkülözi az életben maradásához szükséges feltételeket, úgy éled meg te is a kapcsolati veszteséget. Akár még halálfélelemmel is meg kell küzdened.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.