A gyermekkori bántalmazás után a test is örökre beteg marad

Forrás: Thinkstock -
betegség szívderítő gyermekkor egészség bántalmazás trauma
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Gondoltad volna? A gyermekkori traumák összefüggésben vannak a későbbi élet során kialakuló magas vérnyomással. Legalábbis ez derült ki egy nemrég megjelent tanulmányból...

Azoknak a személyeknek, akik gyermekkorukban többszörös traumát éltek meg, például erőszaknak voltak kitéve, elhanyagolták őket, vagy diszfunkcionális családban nőttek fel, fiatal felnőtt korukban szignifikánsan magasabb a szisztolés vérnyomásuk azokhoz a személyekhez képest, akik ilyen traumák nélkül nőttek fel – derül ki a Szívderítő.hu cikkéből.

Forrás: Thinkstock

Megdöbbentő összefüggés:

A gyermekkori traumatikus események és a fiatalfelnőtt-kori magas vérnyomás közti összefüggés még az után is fennáll, hogy javul a társadalmi-gazdasági helyzet, megszűnik a droghasználat, a dohányzás, illetve javulnak egyéb egészségügyi vagy viselkedési jellemzők – olvasható a Medscape cikkében.

"A gyermekkori csapások megélése erősebben növeli a korai életkorban kialakuló magas vérnyomás kockázatát, mint ahogy azt eddig gondoltuk vagy vártuk" – jelentette ki dr. Shaoyong Su (Georgia Regents University) és kutatócsoportja. "A gyermekkori traumákat megélő fiatal felnőttek vizsgálata és a korai beavatkozás fontos irány lehet a későbbi életkorban kialakuló szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatának csökkentésében."

Hogy pontosan miként zajlott a vizsgálat, kik szerepeltek benne, és mi a megoldás, kiderül a Szívderítő.hu-n.

Elképesztő! Lassan már fogorvoshoz is banki hitelből járunkhttp://www.life.hu/drlife/20150428-nem-vagyunk-egeszsegesek-felunk-tole-ezert-megsem-jarunk-fogorvoshoz.htmlEgy országos reprezentatív kutatás feltérképezte a 18 év feletti lakosság fogászattal, szájhigiéniával kapcsolatos attitűdjeit és szokásait, amelyből az derült ki, hogy sokan évek óta nem jártak fogorvosnál. Ez pedig komoly gond...Dr. LifeThinkstockIstenes Bence fellélegezhet: Megúszta a lágyéksérvműtétethttp://www.life.hu/drlife/20150422-napidoktor-istenes-bence-meguszta-a-servmutetet-lagyekserve-van-az-rtl-klub-sztarjanak.htmlKorábban sokat lehetett hallani arról, hogy Istenes Bence akár műtőasztalra is kerülhet lágyéksérve miatt. A műsorvezetőnek hatalmas szerencséje volt: a gyógytornának köszönhetően teljesen rendbe jött egészségügyileg.Dr. LifeFotó: Margitay Klára/Life.huAz alacsony férfiakkal csak a baj van?http://www.life.hu/drlife/20150422-szivderito-az-alacsony-ferfiak-szivkoszoruer-betegek-lehetnek.htmlEgy brit vizsgálat, amely korábbi kutatások adatait összegezte, arra a következtetésre jutott, hogy összefüggés lehet a testmagasság és a szívkoszorúér-betegségre való hajlam között. Ráadásul a kockázat annál nagyobb, minél alacsonyabb az illető.Dr. LifeThinkstockMegdöbbentő adatok! 10 év múlva 10 millióan halnak meg majd évente cigi miatthttp://www.life.hu/drlife/20150423-szivderito-10-ev-mulva-10-millioan-halnak-meg-majd-evente-cigi-miatt.htmlÉvente körülbelül ötmillió, tehát egy fél Magyarországnyi ember hal meg valamilyen, dohányzás okozta megbetegedésben, ám az Egészségügyi Világszervezet előrejelzései szerint 2025–2050 között már előreláthatóan évi tíz millió ember hal majd meg dohányzás következtében.Dr. LifeThinkstockMinden nő mályvavirág, csak van, akinek megsérül a szirmahttp://www.life.hu/drlife/20150422-petefeszekrak-vilagnap-majus-8-an-mehnyakrak-es-nogyogyaszati-daganatos-megbetegedesek.htmlA nőgyógyászati daganatos megbetegedésekre hívja fel a figyelmet a május 8-i, Petefészekrák Világnap apropóján az alábbi kampányfilm. A különleges videóben a petefészek-és méhnyakrákban érintett túlélők és támogató hírességek hasára festett Pál Gergő, testfestő művész.Dr. LifeOrigoErkölcsös-e belenyúlni egy embrió génjeibe?http://www.life.hu/drlife/20150419-erkolcsos-e-belenyulni-egy-embrio-genjeibe-erkolcsi-alapok-ingovanyosak.htmlA korai embriók génmanipulációjához a molekuláris eszköztár készen áll, de az erkölcsi alapok ingoványosak. Sok kutató úgy gondolja, hogy az erkölcsi választóvonal ott húzódik, ahol az ember által létrehozott génmódosítások örökölhetővé válnak. Mások viszont a várható előnyöket hangsúlyozzák.Dr. Life--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.